Yayın Tarihi:11 04 2024 12:15(794)Değişiklik:13 04 2024 00:56

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tosun anlattı: AK Parti'deki oy kaybının nedenleri neler?

31 Mart yerel seçim sonuçlarını değerlendiren Siyaset Bilimci Tanju Tosun, AK Parti'ye desteğin 2015'den beri kademeli bir şekilde düştüğünü belirterek, oy kaybının ekonomik kriz ile seçmenden kopuştan kaynaklandığını söyledi.

Yerel seçimlerinin ardından Türkiye'nin seçim haritasında renkler değişti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 47 yıl sonra Türkiye'de birinci parti konumuna yükseldi. Merkezi hükümeti elinde bulunduran Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ise 22 yıllık iktidarında ilk kez bir seçim yenilgisi alarak yarışı ikinci sırada tamamladı.

Yerel seçim sonuçlarını Elips Haber'den Sümeyye Aksu'ya değerlendiren Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, AK Parti'nin 31 Mart seçimlerinden bu sonuçla çıkmasında ekonomik krizin etkisinin önemli olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Tosun, "Büyük kentlerde AK Parti'nin oylarında belirgin bir düşme yaşanmıştı. Seçmen 14 Mayıs sonrası 31 Mart'ta kadar olan süreç içinde krizin sorumlusuna ilişkin net bir kanaat geliştirildi. Vatandaş krizin AK Parti'nin politikalarıyla ilişkili olduğu kanaate varınca tepkisini sandıkta göstermiş oldu" ifadelerini kullandı.

AK Parti'nin 2015'den beri kademeli bir şekilde oy kaybına uğradığını söyleyen Prof. Dr. Tosun, "Bu oy kaybının tek nedeni ekonomik kriz değil. AK Parti'nin yönetim anlayışı özellikle liyakati göz ardı etmesi, partizan politikaları daha adaletli ve hakkaniyetli politika üretmeye tercih etmesi, yoksullaşma ve ayrıca topluma yukarıdan bakan bir siyasetçi profillerinin ortaya çıkması etkili oldu" dedi.

"Başarılı belediyeciliğin etkisi var"

Yerel seçimlerde CHP'nin mutlak bir başarısından söz edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tosun, "Seçmende CHP'nin değişmekte olan bir parti olduğu şeklinde bir algı gelişiyor. Bunda kurultayda yeni bir yönetimin iş başına gelmesi ve yeni yönetimin partinin ideolojik kimliğini öne çıkarmak yerine daha ziyade yerel yönetimlerde neyi yapacaklarını topluma iyi anlatması. Hem ekonomik krizle mücadele edeceği hem sosyal belediyecilik hem adil tarafsız bir belediye yönetimi gibi. Seçmenin bu kez CHP'nin samimi olduğuna ilişkin bir kanaat geliştirdi düşüncesindeyim. CHP'ye ilişkin negatif algı kırılmış görülüyor. Bunda CHP'nin yeni yönetimin özellikle İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye yönetimlerinin başarı belediyecilik uygulamalarının da etkisi var" diye konuştu.

"İktidar meclis çoğunluğunu kaybedebilir"

Bu koşullarda erken seçime gidilme olasılığının düşük olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tosun, "Her şeyden önce iktidar partileri istemez. Çünkü oylarının düştüğü bir ortamda erken seçime gitmek politik intihar olur" değerlendirmesinde bulundu. İktidarın gidilecek bir seçimde meclis çoğunluğunu kaybetme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tosun sözlerine şöyle tamamladı: "Muhalefetin zorlaması durumunda bir erken seçim olur mu? Burada Cumhurbaşkanın kararı çok önemli. Çünkü erken seçime gidilirse anayasaya göre yeniden Cumhurbaşkanı adayı olma ihtimali var. Ekonomik krizin yol açtığı sorunları bir miktar çözmeden iktidarın erken seçime gitme olasılığının çok düşük olduğunu görüyorum. Muhalefet açısından bakıldığında da özellikle CHP kazanmış olduğu belediyelerle kendi rüştünü ispat etmek isteyecektir. Tıpkı İstanbul ve Ankara'da olduğu gibi. Ancak ondan sonra bir erken seçim tartışmasını muhalefet başlatabilir. Bunun da en az 1,5-2 yıl süreceği kanaatindeyim."

Kaynak: https://www.elipshaber.com/ak-parti-2015ten-beri-kademeli-bir-sekilde-oy-kaybina-ugruyor-partiden-uzaklasan-secmen-nereye-gidiyor

Facebook'ta Paylaş
11. Yorum: 8. yorumcuya 16 04 2024 18:54
memurun masasını silen temizlikçi ne kadar maaş alıyor biliyormusunda konuşuyorsun? böyle giderse yakında memur maaşını gececek. çalışma barışının bozulduğu yerde sen mutlu olabilirmisin?

10. Yorum: 8 nolu yorumcu 15 04 2024 14:11
memur maaşını değil devlet ten 8 tane ballı maaş alanlara yaz bişeyler uğraşma gariban memurlarla memur kira veriyor çocuk okutuyor zaten zor geçiniyor sen çevre yolu bitmemiş .erenliğe yapılan ne olduğu belli olmayan kule denene bak.kalenin karşındaki ucubeye bak gerçeklerle uğraş boş ver memur maaşını .

