Yayın Tarihi:26 02 2022 22:35(3877)

Savaş Bir Cinayettir

Erdoğan Erkaymaz

“SAVAŞA HAYIR”

Perşembe sabahına Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi haberleriyle uyandık. Uzan süreden beri konuşulan ve birkaç gündür ortaya çıkan bir savaştı bu. Suriye’deki savaş bitmeden şimdide Ukrayna’da savaş çıktı. Aslında 10 yıla yakın süredir içten içe süren çatışmalar gerçek bir savaş bilançosunu ortaya çıkardı.; 2014 ile 2020 arasında Ukrayna’nın Donbass bölgesinde 14bin kişi öldü, 2 milyon kişi de evlerini şehirlerini bırakıp gitti.

Türkiye’de “Demokrasi götürmek” için girdiği Suriye’deki savaşlarda tam 283 askerini kaybetti. (Güçlü barış hareketimiz olabilseydi o askerler bugün hayatta kalacaktı.)

Dünya 2000’lere doğru ilerlerken ufukta güzel bir gelecek bekliyordu! İki kutuplu dünya Sovyetlerin dağılmasıyla sona ermişti. Artık savaşlara, silahlara gerek olmayacaktı. 2000’li yıllar hiçte teorize edildiği gibi başlamamıştı. Silah fabrikaları tam kapasite çalışmaya devam etti. Silah çoktu ama o silahların kullanılacağı çapta savaş yoktu. Çıkardılar! İkiz Kuleleri uçaklarla yıktılar! Sonrada hücuma kalktılar. Dünya yeniden savaş cehenneminin içine girdi.

Ülkemizi, bölgemizi hatta dünyayı ilgilendiren en önemli sorun, küresel güçlerin Ortadoğu coğrafyasında oynadıkları tehlikeli oyundur. Bu oyun sonucu bazı ülkelerde yönetimler değişti. Tunus, Mısır, Libya’da küresel güçlerin oyununda binlerce insanın hayatlarını yok ederek iktidar değişikleri oldu. Suriye’de yapılan hesaplarda sonuç bekledikleri gibi olmadı. Bu küresel güçler soğuk savaş sonrası planlı hayali küresel düşman (Küresel Terör) yaratarak dünyayı yeniden biçimlendirmeye çalışıyor.

Ülkelerini haksız savaşı sürükleyen iktidarlar her ne kadar halk desteğine sahip olsalar bile iktidarlarını kaybederler. Tarih bunun örnekleriyle doludur. Her savaşın faturası, ülkesini savaş sürükleyen hükümetlere çıkar. Ülkemiz, küresel güçlerin zorlamasıyla haksız bir savaşa girişmesi sonucu yönetenlerin iktidardan gitmesi kaçınılmaz olacağını bilmesi gerekir. Bilinen gerçek ise “Savaşları korkaklar ve zenginler çıkarsalar da savaşlarda cesurlar ve yoksul halk çocukları ölür.”

Savaşlar hep kahramanlık peşinde koşan kendini zeki sayan liderler tarafından çıkarılmıştır. Faşist Musoloni, Hitler, Saddam Hüseyin ve Kaddafi gibi diktatörlerin ortak ve kaçınılmaz hazin sonlarına kendi ayaklarıyla yürümüşlerdir. Kendi halkını kaos ortamına sürüklemek, çıkacak savaştan medet ummak, sonlarının geldiği bütün diktatörlerin karakteristik özelliğidir.

Neredeyse ömrü cephelerde geçen Ulusal Kurtuluş Savaşı liderimiz Mustafa Kemal Atatürk ” Mutlaka şu veya bu sebepler için milleti savaşa sürüklemek taraftarı değilim. Savaş zorunlu ve hayati olmalıdır. Hakiki düşüncem şudur: Ulusu savaşa götürünce vicdan azabı duymayalım. Öldüreceğiz diyenlere karşı “ÖLMEYECEĞİZ” DİYE savaşa girebiliriz. Ulusun hayatı tehlikeye girmedikçe, SAVAŞ BIR CINAYETTIR” demiştir.

Savaş halinde cephede bunların çocukları savaşmayacak emekçilerin halkın oğulları savaşacak Suriye sınırını kevgire çeviren iktidardır. Yazılıp çizilenden anlıyoruz ki paralı askerlere ve çapulculara sınır açılmıştır. İktidar sınırı korumayı bırakmış ülkeyi her türlü saldırıya ve provokasyona açık haline gelmiştir. İktidar önce ülkemizin sınırlarını denetim altına almalıdır. Türkiye Suriye savaşını kışkırtanlar vebal altındadır. Bu Savaşa Hayır demeliyiz, bu savaş haksız bir savaştır.

Dini, dili, mezhebi, kökeni, ideolojisi ne olursa olsun, bu ülke yaşayanı “SAVAŞA HAYIR” demeli.

Savaş bataklığa girmemek için savaşa Hayır inadına BARIŞ Demeli. Bilinmelidir ki tarih boyunca savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmamıştır.

Tarihi kaşımak, barışçı kafalar için her zaman ileriye dönük doğruların dersi olmuştur, ama antidemoktarik kafalar için saldırganlığın kaosun ve belanın mazereti olmuştur. Yazımı sonlarken ulusal kahramanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün sözü ile bitirmek istiyorum ; “Savaş zaruri ve hayati olmalıdır. Milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça savaş bir cinayettir.”

Sevgi İle Kalın

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

220925


Tasarım:DtGaNi