Yayın Tarihi:19 03 2021 21:32(1514)

Sanayi Esnafının Üstünden Ranta Dönüşmesin!

CHP Durağan ilçe Başkanı Mustafa Eker; sanayi esnafının görüşünün alınmadığı ya da sürece dahil edilmediği bir oluşumda dedikoduların önüne geçilmesinin mümkün olmadığını belirterek sürecin şeffaf yönetilmesini istedi. Durağan’da yapılması planlanan Sanayi sitesi sürecinin kötü yönetildiğine dikkat çekerek sert eleştiriler yöneltti, tavsiyelerde bulundu.

CHP Durağan ilçe başkanı Mustafa Eker Durağanda uzun yıllar sürünceme de kalan ve sanayi esnafının umudunu kestiği sanayi sitesinin çalışmaları ilgili değerlendirmelerde bulundu. Eker; ilçedeki sanayici esnafının büyük bir beklenti içine sokulduğunu ve kısa süre içerisinde başlanacağını belirtilen sanayi sitesi ile olarak yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini vurguladı. Eker, Sanayi sitesi sanayi esnafımızın istediği yol güzergâhında olmamasına karşılık bunun için bir adım atılmasının önemli olduğunu vurguladığı açıklamasında AKP yöneticilerinin ve sanayi sitesi ile ilgilenenlerin tavrını sert dille eleştirdi. Eker; istişareyi ilke edindiğini belirten AKP’li yöneticilerin Durağan’ı dedikoduya teslim ettiklerini belirterek; “sanayi esnaflığın da faaliyet yürüten esnafın yok sayılmasını doğru bulmuyoruz. Kooperatifle anlaşamadıkları için kooperatif açıklama yapmıyor. Sorumlusu kim? Belli değil. Sanayi sitesini belediyenin yapacağı belirtiliyor. Bu durum aday olduğum dönemlerde gündeme getirdiğim ve seçildiğim takdirde 6 ay içerisinde teslim edeceğimi taahhüt ettiğim bir sanayi sitesi sürecidir. Lakin bu gün yapılan ise bundan daha farklı bir sürecin yürütülmekte olduğunu göstermektedir. Durağan’a çakılan her çiviye minnettarız. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Sanayi esnafının ses çıkarmasından ve süreci baltalamasından çekinerek onlarla bir araya gelmeyen, toplantı yapmayan ama süreci de dedikoduya teslim eden bu anlayış yarın büyük zan ve töhmet altında kalabilir. Özellikle belediyenin kredi yolu ile borçlanarak yürüteceği bu süreç sanayi esnafına ağır bir maliyet oluşturabilir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı şartları ile bankaların şartları arasında çok ciddi farklılıklar oluşacaktır. Sanayi esnafı hangi şartlarla dükkan sahibi olacak? ve ne kadar ödeyecek? bu doğru belirlenmelidir. Yüksek ve ekstra maliyetlerle zaten sınırlı olan sanayi esnafımızı daha zor bir sürecin içine sokabilir borç batağına itebiliriz” dedi.

Kamuoyu siz paylaşmadıkça, konuşmadıkça haklı olarak arsa da rant düzeni oluşuyor algısına kapılmıştır!

Eker yaptığı açıklamada; sanayi sitesinin içerisinde yapılması planlanan ve yatırımcıya arsa verilecek, istihdam sağlanacak mantığının kamuoyunda rant düzeni oluşuyor algısı oluşturmaya başladığını belirterek; “ Yatırımcı için belirlenen arsalarda şartlar nelerdir? Kaç dönüm yer tahsisi yapılacak? Arsanın teslimi hangi süreç sonrası gerçekleşecektir? Yatırımcı denilen kişi ya da kurumların istihdam sayıları ve işletmede kalacağı süreler arsanın bedelini karşılayacak mıdır? Arsa için bir bedel belirlenecek midir? Arsa tahsisinde sektörel olarak nitelik ve nicelik dikkate alınacak mıdır?. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bu sürecin neresinde olacaktır” dedi.

SANAYİ ESNAFIMIZA DA; SİZ ARSAYI TAHSİS EDİN KENDİ YERİNİ KENDİ YAPSIN!

Eker; halk arasında konuşulan yatırımcı için belirlenen kendi yerini kendi yapma fikrinin ilçe merkezinde faaliyet gösteren sanayi esnafı içinde uygulanabileceğini belirterek; “Yatırımcıya arsa tahsis ederek belirli bir süre içinde yatırım yap mantığı sektörel olarak sanayi esnafı içinde uygulanabilir. Şayet Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve kooperatif bu süreçte yer almayacaksa Alt yapısı belediye tarafından yapılarak arsa payı karşılanmak sureti ile oluşturulacak avam projeler belirli bir süre verilmek şartı ile esnafın kendisinin kendi dükkanını tahsis edilen bölgede yapması sağlanabilir. Bu durum hem ekonomik olarak hem de maliyet açısından esnafımıza kolaylık sağlayabilir. Aksi takdirde yatırımcıya arsa diyerek sanayi esnafına satılacak dükkanlar üzerinden oluşturulan rant ve belirli bir kesime sağlanacak arsa Durağan’da yıllarca konuşulacak yeni bir enkazın ve hukuki süreçlerin başlangıcı olabilir. Unutmayalım ki tartışılan; sizin bu süreçte ne verdiğiniz ya da ne yaptığınız değildir. Toplumun ne anladığı ve ne gördüğüdür. Bir atasözümüzün dediği gibi ‘züğürdün tavuğu zenginin atı kıymetlidir.’ Bizim için şu an faaliyet yürüten ve burda ekmeğini kazanan Durağan sanayicisi ve sanayi esnafı daha kıymetli olmalıdır” dedi.

Gücünüze değil size o yetkiyi verene halka esnafa gidiniz!

Eker; Sanayi için başlatılan çalışmalarda eleştiri gelse de hatta çok ağır sözler duyulsa da asıl olanın ilçede yaşayanlarla ve sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ile süreci götürmenin, toplanarak karar vermenin daha doğru bir yöntem olacağının altını çizdi. Eker; biz daha doğru düşünürüz, yaparız, yaptık oldu, mantığı ancak demokrasiyi özümseyememiş kendi çıkarlarını düşünen grupların işi olduğunu belirterek sürecin kötü yönetildiğine dikkat çekerti. Eker “ilçenin sorumluluğunu bu ilçede yaşayan halkla ve esnafı ile sivil toplum örgütü, siyasi parti temsilcileri ile birlikte veriniz. Güce ve elinizdeki imkanlara değil size o yetkiyi veren halka, esnafa gidiniz” ifadelerini kullandı.

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

16827


Tasarım:DtGaNi