9. Yorum: analiz 15 04 2024 12:36
hep cumhurbaşkanının siyasi deha olduğunu söylüyorlar ama memura seyyanen zam verip, emekliye vermediğinde herkes bu durumun akp'ye seçim kaybettirecegini öngördü. diğer bir husus,muhtarlara maaş bağlayıp onları sarayda ağırlayarak önce 2019 da muhtarların istanbul dan çoğunluğu akp seçmeni olan yuzbinlerce yakınlarını köylerine taşımaları ile istanbul'u hiçbir özelliği, vizyonu olmayan sadece seçmenin akp'ye olan kızgınlıgi konjonktüründen kim olursa olsun oy vereceği muhalefet adayı imamoğlu nu kendisine rakip tayin etmiş oldu. aradan geçen 5 yılda hiç bir eseri olmayan imamoğlu nu kendisi için daha da büyük alternatif haline getirdi.

8. Yorum: 7. yorumcuya 15 04 2024 12:21
arkadaş , memur halâ nasıl halinden memnun değil. 2023 temmuz öncesinde zaten açık ara fark olan memur ve emeklisi arasında yine memur lehine seyyanen 8000 lira verilip fark daha da açılmadı mı? seyyanen yılbaşında yapılan yüzde 50 zamla tekrar artarak, 12000 olmadı mı? ülkenin getirildiği şu durumda sadece size seyyanenden verilen fark bile emeklinin maaşından fazla.bir de halâ memur halinden memnun mu sanki diyorsun.zaten birçoğu seçim için şişirilmiş kadrolarda görev yapan/yapmayanlara 100 bin lira mı maaş verilecekti? sizin yüzünuzden seçim kaybetmeyi göze aldı. bari siz vefakar olsaydınız.

7. Yorum: memur 15 04 2024 11:05
memur un maaşıyla uğraşmayın her lafta memur memur bırakın memurun peşini memur kadar başınıza taş düşsün sen nerden biliyorsun memur memnun diye yazıyorsun ahkam kesiyorsun.

6. Yorum: muammer budak 15 04 2024 08:42
bırakın kardeşim bunları ya sorsan modernlikten bahsederler fakat giydikleri donun lastiğine kadar işci yapiyor fakat ezilen kesim işci ak parti rant merkezi olmuş iyi yalakalik yaparsan senden iyisi yok heee iyi hovardalık yaparsan bide fabrikalarda çalisan işcilere bakan yok sorsan fabrikacılara kazanmiyolar çünkü doymuyolar asıl aç onlar çok çalisan daha az maaş alıyor hayat standardı daha düşük az çalisan yani çaliştiğıda söylenemez gidip oturan daha fazla para aliyor daha neler söylemek istiyorumda neyse işin sonunda damadım kaan yapti hayırlı olsun çok güzel bu ülke için ben milliyetçiyim ama kaan karın doyurmuyor reisss

5. Yorum: boyabatlı 14 04 2024 11:25
bence ak partinin boyabatta seçim kaybetme nedenleri
1. genel siyaset (kamuda temizlikçi ile vasıflı kesimin maaş farkının azalması ve emeklilerin durumu)
2 vekil (has partiden gelip 3 dönemdir vekillik yapması ve bazılarını ötekileştirmesi)
3. aday (malum konuşulanlar)
4. ak partide köşe kapmaca oynayanlar(dondurmacının her yere zıplaması vs.)
5. ak parti küskünleri(ali cengiz oyunlarıyla küstürülenlerin başka partilere çalışması)

4. Yorum: aslan 13 04 2024 22:00
biraz sekil degistirelim dedi boyvatlı ama yine eskiler pazarına rastladı!

3. Yorum: şaşkın 13 04 2024 00:37
birde sayın siyaset bilimci utanma duygusu olmayan insanların siyaseti kirlettiğinin yazsa edep edep ......................................... atılan halen boyabatta düğünlerde geziyor, şahibeli sinop paketide gelmiş düğüne düğün düğün geziyorlar utanma yok kızarma yok ar yok edep yok yenilen ekip de kalabalık geziyor çok komikler il meclis olamadılar biri anlatsın şunlara ,başkan aslan gibi tek başına geldi takısını taktı gitti onlarda o gelince kuyruğunu kıstırdı gitti . aslanlar tek olur fareler sürü ile gezer

2. Yorum: boyabatlı 12 04 2024 23:51
halk artık erdoğana güvenmiyor değişim istiyor erdoğanın muhalefet partilerine aşağılayıcı tavırları yandaşçılık bazı kesimlerin çok zengin olması uzun süreli iktidar anlayışı halk istemiyor artık bırak reis işin özü bu gençlerin önünü aç

1. Yorum: murat3457 11 04 2024 16:52
her seçimde evlere gelen akp bu seçim gelmedi? zira yüzleri yoktu, gelselerdi göreceklerdi halk
ı halini, avm lere kuyumcu dövizci önlerine bakıp halkın durumu iyi sananlar gerçek yüzü pazarda akşam 19 dan sobra görsünler.. memur dışında kimse memnun değil ( zenginleri bilemem)


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Doğru Söyleyene Yer Yok Bu Dünyada


Öncelik ekonomide


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Vatan Haini Olamaz


2024 Boyabat Yerel Seçim Sonuçları (31 Mart 2024)


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 4- Mart 2024


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

402069


Tasarım:DtGaNi