Yayın Tarihi:30 06 2020 20:04(29973)

İstanbul'da yüz maskesi zorunluluğu

Ertuğrul Mehmed
emehmed@gmail.com

Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan önceki günlerde olduğu gibi 3 Nisan 2020 Cuma günü akşam saatlerinde koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla alınan yeni tedbirleri televizyon kanalları aracılığıyla vatandaşlara açıkladı.

Yeni tedbirler arasında toplu taşıma araçlarında maske kullanma zorunluluğu da yer alıyordu.

Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan'ın açıkladığı yeni tedbirlerin ardından yerel yönetimler zaman kaybetmeden harekete geçti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sn. Erdoğan'ın açıkladığı, "İnsanların toplu şekilde bulunduğu tüm alanlarda herkesin maske takması zorunlu olacak" önlemi kapsamında bir duyuruda bulundu.

Büyükşehir Belediyesi adına duyuruda bulunan İBB Sözcüsü Murat Ongun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Yarından itibaren (4 Nisan 2020 Cumartesi günü) otobüs, metro, metrobüs ve şehir hatları vapurlarına yüzünde maskesi olmayan yolcular alınmayacaktır. Değerli İstanbulluların bu hassas konuda duyarlı olacaklarına şüphemiz yoktur" ifadelerini kullandı.

Otobüs, metro ve metrobüslerde çoğu yolcunun bu kurala uyduğu gözlenirken bazı yolcuların maske takmadığı dikkat çekti. Maskesiz yolcular toplu taşıma araçlarına alınmazken, turnikelerde bulunan güvenlik noktalarından ücretsiz maske dağıtıldı.

Metro istasyonlarında yolculara sık sık maske takmaları ve temizliğe önem vermeleri konusunda uyarılarda bulunuldu. O uyarı şöyleydi: “Koronavirüs önlemleri kapsamında Cumhurbaşkanlığınca açıklanan karar gereğince toplu taşıma araçlarında maske takma zorunluluğu getirilmiştir. Lütfen toplum sağlığı için kurallara uyalım. ”Bu uyarı metninin “metro.istanbul” web sitesinde de yer aldığı görüldü.

İBB Başkanımız Sn. Ekrem İmamoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bugün itibariyle 100 bin maske dağıttıklarını kaydederek, “Metro, metrobüs, vapur ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarında ve kalabalık ortamlarda maske kullanmak artık zorunlu bir tedbirdir; lütfen bu süreçte maske kullanımını alışkanlık haline getirelim.” hatırlatması yaptı.

Malumunuz olduğu üzere İstanbul’da yüz maskesinin toplu taşıma araçlarında takılması 4 Nisan 2020 tarihinden beri zorunludur. Yüz maskesi takmak sizi ve diğerlerini koronavirüsün yayılmasından korur. Başka bir anlatımla, yüz maskesi, hepimizi virüsten koruyan sağlıklı reflekslerden biridir.

Yüz maskesi tümden ağız, burun ve yanak kısımlarını kapatmalıdır. Bu şekilde yüz maskesi takmak vatandaşlara avantaj sağlıyor. Alman Robert Koch Enstitüsü’nün açıklamasına göre yüz maskesi takılmasının iki avantajı var: Birinci avantaj koronavirüsün toplum içerisinde daha fazla yayılmasını engellemek ve maske takan bireyleri korumak; ikinci avantaj ise mesafe düşüncesini insanlarda sabitleştirmek, otomatik ve rutin bir harekete dönüştürerek 1,5 metrelik mesafenin tutulmasını sağlayabilmektir. Hapşırdığınızda, öksürdüğünüzde veya konuştuğunuzda, damlacıklar uçar. Yüz maskesi o damlacıkları engeller. Sağlıklı birini hasta etme riski daha azdır. Başka bir deyişle, yüz maskesi takmak öncelikle kendi sağlığınızı ve başkalarını korumakla ilgilidir.

Yüz maskesi takmak, kendinizi korumak için çoğu kere yeterli olmayabilir. O yüzden 5 sağlıklı refleksin tümünü uygulamak gereklidir:

- Hasta olduğunuzda evde kalın.

- Zorunlu olmadıkça toplu taşıma araçlarını kullanmayın.

- Ellerinizi sık sık sabunlu suyla yıkayın.

- Diğer insanlara 1,5 metre mesafede durun. (Sosyal mesafeyi koruyun)

- Arkadaşlarınızla açık havada buluşmaya özen gösterin.

- Yoğun, halka açık yerlerde yüz maskesi takın.

Evinizden dışarı çıktığınızda burnunuzu ve ağzınızı örtmek için mutlaka bir yüz maskesi kullanmayı ihmal etmeyin. Kendinizi ve diğerlerini dünyada salgın bir hastalık olan koronavirüse karşı ancak bu şekilde koruyabilirsiniz.

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: boyabatlı kağzım 30 06 2020 22:07
koronolara karşı herkesce gerekli tedbirler alınmalıdır. aksi takdirde 900 tl ceza yenebilir.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

220169


Tasarım:DtGaNi