Poşet çayların üretiminde kullanılan plastiklerin ısı altında parçalanarak çaya karıştığını belirten Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, çay poşetlerindeki mikroplastiklerin zamanla vücuda sızarak hormon bozucu ve kanserojen etki gösterebileceği uyarısında bulundu.
Havaların soğuması ve kış aylarına girilmesiyle birlikte soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığı arttı. İnsanlar bağışıklık sistemlerini desteklemek için kullanımı pratik olan poşet bitki çaylarına yöneldi. Ancak uzmanlar poşet çayların çevreyi ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söylüyor.
Elips Haber'den Deniz Dalgıç'a konuşan Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, çay poşetlerinin üretiminde kullanılan plastiklerin ısı altında parçalanarak çaya karıştığına dikkati çekti. "Çay poşetlerindeki mikroplastikler önemli bir çevre ve sağlık sorunu haline gelmiştir. Bunlar zamanla vücuda sızabileceğinden, hormon bozucu ve kanserojen etki gösterebilirler. Mikroplastiklerin yutulması enflamatuar tepkilere, bağırsak geçirgenliği sorunlarına ve hatta daha ciddi uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir. Dahası, mikroplastiklerin yutulması enflamatuar tepkilere, bağırsak geçirgenliği sorunlarına ve hatta daha ciddi uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir" dedi.
Suya ve toprağa karışıp çevreye zarar veriyor
Yapılan araştırmalara ilişkin bilgi veren Gündoğdu, sözlerine şöyle devam etti: "Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, mikroplastik maruziyetinin hormonal dengesizlikler ve bağışıklık sistemi işlev bozuklukları da dahil olmak üzere bir dizi olumsuz sağlık sonucuna yol açabileceğini göstermiştir. Yakın zamanda yaptığımız bir çalışma insan midesinde bu mikroplastiklerin varlığını ortaya koymuştur. Ayrıca başka araştırıcılar insan kanında, plasentasında ve daha birçok organında mikroplastiklerin varlığını ortaya koymuşlardır."
Mikroplastiklerin çevre kirliliğine de yol açtığını belirten Gündoğdu, "Çay poşetleri atıldıktan sonra yavaşça parçalanarak mikroplastikleri toprağa ve sulara karışır. Bu durum, mikroplastiklerin ekosistemlere karışarak deniz yaşamına zarar verir ve besin zincirlerinde biriktiği daha geniş kapsamlı plastik kirliliği sorunu yaratmaktadır" ifadelerini kullandı.
Güvenli alternatifler
Plastik çay poşetlerinin daha güvenli alternatiflerinin var olduğunu söyleyen Gündoğdu, "Kâğıt çay poşetleri, geleneksel kağıt çay poşetlerinin çoğu biyolojik olarak parçalanabilir ve demlendiğinde mikroplastik salınımı yapmaz. Ancak, bazı markaların poşetleri güçlendirmek için kullandığı plastik astar içermediğinden emin olmak önemlidir. Gevşek yapraklı çaylar ise poşet gerektirmeyen gevşek yapraklı çay, en çevre dostu ve sağlık bilincine sahip seçeneklerden biridir. Paslanmaz çelik bir çay demliği veya yeniden kullanılabilir pamuklu çay poşetleri kullanmak çevresel etkiyi daha da azaltabilir" diye konuştu.
Kaynak: https://www.elipshaber.com/poset-caylardaki-mikroplastikler-cevre-ve-saglik-sorunlarina-yol-aciyor