Yayın Tarihi:10 07 2021 21:19(1967)

Tarihten Notlar

Atatürk’ün Gizli Kurtuluş Planları Parola Huh da çok güzel bir şekilde anlatılmış. İzmir’in işgal tarihi 15 Mayıs 1919 dur, yani Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkmasından sadece 4 gün önce…

“Kurtuluş Savaşı Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasıyla başlamadı” diyenlere “her şey 4 günde mi oldu?” diye sormak gerekir.

Kitabın 101 ci sayfasındaki bir paragrafı aynen paylaşıyorum. Tarihçi Sinan Meydan’ın bu kitabını okumanızı tavsiye ederim.

Özetle, Mustafa Kemal, işgallere karşı başlayan halk tepkisini örgütleyerek ve genişleterek hem emperyalist kuşatmayı hem de sultan-halifenin monarşik kuşatmasını parçalamıştır. Bu iş için birbirini destekleyen iki ayrı odak oluşturmuştur. Bunlardan biri düzenli ordu, diğeri de TBMM’dir. Kuvayı Milliye’yi düzenli orduya, Müdefaa-i Hukuk Cemiyetlerini ise TBMM’ye dönüştüren Mustafa Kemal, emperyalizmi monarşiyi alt ederek bağımsız bir cumhuriyet kurmayı başarmıştır.

*****

Özetle, Enver Paşa “ülkeyi batırmıştır”. Onun batırdığı ülkeyi Mustafa Kemal kurtaracaktır. Nitekim, Mütareke döneminde, Almanya’nın Türkiye sefirine, “Enver’in batırdığı ülkeyi kurtarmaya Allah beni memur etti” demiştir.

Tablo bu kadar netken, şimdi kalkıp da “Kurtuluş Savaşı’nın alt yapısını 1915 de Enver Paşa ve İttihatçılar hazırladı” demek, komik olmanın ötesinde trajiktir.

Enver Paşa’nın 1915 de Anadolu direnişi için hazırlıklar yaptırdığı” tezi kocaman bir palavradır. Bu palavranın, Prof. Eric Jan Zürcher gibi bir akademisyen tarafından gündeme getirilmesi de palavrayı gerçek haline sokmaz; palavra her zaman palavradır… Peki ama neden?

Neden 1950’den sonra Cumhuriyet Tarihi konusunda böyle “güdük” tezler ileri sürülmektedir?

Çünkü, Karşı Devrim’in yabancı aktörleri ve onların yerli işbirlikçileri, Mustafa Kemal Atatürk’ü Türk ulusunun gözünden düşürmek istemektedirler. Bu amaçla, onun “göz kamaştıran” başarılarını küçültmeye, çarpıtmaya, bu başarılara yeni ortaklar bulmaya çalışmışlardır.

Mesele aslında Kurtuluş Savaşı’nı kimin başlattığı meselesi değildir, Kurtuluş Savaşı’nı Mustafa Kemal’in başlatmadığını kanıtlama meselesidir…

******

Sosyal medyada bir yazı okudum. Gülsem mi, ağlasam mı bilemedim. “İsrail’i tanıyan sizin o çok sevdiğiniz Atatürk’ünüzdü” diyor. Ey bu yazıyı yazan, sana iki sorum olacak.

Soru 1: Atatürk bizim ise sen kimsin? Soru 2: Atatürk ölümünden on yıl sonra kurulan İsrail’i nasıl tanmış?

Sosyal medya hesabıma bir köylüm de şu yazıyı göndermiş.

Atatürk’ün Samsun’a çıkışı, “Osmanlı Devleti tarafından en ince ayrıntılarına kadar hazırlanmış, bizzat Sultan Vahdettin tarafından imzalanmış çok ciddi bir devlet operasyonudur”. Samsun’a gizli çıktığı bilgileri doğru değildir.” demiş.

Son cümle doğrudur. Gizli çıkmamıştır. Mustafa Kemal’i Anadolu’ya Enver Paşa göndermiştir. Kurtuluş Savaşını başlatması için değil, Anadolu’yu kurtarmak için hazırlanan çeteleri bastırması için gönderilmiştir. Fakat Atatürk Samsun’a çıkmadan önce altı ay boyunca İstanbul da Kurtuluş Savaşı hazırlıklarını yapmıştır.

Ne yazık ki başka ülkeler Atatürk’ü bizden daha iyi biliyor ve tanıyorlar sanırım.

1976 yılında UNESCO üyelerine bir önerge gelir. Öneri paketindeki bir cümle aynen şöyledir. “Bugün UNESCO’nun üzerinde çalıştığı bütün projelerin isim babası Mustafa Kemal’dir”. Ayrıca “27 Kasım 1978 tarihli UNESCO genel kurul kararı doğrultusunda Atatürk’ün doğumunun 100. Yılı bütün dünyada “1981 Atatürk yılı” olarak kutlanmıştır.

Mustafa Gürleyen (10.07.2021)

Facebook'ta Paylaş
2. Yorum: boyabatlı 11 07 2021 20:38
atatürk ün samsundan vahdettine çektiği telgrafı bi okuyun ve yayınlayın da görelim sizi. hani gemi pusulasızdı yıllar dır tarih kitap larında niye yalan okuttunuz

1. Yorum: boyabatlı 11 07 2021 00:41
mustafa hocam iyi güzel yazıyorsunda bunu önce chp yönetimine öğretmeniz lazım oy uğruna hdp lilere sesini çıkaramayan bir parti genel başkanı
varken atatürkün kurduğu partililere mustafakemalın itleri diyen bir zihniyetle yan yana bulunması bizleri kahrediyor ondan sonra millete bahane bulmamak lazım % 25 oydan fazla neden alamadıklarını araştırsınlar
yazınız fevkalade hocam sizin gibi düşünenler azınlıkta kaldı


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Gelen Ağam Giden Paşam Diyen İki Yüzlüler….


Geleceği iyi okumak


Vatan Haini Olamaz


2024 Boyabat Yerel Seçim Sonuçları (31 Mart 2024)


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 4- Mart 2024


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

239225


Tasarım:DtGaNi