Yayın Tarihi:10 10 2013 22:49(58874)

turk-islam1k.jpg

Kurban

Kurban ibadeti sosyal yönü olan bir ibadettir. Hanefi fıkhına göre vaciptir. Kurban nisabına malik olan mükellef Müslüman'ın kesmesi vaciptir.

Tarihçesi:

Hz. İbrahim(A.S), Allahu Teala'ya niyazda bulunarak kendisine salih bir evlat ihsan etmesini istemişti. Bu duası üzerine Allahu Teala ona evlat olarak, Hz. İsmail(A.S)'i verdi.Bu hususta Kuran-ı Kerimde mealen şöyle buyruldu:"Hz. İbrahim(A.S); Ey Rabbim!Bana salihlerden bir oğul bağışla ki, davette ve taatte yardımcım ve gurbette munisim olsun (diye dua etti). Halim bir oğul müjdeledik. (Saffat Suresi)."

Hz. İbrahim(A.S) rüyasında oğlu Hz. İsmail(A.S)'in kurban edilmesinin istendiğini gördü. Önce tereddüt etti. Ancak aynı rüyayı iki defa daha görünce, tereddütü kalmadı. Bu sırada oğlu Hz. İsmail(A.S) yedi veya onüç yaşındaydı.

Rivayete göre Hz. ibrahim(A.S) "Allahu Teala bana bir oğul verirse kurban edeceğim"diye adakta bulunmuştu. Dileği hasıl olunca, adağını yerine getirmesi bildirildi.

Hz. ibrahim(A.S) bu durumu hanımı Hz. Hacer'e bildirdi ve oğlu Hz. İsmail(A.S)'i dostuma götüreceğim dedi. Hz. İsmail(A.S)'e yanına ip ve bıçak al diyerek, yanına aldı ve Mekke'den çıkarak, Arafat Ovası'na doğru götürüdü. Şeytan Hz. İbrahim(A.S), Hz. İsmail(A.S) ve Hz. Hacer'e vesvese vermek istedi ancak üçünüde kandıramadı. Hz İbrahim(A.S), Şeytan'a üç kere ayry ayrı yedişer adet taş atarak kovdu.

Hz. İbrahim(A.S), Mina'da oğlu Hz. İsmail(A.S)'e durumu anlatıp; "Ey oğlum! Bana rüyamda senin kurban etmem emredildi. Sen ne dersin?" Hz. İsmail(A.S) hiç tereddüt etmeden; "Ey babacığım! Rabbimin emrini yerine getir."dedi ve "İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın" diye devam etti.

Hz İsmail(A.S) babasına"Muhabbetin şartı, emri yapmakta gecikmemektir" diyerek teslimiyetini gösterdi.

Hz. İbrahim(A.S) bıçağını bileyerek "Bu kıymetli yavrumu kurban etmekte, bana sabır ve metanet ver yarabbi" diyerek bıçağı Hz. İsmail(A.S)'in boğazına dayadı. O sırada Allahu Teala, Cebrail(A.S)'i göndererek ona"Bıçağı çevir"buyurdu. Bıçak bunun üzerine kesmedi. Hz. İbrahim(A.S) tekrar kesmeyi denedi. Bıçak yine kesmedi. Sonra Allahu Teala "Ey İbrahim! Gerçekten rüyanı tasdik ettin. Sadakat gösterdi." diye vahyetti.

Bundan sonra Cebrail(A.S), Cennet'ten bir koç getirdi.

Cebrail(A.S) koçu indirince "Allahü Ekber"dedi. Hz. İbrahim(A.S)'de "La ilahe illallahü ekber"dedi. Hz. İsmail(A.S)'de "Allahü ekber velillahil hamd"dedi.

Böylece Arefe günü, Sabah Namazı'ndan, Bayram'ın dördüncü günü İkindi Namazı vaktine kadar yirmiüç vakit manazın farzını kıldıktan sonra "Teşrik Tekbiri"getirmek, bu ümmete, yani biz Müslümalara vacip kılındı.

Kimler Kurban Keser?

Kurban nisabına malik, akıllı mükellef, hür kadın ve erkek her Müslüman keser.

Hangi Hayvanlar Kurban Olur?

Koyun, keçi, sığır ve deveden kurban kesilir.

Koyun ve keçi bir kişi tarafından, sığır ve deve yedi kişi tarafından kesilebilir.

Koyun ve keçi bir yaşını, sığır iki yaşını ve deve beş yaşını geçmesi lazımdır. Ancak altı ayını geçmiş koyun iri, semiz ve annesi gibi ise kurban olur.

Hangi Hayvanlar Kurban Olmaz?

Bir gözü görmeyen, topal olup yürüyemeyen, dişlerinin yarısı olmayan ile gözünün, kulağının veya kuyruğunun çoğu olmayan, ön veya arka ayağı kesilmiş olan, çok zayıf olan hayvan kurban olmaz.

Kurban Eti Nasıl Pay Olur?

Kurbanı kesende yiyebilir. Peygamberimiz(S.A.V)'in bu konudaki tavsiyesi, kurban etinin üçe ayrılarak, üçte birinin ev halkına, üçte birinin hısım ve akrabaya, üçte birinin Müslüman fakire ikram edilmesi yönündedir. Bu tür dağıtmak Sünnetti ve müstehabdır.

Arefe Günü

Kurban Bayramı'ndan önceki gün olup, Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. Çok kıymetli olup, günahlara pişman olmak için bir vesiledir. Arefe Günü bin İhlas Suresi okuyanın duasının kabul olacağı bildirilmiştir.

Kurban Bayramı'nın tüm İslam alemine, Türk dünyasına hayırlar getirmesini yüce yaradandan niyaz ederim.

Ömer Faruk Oğuz

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: zulkar türk 14 10 2013 07:19
önceki yazınız da kurban ile alakalı olduğundan suallerimi tekrarlıyorum çok önemli konuya değinmeniz türk ve islam aleminin ölüm kalım savaşı verdiği zor ve sıkıntılı bu döneme önemli bir destek olmuştur. mutluluk zaferi ibadeti kabul olan müslümanların olacak mıdır? bir müslüman olarak kafamda çok mühim sorularım var? zilhicce ayında yapılan ibadetlerin kıymeti ile alakalı. [ibn-i mace], [beyheki],[ramuz],[beyhek
i],[taberani] zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin kıymeti hakkında bilgiler neşrederlerken [ebu'l-bereket] hangi sebeple ilk dokuz güne işaret etmektedir? bu mühim ayrılık nedir? saniyelerin dahi kıymetini idrak ettiğimiz bu ileri çağda bir günün önemini unutup soruyu küçümsemeyelim. bu hadisi şeriflerin hepsi islam alimlerinin ortak teyidine haiz midir? yani sahih addediliyorlar mı? peygamber efendimizin bizzat buyurduğu hususlar içindeler mi? bu konuda fikri öneme haiz bilinen ve ismi zikredilebilecek türk alimlerinin isimleri mevcut mu?


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

221363


Tasarım:DtGaNi