Boyabat Hükümet Meydanı’nda düzenlenen kitlesel protesto ile ilçede yapılması planlanan bakır madeni projesine karşı halkın büyük tepkisi görüldü.
20 Ocak 2025 Pazartesi günü saat 12.30’da başlayan protestoya, Boyabat‘ın farklı ilçelerden gelen vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Boyabat Çevre Derneği, Boyabat Çevre Platformu, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek, çevreye ve sağlığa olan olumsuz etkileri nedeniyle bakır madeni projesine karşı olduklarını dile getirdi.
Protestocular, pankartlar bakır madeni projesinin iptal edilmesini talep etti. Çevreye ve sağlığa olan zararlarının yanı sıra, bölgedeki tarım arazilerinin ve su kaynaklarının kirlenmesi endişelerini dile getirdi.
Konuşmacılar arasında Boyabat Çevre Platformu sözcüsü protestoda şu ifadelere yer verdi.
“ÇOK KIYMETLİ BOYABAT HALKI VE DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI
Bugün burada Boyabat’ımızın Kovaçayır, Akyörük, Arıoğlu,
Gazidere, Gazidere Tabaklı, Gökçeağaç Sakızı, Ilıca, İmamlı, Koçak,
Kurusaray, Tekke, Yabanlı ve Hacıahmetli köyü ile, Gökırmak havzasında
çeltik üretimi yapan 27 köyümüzü etkileyecek maden arama
faaliyetlerinin, ormanımıza, meramıza, havamıza, suyumuza, kısacası
yaşam alanlarımıza ne kadar zarar verdiğini anlatmak için toplanmış
bulunuyoruz.
Bilindiği üzere ülkemizin önemli bir kesiminde yıllardır uygulanan maden arama faaliyetleri sonucunda arama yapılan bölgelerdeki ağaçların yok edildiğini, kimyasal havuzların oluşturulduğunu, içme suyu havzalarının kirlendiğini yapılan uygulamalardan biliyoruz. Ağır metallerle kirlenmiş sular tarımsal alanlarımızı zehirlemekte , kanser vakalarının süratle artmasına neden olmaktadır. Dinamitlerle yapılan patlamalar yer altı su yollarını değiştirmekte veya tümden yok etmektedir. Yöremizin önemli gelir kaynaklarından olan kanlıca mantarı yataklarının da yok olacağı unutulmamalıdır. 10 kilometreye kadar yarı çapta olan arılık alanlar kirlenecek ve ekolojik denge bir daha geri gelmemek üzere zarar görecektir. Maden arama faaliyetleri yalnız meralarla sınırlı kalmayarak tarım arazilerimize hatta yerleşim yerlerimize kadar uzanabilecek, kamulaştırma ve satın almalar başlayacaktır.
Bakır madenciliğinin vereceği zararın büyüklüğünü bugünden bilemeyebiliriz ama bildiğimiz bir şey varsa o da; Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan “Sürdürülebilir Kalkınma için Maden” raporunda belirtildiği gibi MADENCİLİK YAPILAN ALAN BİR DAHA GERİ GETİRİLEMEZ.
Bizlere gelen duyumlara göre ilçemizin insanı olan , uzun yıllar Sinop milletvekilliği ve bakanlık yapmış , ilimize önemli hizmetlerde bulunmuş olan bir kişinin bu bölgede maden arama faaliyetlerinde bulunacak şirketin avukatlığını almış olması bizleri derinden üzmüştür.
Bu değerli hemşehrimizin Boyabat’ımızın büyük zarar görecek bu faaliyetlerinin bir parçası olacak bu görevinden ayrılarak bizim yanımızda mücadeleye katılmasını umuyor ve bekliyoruz. Bu nedenle Boyabat Çevre Platformu olarak doğal alanlarımız, mera ve su havzalarımızın zarar görmemesi için bölgemizde maden arama faaliyetlerinin yapılmasını istemiyoruz.
Yürütmenin durdurulması için açılan davalar ile ilgili hukuki süreçler tamamlanmadan arama faaliyetlerine başlanılmamalıdır. Ne yazık ki aldığımız duyumlar ağaç kesimlerinin devam ettiği, sondaj çalışmalarının yapıldığı, şantiye faaliyetlerinin devam ettiği ve işçi alımlarının başladığı yönündedir. Bizler Boyabat Çevre Derneği olarak gerekirse bu konuda yasal başvuruları yapacağımızı bildiririz. Bu coğrafya ölmesin ve yaşasın diye Boyabat bakır madenine hayır diyor, buraya gelerek bizlere güç veren siz değerli yurttaşlarımıza teşekkür ediyoruz.
Tüm halkımızı ve kamuoyunu saygı ve sevgiyle selamlıyoruz.”
BOYABAT ÇEVRE PLATFORMU