Yayın Tarihi:22 06 2020 21:38(2334)

Taş Duvarlarla Ekmeklerini Taştan Çıkarıyorlar

Bu sanatı uzun yıllardır kaliteli bir şekilde gerçekleştiren Muş ilinden olan ustalar ve Trabzonlu ustabaşı Hüseyin Cevayir bu alanda her zaman en iyisi olmak için uzun yıllardır emek veriyorlar. Emek gücü balyozla taşı kırmak, kırdığı taşı emek gücü ile yerleştirmek hatta daha önemlisi kırdığı taşı yerine uydurmak meslekte ayrı bir ustalık gerektiriyor.

EKMEKLERİNİ TAŞTAN ÇIKARIYORLAR

Ekip halinde Türkiye’nin bir çok yerinde taş duvarlara imza atan ustalar; ”Taş duvar yaparken taşın bir yüzü mutlaka düz olmalıdır. Eğer düz olmazsa ön görünüm yamuk yumuk olur ve sonradan düzelmez.

Her iki yüzü düz olarak yapıyoruz ve arada kalan boşlukları irili ufaklı çakıllarla dolduruyoruz. Bu dolgu büyük taşlarla düz olana kadar doldurulur ve üzerine yine bolca harç koyulur. Eğer duvarın taşlarında oynama olursa (bunu elinizle bastırıp sağa sola oynatarak kontrol edebilirsiniz.) altına ve yanlarına küçük çakıl sıkıştırın ve sonra çekiçle bunları çakarak taşları iyice sıkıştırıyoruz. Yapılan taş duvarlar sayesinde içerisi kışın sıcak yazın ise serin olmasını sağlıyor. Burada ahşapla taşı birleştiriyoruz.” ifadelerine yer verdiler.

Kaynak: Boyabat Haber Gazetesi.com - Ezgi FM

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: boyabatlı kağzım 22 06 2020 22:49
işte emek bu beyler. alınteri bu. işçinin alınteri kurumadan ücretini ödemeli sigortasını yatırmalıyız.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

58002


Tasarım:DtGaNi