Yayın Tarihi:04 08 2020 19:22(24838)

Gencim, neden enfekte olayım ki?

Ertuğrul Mehmed
emehmed@gmail.com

Yılın ikinci ve son dini bayramlarından biri olan Kurban Bayramı da geride kaldı.

Bazı vatandaşlarımız dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığına yenik düşmesi nedeniyle vefat etti, bazılarının da hastanelerde tedavisi sürüyor.

Salgın hastalığın dört bir yanımızda sinsice tur attığı bir zaman diliminde kutlanan bayramda; vefat haberleri, trafik kazaları, orman yangınları, test sonuçları pozitif çıkmış hastaların yaşadıkları hane, apartman, mahalle ve köylerin karantinaya alınması üzücü oldu tabi. Vefat edenlere Allah’tan (CC) rahmet, hastalarımıza da şifa diliyorum.

İnsanlarımız alınan kararlara ve konulan kurallara dikkat etmedikleri sürece koronavirüsüne yakalanma risklerinin hala çok yüksek seviye devam ettiğini bilmeli. Onun için maske, mesafe ve hijyeni önemsemelidir. Covid-19’un şaka yapma gibi bir alışkanlığı yok. Sorumsuzluğu ve ihmalleri fırsat biliyor.

İspanya’da yaşayan 29 yaşındaki Vanessa Martínez üç aydır koronavirüs tedavisi görüyor. “Gencim, neden enfekte olayım ki?” dedikten kısa bir süre sonra yüksek ateş ve kendini çok yorgun hissetme şikâyeti üzerine ambulansla kaldırıldığı hastanede yapılan test sonucu pozitif çıktı ve dört gün sonra yoğun bakım ünitesine yatırıldı. Şu sıralar durumu iyi olsa da tedavisi sürüyor.

Martinez: “Dikkatli olmadım, sorumsuz davrandım. Gençliğime güvendim, maske takmadım. Covid-19’un beni etkilemeyeceğine inanıyordum” diyerek pişmanlığını dile getiriyor.

Günlük yayınlanan El Pais gazetesinde yer alan diğer bir haberde; İspanya'da tespit edilen koronavirüs vakalarının ortalama yaşı erkekler için 45, kadınlar için 41'e düştüğü, son üç haftadaki veriler dikkate alındığında, bu rakamların daha da düştüğünün gözlemlendiği ifade ediliyor.

Mart ve Nisan aylarında, koronavirüs hastalarının ortalama yaşı 60'ın üzerindeydi.

Salgınların çoğu sosyal ortamlarda meydana geliyor. İspanya Sağlık Bakanı Salvador Illa, geçtiğimiz günlerde, mevsimlik işçilerin, aile toplantılarının ve gece aktivitelerinin, özellikle önleyici tedbirlere “daha az dikkat eden” gençler arasında en büyük Covid-19 salgınlarına neden olduğunu açıkladı.

Ülkemizde ise tatil beldelerindeki kalabalık ortamlar uzmanları endişelendiriyor. Tatile giden vatandaşlar çok sayıda kişiyle temas ediyor ve bu nedenle kendilerine ve yakınlarına virüs bulaşmış olabiliyor.

14 gün kuralı çok mühim. İnsanlarımız gerek bayram tatili, gerekse yaz tatili dönüşü 14 gün süreyle dikkatli olmalılar, kendilerini ve yakınlarını izlemeliler. Tatil sürecinde çok sayıda kişiyle temas ettiler çünkü. Kendilerine virüs bulaşmış, onlar da yakınlarına farkında olmadan virüs bulaştırmış olabilir.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü’nün uyarılarına kulak vermeli, tavsiyelerine mutlaka uymalıyız:

Eğer koku ve tat alma duyusunda kayıp, boğaz ve baş ağrısı, ateş, öksürük, kas ve vücut ağrıları, bulantı, ishal, halsizlik, nefes darlığı gibi şikayetleri (Semptom) ortaya çıkarsa gecikmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Erken teşhisin, hem kendilerinin iyileşmesi hem de filyasyon çalışmalarının yapılıp, topluma bulaşın önlenmesi açısından çok önemli olduğu unutulmamalıdır.

Siz hasta olmadan da virüsü kapmış ve başkalarına bulaştırıyor olabilirsiniz. Sizden virüsü kapabilecek olan yakın çevrenizdeki dostlarınız, arkadaşlarınız, yakınlarınız hastalanabilir, hatta ölebilir.

Sevdiklerinize zarar vermemek ve üzülmemek istiyorsanız lütfen hane halkınız dışındakilerle, her koşulda 1,5 metre mesafeyi koruyun ve mutlaka usulüne uygun şekilde maske kullanın. Ellerinizi sık sık sabunlu suyla yıkayınız ki; tatiliniz kötü sonla bitmesin.

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

216736


Tasarım:DtGaNi