Yayın Tarihi:10 01 2025 11:36(672)

Üniversiteliler barınma sorunu nedeniyle okulu bırakıyor

Üniversitede gelecek göremeyen binlerce genç okulları terk etmeye başladı. Eğitimciler, ekonomik krizin öğrenciler üzerinde yarattığı tahribata dikkat çekerek YÖK'e çözüm çağrısında bulunuyor.

Ekonomik kriz her geçen gün öğrencileri eğitim hayatından koparmaya devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın son açıkladığı verilere göre, Türkiye'de üniversite okuyan öğrencilerden 56 bin 107'si okulunu dondurmak zorunda kaldı. Üniversiteliler en çok Anadolu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi gibi büyükşehirlerdeki okulları terk etti. Üniversite okumak için başka kentlere gitmek istemeyen, uzaktan veya açık öğretimde okumayı tercih eden öğrenci sayısı ise 3 milyona yakın. Üniversiteyi bırakan öğrenci sayısı hızla artarken, mezun olduktan sonra iş bulamayan üniversiteli işsizler kitlesi de her geçen gün büyüyor.

Eğitim-Sen 5'Nolu Şube Başkanı Eylem Ergüven ve Eğitim-Sen Yükseköğretim Sekreteri Evrim Gülez, üniversite öğrencilerinin sorunlarını Elips Haber'den Nur Kaplan'a anlattı. Uzun süredir üniversite öğrencileriyle temas halinde olduğunu ve gözlem yaptığını söyleyen Ergüven, geçen dönem ilk kez yüksek oranda kayıt yenilemeyen öğrenci ile karşılaştığını belirterek, "Öğrencilerin en temel problemi barınma. Ekonomik kaygılar nedeniyle okula devam edemiyorlar. Ailesiyle aynı şehirde olan öğrencilerin bile okula bıraktığını görüyoruz. Onlar da ulaşım ücretlerini karşılamakta zorlanıyorlar" dedi.

Son dönemde artık "ev genci" kavramının ortaya çıktığını ifade eden Ergüven, "Evde oturan binlerce öğrenci var. Okula devam edemiyorlar. Ülkenin genç zihinleri atıl bırakılmış durumda. Bizim üniversitelerde yaptığımız anketler oluyor. Orada başat problem ekonomi geliyor. Barınma, gıda, temiz suya erişimleri bile olmuyor bazen. Bir diğer problem de akranları ya da hocalarıyla yaşadıklarını mobbing oluyor" dedi.

Burs, yurt ve sağlıklı yemeğe erişim sorunu

Öğrencilere verilen KYK burslarının çok yetersiz kaldığını söyleyen Ergüven, "Aileler bekledikleri maaş zamlarını alamadıkları için ikinci dönem çocuklarını üniversiteye gönderemeyebilirler. Aileler için büyük bir külfet. KYK bursları ile öğrenciler sadece yurt ücretlerini verebiliyor. Sağlıklı yemekler yiyemiyorlar. Biz yurtlarda zehirlenme vakaları ile karşılaşıyoruz. Hizmet sektöründe çalışan çok fazla öğrencimiz var. Part-time çalışanlar da var. Öğrenci yorgun oluyor, dersini çalışamıyor, kalıyor. Sen o öğrenciye ne söyleyebilirsin? Bizim elimizden de hiçbir şey gelmiyor" ifadelerini kullandı.

"Üniversitelilerin başka bir hayatı deneyimlemesi engelleniyor"

Üniversite okuma çağında olan çok sayıda öğrencinin artık sınava dahi girmiyor olmasıyla söze başlayan Güler ise, "Okumak isteyenler de çoğunlukla aileleriyle beraber kalıyor. Bu ekonomik koşullar öğrencilerin başka bir hayatı deneyimlemesini de engelliyor. Önceden en azından başka bir yere göndermeye ailenin gücü yetiyordu, şu an bu imkân ellerinden alındı. Öğrenci kazanıyor, geliyor, barınma sorunu karşısında birkaç kişi bir araya gelip de artık eve çıkamıyorlar. Ulaşım, beslenme ayrı bir kriz. Çalışıp orada okumak istiyor ama bu kez de dersine yetişemiyor. Bu da okulu dondurmasına neden oluyor" dedi.

"İşsizlik sorunu da okulu bıraktırıyor"

Diğer yandan öğrencinin üniversiteden mezun olsa bile işsizlik sorunuyla mücadele etmek zorunda kaldığını ifade eden Güler, bu endişenin de okul terkine neden olduğunu belirtti. En nitelikli ve en verimli gençlerin okullarını bırakmak zorunda kaldığını söyleyen eğitimciler iktidarın ve YÖK'ün bu sorunlara çözüm bulması gerektiğini söyledi.

Kaynak: https://www.elipshaber.com/barinma-ulasim-ve-issizlik-sorunu-artiyor-universiteliler-fakulteleri-birakiyor

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: aslan 16 01 2025 20:42
"üniversite diploması" kagıtlarını cebine koyan gençlerin is bulma sansı kalmadı. ızmir-foça'da, cam silecegi almak için girdigim sanayi çarsısında parça satan genç sinop üniversitesi su ürünleri fakültesi mezunu oldugunu söyledi bana. gence, "diplomanla bu isi mi buldun?" diye sordugumda bana, "ne yapayım abi, diplomam bir ise yaramadı ki" demisti. her yeri bir ise yaramayan üniversite/fakülte doldurdular; yazık!


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Gelecek Beş Yıla Dair Muhtemel Değişimler ve Dönüşümler


Boyabat Gazetesi Miraç Kandili Kutlama Mesajı


Yangın Var!


Mahramalar duruyor da...


Emekliler Yılı...


Bugün Kış Başlıyor


86 yıllık bir fotoğraf


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Tarihin gördüğü en garip savaş


Medya, Tüketim ve Mutluluk


Sayın Boyabat CHP İlçe Başkanım…..


2024 Boyabat Yerel Seçim Sonuçları (31 Mart 2024)


Şafak Akça yazdı: Yaşasın Tatil!


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Şubat ayı ziyaretci sayısı:

59831


Tasarım:DtGaNi