Baharın gelişi ve başlayan yağışlarla birlikte kırsal alanlarda çıkan mantarlar, doğa tutkunları ve vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Ancak bu ilgi, beraberinde mantar zehirlenmesi riskini de getiriyor. Toplanan her mantarın tüketime uygun olmadığı unutulmamalı!
29 Mayıs 2025 Perşembe günü Boyabat’ta benzer olay yaşandı. Yediği mantar sonrası rahatsızlanan S.E. isimli vatandaş, durumunun ciddiyeti üzerine Boyabat 112 sağlık ekipleri tarafından hızla hastaneye kaldırıldı. Boyabat 75. Yıl Devlet Hastanesi acil servisinde tedavi altına alınan S.E.’nin sağlık durumu takip ediliyor.
Mantar Zehirlenmelerine Karşı Nelere Dikkat Etmeli?
Bilinmeyen Mantarları Tüketmeyin: Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli olup olmadığını ayırt etmek, uzmanlık gerektiren bir iştir. Emin olmadığınız hiçbir mantarı kesinlikle tüketmeyin.
Uzman Bilgisine Güvenin: Mantar toplama konusunda deneyimli ve bilgili kişilerden destek alın. Ancak en güvenli yöntem, marketlerden veya güvenilir satıcılardan kültür mantarı almaktır.
Belirtilere Dikkat Edin: Mantar zehirlenmesi belirtileri, tüketimden birkaç saat sonra ortaya çıkabilir. Mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı, baş dönmesi, ateş ve halüsinasyonlar gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Çocukları Koruyun: Çocuklar, doğadaki mantarları merak edip yiyebilirler. Bu konuda özellikle dikkatli olun ve çocuklarınızı bilmedikleri bitkilere dokunmamaları konusunda uyarın.
Sağlığınız için doğadan topladığınız mantarlar konusunda çok dikkatli olmanız hayati önem taşımaktadır. Unutmayın, şüphe duyduğunuz her mantar potansiyel bir risk taşır.
Kaynak: Boyabat Haber Gazetesi.com - Ezgi FM