Yayın Tarihi:18 03 2022 22:09(1393)

Çanakkale Zaferi Mustafa Kemal’in Doğduğu Yerdir

Erdoğan Erkaymaz

Cumhuriyetimiz kurulduğundan bu günlere kadar Atatürk ve Cumhuriyet kazanımlarıyla sorunları olanlar her zaman Atatürk hakkında akla mantığa uymayan yüzlerce yalan uydurmuşlardır.

Cumhuriyetimiz kurulduğundan bu günlere kadar Atatürk ve Cumhuriyet kazanımlarıyla sorunları olanlar her zaman Atatürk hakkında akla mantığa uymayan yüzlerce yalan uydurmuşlardır. Resmi tarih yalan söylüyor sloganının arkasına sığınarak yalanlar uydurmuşlardır ki bu yalanları kendileri bile ezberleyemediklerinden her kafadan ayrı bir ses çıkmıştır. Bu konuların başında Atatürk’ün Çanakkale başarısını görmeme gelmektedir.

Dünya Savaşı başladığı sırasında Mustafa Kemal Sofya’da “ateşemiliter” olarak görev yapmaktadır. Aktif bir görev istediğinde kendisine, “Sizin için orduda her zaman bir görev vardır. Ancak Sofya Ateşemiliterliğini daha önemli gördüğümüzden sizi orada bırakıyoruz” cevabı verilmiştir. Bu cevap üzerine Aralık 1914’te Enver Paşa’ya şu telgrafı çekmiştir. “Vatanın müdafasına ait faal vazifelerden daha mühim ve yüce bir vazife olamaz. Arkadaşlarım muharebe cephelerinde, ateş hatlarında bulunurken ben Sofya’da ateşe mili terlik yapamam! Eğer birinci sınıf subay olmak liyakatinden mahrumsam, kanaatiniz bu ise lütfen açık söyleyiniz. “Yani savaşa tüm engellemelere rağmen gönüllü olarak katılmıştır.

Sonunda da Ocak 1915’te Esat Paşa komutasındaki 3. Kol orduya bağlı olarak Tekirdağ’da kurulacak 19 Tümen komutanlığına atanmıştır. Esat Paşanın izniyle 27. Alayı emrine aldıktan sonra verdiği unutulmaz emirle “Ben size taaruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve komutanlar kaim olabilir.” Sonrasında Conkbayırı’ndaki müthiş Türk saldırısı karşısında düşman kuvvetler geri çekilmek zorunda kalmıştır. 57. Alayın tamamen şehit olduğu bu muharebede Mustafa Kemal çok önemli başarı elde etmiş orduyu büyük bir yenilgiden kurtarmıştır. Mustafa Kemal 5. Gününde Arıburundaki başarısından dolayı “Gümüş imtiyaz Madalyası” ile ödüllendirilmiştir. 17 Mayıs 1915’te Mustafa Kemal’e Arı burun mharebelerindeki başarılarından dolayı padişah anında “Muhabere Altın Liyakat Madalyası” verilmiş, 23 Mayıs 1915’de ise Alman İmparatoru tarafından “Demir Haç” nişanı verilmiştir. Atatürk’ü hiç sevmeyen Enver Paşa bu madalyaları başarı karşısında saygı duymuştur.

Yine Mustafa Kemal Anafartalar Grup komutanı olduktan sonra tıpkı Arıburnunda olduğu gibi başarılarını tekrarlar. Anafartalar Kahramanı olarak tanınmaya başlanır. Savaş sürerken kendisine iki önemli görev teklif edilir. İlki Temmuz 1915 ortalarında Trablusgarb’a ordu komutanı yetkisiyle “Mirliva” (Tuğgeneral) rütbesiyle gitmek isteği… İkincisi Anafartalar Grup komutanı iken 1915 Ekim ayı başında Irak Ordusu Komutanlığı göre teklif edilir…

Çanakkale Savaşı bizler için ne kadar gurur kaynağı ise, İngilizler için bir hazimet, bir utançtır. İngiliz General Aspinal Oglander itirafında; “Bir tümen komutanının üç ayrı yerde tek başına giriştiği hareketlerle bir savaşın, hatta bir ulusun kaderini değiştirecek yücelikte bir zafer kazandığı tarihte pek enderdir” demiştir.

Mustafa Kemal daha Atatürk olmadan çok önce, Çanakkale Zaferindeki payını onu hiç sevmeyen saray damadı Enver Paşa, hem düşman askerleri, hem de dönemin padişahları ve halk tarafından kendisine teslim edilmiştir. Hiçbir güç, art niyet Çanakkale Savaşından silemez. Çanakkale Zaferi Mustafa Kemal’in doğduğu yerdir. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi saygıyla anıyorum…

Facebook'ta Paylaş
2. Yorum: müslüman 21 03 2022 07:07
bu haberi yapan kardeşim dua yapılırken hep birlikte amin dedik birilerine yaranacaz diye niye yalan söylüyor siniz allahtan korkun bu yer yüzünün birde altı var eleştirirsin ama olmayan birşeyi konuşarak değil sonraki yaptığın haberlerin hiç bir değeri olmaz gazeteyi takip eden birisi olarak söylüyorum buraya video atılırsa duayı atıyım

1. Yorum: yah beaa 20 03 2022 06:52
bazan bilmekmi bilmemekmi diye kendi kendime sorarım sorarım sonuca bakarım bilmek akademik eğitiminde aynı zamanda vaz geçilmez temel öğretisidir. buradan yola çıkarak mal gibi önümüze kokananı yeme yerine yermi anadolu çocuğu diyerek kim nedir kimdir nereden gelmiş ne yapmış hangi şartlarda yapmış bunları araştırdık. mesela nusret mayın gemisinin kalan son gülleyi nasıl attığı bir donanmayı dönerek nasıl batırdığını kimse bahsetmiyor müttefiklerin başımıza birini atayıp bizi hıristiyanlarştırmak için nice başların kesildiğindende bahsetmiyor ha bahsedilen bir şey var yunanı nasılda denize dökğümüz breh breh... ne numara yunanmış beh


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

215253


Tasarım:DtGaNi