Yayın Tarihi:27 10 2022 21:03(2680)

Cumhuriyet Bayramı!

Erdoğan Erkaymaz

Emperyalizme  diz çöktürerek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eşsiz önderliğinde kurduğumuz Cumhuriyetimizin 99. Yıl dönümü kutlu olsun… 99. yıla ne yazık ki buruk ve sıkıntılı giriyoruz…

Dönüştürülen, başkalaştırılan milli iradeden ve anlayıştan koparılan “Şahsım Yönetimine” evrilen, saray iradesine demirlenen Cumhuriyet’i; Atatürk devrimini esaslarıyla yeniden inşa etmek temel görevimiz ve önceliğimiz olmalıdır. Ancak bu şekilde Cumhuriyet iradesi gerçek kimliğine kavuşmuş olacaktır. Bu hasret, milletimizin ortak talibidir. Atatürk’le cumhuriyet ve Cumhuriyet’in kazanımıyla hesaplaşma niyetinde olan siyasi iktidarın bu güne kadar Cumhuriyet Bayramını kutlamalarını yasaklama girişimlerini şiddetle reddediyoruz.

Türk milleti, Cumhuriyet Bayramını, neşeyle, gururla, el ele, engelsiz baskısız, yasaksız ve şahıs yönetiminden uzak kutlamayı istemektedir.

Çocuklarımıza, Cumhuriyet kazanımlarının yeniden hayata geçirildiği demokratik, laik, sosyal hukukun üstünlüğüne ve yargı bağımsızlığına dayanan tam bağımsız bir Türkiye bırakmak zorundayız…

Gençliğimizin; dünüyle bugünüyle gurur duyacakları, geleceğe umutla bakacakları, yurttaşı olmaktan onur duyacakları yeniden, “Hangi Çılgın Bana Zincir Vuracakmış Şaşarım” diye özgüvenle haykıracakları bir Türkiye’yi hep birlikte yaratmalıyız…

Atatürk ve arkadaşları, Cumhuriyet’i kurarken Bilim ve Fen düsdurumda hareket ettiler. Devleti de namus ve ahlak temelinde örgütlediler. O namus ve ahlak anlayışı 3 yıl içinde uçak üreten güç yarattı. Dışarıdan tek bir kör kuruş almadan 49 sanayi tesisini milli kaynaklarla, milletin gücüyle yaptı. Şekerden çimentoya, camdan tekstile, uçaktan silaha gerçek bir devrim yarattı. 1923 ten – 1938 e kadar hem dış borçları ödedi hem bir dolar 90 kr.  palitesini tutturdu, hem de 15 yılda %115 büyüdü.

Cumhuriyetin ilk yıllarında okur-yazar oranı %3 tü. Genç cumhuriyet 20 yılda bu orası %20 lere ulaştırdı. Bu başarının başka bir örneği yok. 57 İslam ülkesi içinde cumhuriyetin 99 cu girerken doktoru, eczacısı, öğretmeni, mühendisi her meslekten iş insanı yarıya yakın kadın olan ender ülkeden biriyiz. Çünkü Atatürk’ün laik Cumhuriyeti, aynı zamanda bir kadın devrimidir.

Cumhuriyetimizin ilk yüz yılını doldurmasına ve ikinci yüz yılını yaşamaya başlamasına sayılı yıllar kaldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Efendiler yarın Cumhuriyeti ilan ediyoruz” demesinin üzerinden 99 yılına geçti.

O gün yaşanan Cumhuriyet heyecanını, geçen yıllarda içlerinde büyüten ve bizlere emanet eden büyüklerimizi de anarak çocuklarımıza emanet ediyoruz. Kuşaktan kuşağa aktarılan aynı inanmışlıkla Cumhuriyet’imize sıkı sıkıya sarılmalıyız.

Bizlere Cumhuriyet denildiğinde aklımıza, her yaştan Cumhuriyet aşığının içini titreten “Gençliğe hitabe” gelir; Bugün de geçerliliğini koruyan ileri görüşlülüğe hayran kalırız.

Bizlere Cumhuriyet dendiğinde aklımıza, Lozan’da bir karış vatan toprağı için savaş sahasından sonra masada verilen mücadele gelir; Minnetimizi sunarız.

Bizce Cumhuriyet henüz 99’cu yılı kutlanan genç bir çınar ve gençliğe hitabede yer verildiği gibi, “İç ve dış bethahlara” rağmen bu çınarın gölgesinden nesiller geçecektir. Yeter ki gösterilen yolda ilerleyelim!

Her zaman minnetle andığımız bu ülkenin kurucu iradesine dün olduğu gibi bugünde, yarında minnettar olacağız. Kurucu iradenin gösterdiği yol çok nettir: Muasır medeniyetler seviyesine çıkmak… Demokrasiye sahip çıkmak… Her yaştan gencimize gösterilen yoldan sapmamak… Bilimi referans almak…

Bu hedefler doğrultusunda demokrasi inancımızdan hiçbir şey kaybetmeden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının peşinden, bize gösterilen hedeflere yürüyeceğiz. Şehitlerimize ve gazilerimize minnetimizi ancak böyle gösterebiliriz.

Cumhuriyet Bayramınız Kutlu Olsun.

Cumhuriyet; Yok edilmek istenen bir ulusun, varoluş destanıdır.

Cumhuriyet sarayın, saraylının değil ulusal egemenliğin adıdır.

Cumhuriyet; Şahsın değil demokrasinin kazancıdır.

Cumhuriyet; kurtarıcımız ve kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçlu olmaktır.

Cumhuriyet; sürekli devrimdir, atılımdır, ilerlemektir.

Yaşasın Cumhuriyet, sonsuza kadar Cumhuriyet…

Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

Erdoğan ERKAYMAZ

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ

AYANCIK ŞUBESİ BAŞKANI

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

217050


Tasarım:DtGaNi