Yayın Tarihi:28 07 2022 21:30(1190)

Sözle abat olmuyor bir şehir

Şehirlerin önemli ve öncelikli olarak çözüme kavuşturulması beklenen sorunlarından biri de katı atıklar, yani çöplerdir. Katı atıklar kaynağına göre; evsel, endüstriyel, tıbbi, tehlikeli, tarımsal ve özel atık (radyoaktif, pil, akü gibi) olarak sınıflandırılıyor.

İnsanoğlunun göçebelikten yerleşik hayata geçmesiyle ortaya çıkan katı atık sorunu, malumunuz olduğu üzere sanayileşme devrimiyle hız kazanmıştır.

Şehirleşme, sanayileşme, nüfus artışı ve ekonomik gelişme ile birlikte, ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre farklılık gösteren katı atık sorunu, köylerden kasabalara, şehirlerden megakentlere varıncaya kadar önemli çevresel ve yaşamsal sorunlar arasında yer almaktadır.

Bu sorunun çözüme kavuşturulmasında belediyelere çok büyük görevler düşmektedir. Belediye hizmetiyle toplanıp taşınan, belirlenmiş merkezi noktalara dökülen çöpler, bırakın ayrıştırma ve geri dönüşüm işlerini, kontrol altında tutulmazsa çeşitli tehlikelere zemin hazırlamakta ve şikâyetlere neden olmaktadır. İşte bu saikle diyoruz ki; katı atık sorunu ihmal edilecek ya da ötelenecek yahut hafife alınacak sorundan biri kesinlikle değildir.

Çöpler, doğal bir süreç olan sosyo-biyolojik yaşamın zorunluluğu olarak ortaya çıkmaktadır.

Evsel, endüstriyel, kentsel, ticari ve tarımsal alanlarda üretilen, toplum sağlığına zarar veren ve şehir belediyelerinin görevleri kapsamına giren, teknik alt yapı ve uzmanlık gerektiren çok önemli bir konudur.

Bunu belediyenin müstafi başkanı görev yaptığı dönemde gelen şikayetleri dikkate almış, bir ihtiyaç olarak görmüş ve önemsemiş olmalı ki 2019 yerel seçimleri öncesinde 2023 vizyonu projeleri arasına “Katı Atık Bertaraf Tesisi” kurmayı da katmış. Hazırlattırdığı tanıtım broşüründe şu ifadeler yer alıyor:

“Katı atıklar toplumun genel sağlığı için tehlike oluşturduğu gibi atmosferimize saldıkları gazlarla sıkıntılarla, neden oldukları yangın ve patlamalarla hem insanımız için hem de çevremiz açısından tehlikeli etkiler yaratmaktadır. Bu sebeple yer teslimi yapılmış olan tesisin inşası kısa sürede tamamlanacak ve Boyabat’ımız çok daha modern bir teknolojiyle katı atıklarını bertaraf edecektir.“

Belediyenin resmi web sitesinde de şu bilgiye yer verilmiş: “2019 yılında yapımına başlanan ve Doğuca Köyü Kuzveren Mevkiinde yaklaşık 10 hektar alan üzerinde bulunan Tesiste; Boyabat, Durağan ve Saraydüzü’nde toplanan atıkların, yüksek teknoloji ile el değmeden geri dönüşümünün sağlanması amaçlanmıştır.”

32.000 m² kompost depolama yığın alanın da bulunacağı bu tesiste; geri dönüşüm ve ayrıştırma, gübre üretimi ile depolama faaliyetlerinin yapılacağı bilgisi de ilave olarak yer alıyor.

O yıldan bu yana geçen süre içerisinde neler yapıldığını, inşaatın ve tesisin bugün hangi aşamada olduğunu proje sorumluları ve yetkililer bilir.

Sosyal medya platformlarında ve yerel basındaki paylaşımlara bakıldığında kasaba halkı da civardaki köylüler de çöpten ve çöpün bulunduğu mevkiden muzdarip, şikâyetler hat safhada. Vatandaşın derdiyle ilgilenilmeli, şikayetler sorumlular ve yetkililer tarafından dikkate alınmalı ve çöp sorununa biran evvel çözüm bulunmalıdır.

Yangına dayalı dumanlar, çöpten kaynaklanan pis kokular ve mikrop taşıyan sinekler dalga dalga kasaba başta olmak üzere civardaki köyleri sarmış.

Davaya olan sadakat ve Boyabat’a olan sevgi, gece gündüz demeden 7/24 saat şehre ve o şehrin sakinlerine hizmet etmekle mümkündür.

Başka yöne çekilmesin, sözle abat olmuyor bir şehir, marka da…

Uzun vadeli sözlerin hükmü kalmamıştır günümüzde.

Bir kentte iyi, sağlıklı ve güvenli yaşam oluşturmak için, zuhur eden sorunlara ivedilikle eğilmek, odaklanmak ve çözüme kavuşturmak, standartları yakalamak, imkânları zorlayarak beklentileri karşılamak, sürekli icraat gerekiyor.

Umuyorum ve inanıyorum ki; belediyenin yeni başkanı Sn. Hüseyin Coşar bey flamayı aldığı yerden daha ileri taşımaya gayret edecektir. Çöp sorununa da ivedilikle eğilecektir.

Başkan Sn. Hüseyin Coşar beye yeni görevinin hayırlı olmasını diliyorum.

Facebook'ta Paylaş
2. Yorum: muzdarip 30 07 2022 20:16
nr bitmez inşaatmış kardeşim adam 4 milyonluk şehrin lağımlarından toplayıp kompostu gübre yapıp satıyor bunlar gerek deniz ve akarsuların gerekse tabiata olan saygıdan ivedilikle çözüme kavuşturulması gereken konular

1. Yorum: halk 29 07 2022 12:04
ertuğrul bey sizden allah razı olsun bu önemli konuyu haber yağtığınız için,inşallah yeni belediye başkanımız bu konuya önem verir ve bu çöplük sorununu ortadan kaldırır.insan sağlığı birinci derecede önemli olduğu için bu katı atık projesini acilen faaliyete geçirmeleri gerekiyor.konuyu gündeminize aldığınız için şahsınıza teşekkür ederim.ben bir vatandaş olarak bu konuyu bu platformda bıkmadan usanmadan dillendireceğim.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

216037


Tasarım:DtGaNi