Yayın Tarihi:27 11 2022 16:09(3354)

Devletin Aracını İstediğiniz Gibi Kullanamazsınız.!

Kamuya ait araçların, resmi görevler dışında özel işlerde kullanılması yasak..! Acaba bu yasağa kimler uyuyor? Altına makam arabası verilenler, devletin aracını özel aracı gibi kullanıyor.

Bunu kim denetler? Bağlı olduğu kamu kurumundaki amirleri olan müdürler veya başkanlar..

Bu denetimler yeteri kadar yapılıyormu derseniz ben hayır derim.. Artık o kadar iş çığırından çıkmış ki köylerdeki cenazelere bile resmi araçlarla gelmeye başlamışlar.. Hadi bazıları resmi araçlar isimlerinden kurtarıyor diyelim o da olmaması gerekir..

Sorarım zabıta aracının köyde ne işi olur? Kaçak yapıları denetime geldi desem köylerde öyle bir yetkileri yok.. Eğer cenazeye gidecekseniz izin alıp kendi özel aracınıza gidebilirsiniz..

Cenaze sahibi bile olsanız resmi araçla köye gelemezsiniz..! Çünkü o bindiğiniz, göreviniz dışında yakıtını harcadığınız araçta doğmamış yetimlerin hakkı vardır.. Tabi bunu bilene.. Zaten bunu bilseniz (ambulans ve kolluk güçleri hariç) mesai saatiniz bitince kontağı kapatırsınız ve tatil günlerinde de o araca binmezsiniz..! Binen biniyor, hesap soran da yok.. Eğer sorulsa şahsi işlerinde bu araçları kullanamazlar.. Belediyelere bakıyorsun hepsi borç batağında olduğunu söyler ve para yok diye sızlanır durur.. Fakat çalışanlara bakın çoğunun altında bir resmi araç.. Başkanlara sesleniyorum... Bu israfa son verin!.. Gerekirse araçların nerelere gittiği hakkında bilgi alın.. Siz bunları sormazsanız borç batağında yüzmeye devam edersiniz..

Kamuya ait araçların özel işlerde kullanılmasının tespiti halinde hem idari hem de hukuki açıdan cezai müeyyideleri bulunmaktadır.

İdari olarak kendisine tahsis edilen kamu aracını özel ve şahsi işlerinde kullandığı ispat edilen kamu çalışanına kınama cezası verilmesi gerekir.

Çünkü, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125. maddesinde “Devlete ait resmi araç, gereç ve benzeri eşyayı özel işlerinde kullanmak”, Kınama Cezası gerektiren fiiller arasında sayılmıştır.

Şunu da belirtmek gerekir ki, kamuya ait aracı özel işlerinde kullanmaktan ceza almış kamu çalışanı, aldığı cezanın özlük dosyasından silinmesine ilişkin süre (5 yıl) içinde, aynı fiili tekrar işler ya da aynı derecede farklı fiil veya haller nedeniyle üç defa daha ceza alırsa, bir derece ağır ceza olan aylıktan kesme cezası ile cezalandırılır.

Hukuki olarak da taşıt Kanunun 16. maddesinde, Kanun kapsamına giren taşıtları özel işlerinde kullananlara 1 seneye kadar hapis cezası verilebileceği belirtmiştir. Göreviniz icabı resmi araçları kullanmakta bir sakınca yok.. Fakat özel işlerinizde kesinlikle kullanamazsınız.. Kim olursanız olun.. Hangi makam mevkilerde olursanız olun.. Devletin malını babanızın malı gibi kullanamazsınız.!

Facebook'ta Paylaş
3. Yorum: mustafa kınay 10 12 2022 16:09
hz. ömer makamında bir devlete ait birde şahsına ait 2 mum bulundurur.kendi özel işi olduğunda veya şahsi misafiri geldiğinde devletin mumunu söndürür.kendi mumunu yakardı.5 yıl belçikada. 6 yıldaalmanyada devlet memuru olarak çalıştım.300 - 500 bin nufuslu şehirlerin belediye başkanlarını bile iş yerlerine gidip gelirken bisikletlerini kullandıklarını defalarca gördüm.müslümanlığımız bile maalesef lafda kaldı.allah sonumuzu hayretsin.

2. Yorum: nurhan 29 11 2022 20:48
turan bey yazılarınızı merak ve büyük heyecanla takip ediyor ve bekliyorum umarım uzun yıllar okuma şansımız olur başarılar saygılar

1. Yorum: çelik kaptan 29 11 2022 14:25
hesap soracak olan yetkilide makam aracını her işinde kendi özel aracı gibi kullandığı için hesap soramaz. önce kendiniz yasaklara uyacak sonra alt kadrolarda calışanlardan uymasını bekleyeceksiniz.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

220010


Tasarım:DtGaNi