Yayın Tarihi:29 03 2021 20:51(1652)

Kedi, köpek ve gelincikler kimliklendirilecek

Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Samsun-Sinop Veteriner Hekimler Odası arasında kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilerek kayıt altına alınması amacıyla protokol imzalandı.

Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınması'na dair yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik kapsamında hayvanlara verilecek kimlik ile hayvanın kime ait olduğu ve geçirdiği bütün hastalıklardan yapılan aşılara kadar her şey kontrol altına alınacak.

Bu çerçevede kimliklendirme işlemleri ile ilgili olarak; Sinop İl tarım ve Orman Müdürlüğü ile Samsun-Sinop Veteriner Hekimler Odası arasında protokol imzalandı.

Protokol imza töreni sonrasında açıklama yapan Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, sahipli köpeklerin kimliklendirilmeleri işlemlerinin 01 Ocak 2021, sahipli kedi ve gelinciklerin kimliklendirme işlemlerinin ise 01 Ocak 2022 tarihinde başlayacağını söyledi. Tanrıkulu; “Kedi ve gelinciklerin bu yıldan itibaren gönüllü kayıt altına alınabileceği uygulama kapsamında, Bakanlıktan üretim izni almış ev ve süs hayvanları üretim merkezlerindeki kedi, köpek ve gelincikler de kayıt altına alınacak. Uygulama TBMM gündeminde olan Hayvan Hakları Yasası"nın uygulanmasına temel teşkil edeceği gibi sokağa terk edilen veya kaybolan hayvanların sahiplerine kolaylıkla ulaşılabilmesini sağlayacak. Resmi veteriner hekim tarafından hayvan için yeni pasaport düzenlenecek ve veri tabanına kaydedilecek. Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde ev hayvanı sahibi, durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildirecek. Terk edilmiş hayvanı bulan kişiler, bu hayvanları sahiplenmek isterse başvurularını il ilçe müdürlüklerine yapacak. Kedi, köpek ve gelinciklere deri altı mikroçip uygulanacak ve el terminali aracılığıyla okunabilecek, bundan böyle sokağa terkedilmiş kedi ve köpeğin kime ait olduğu el terminaliyle okunarak sahibi tespit edilebilecek. Kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın geçmişine ait tüm hastalıkları kayıt altına alınacak. Mikroçip uygulaması Bakanlık bünyesinde çalışan veteriner hekimler veya onların gözetiminde veteriner sağlık teknikeri/teknisyenleri marifetiyle yapılabileceği gibi imzalanan protokol kapsamında serbest veteriner hekimler tarafından da yapılabilecek” dedi.

Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde gerçekleştirilen protokol imza törenine İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Müdür Yardımcısı Ahmet Tam, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mehmet Fatih Şahın ile Samsun-Sinop Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Doç. Dr. Habib Muruz katıldı.

Kaynak: Vitrinhaber

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: sting 05 04 2021 19:10
gelincikler yaban hayvanıdır. ne alaka diye sorası geliyor insanın.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

82205


Tasarım:DtGaNi