Yayın Tarihi:18 03 2015 05:13(9339)Değişiklik:09 04 2026 16:30

İlçemiz Belediyesi, akıllı su sayacı uygulamasına geçmek istiyor

Bugün katıldığım toplantıyı ve bu konuda oluşan görüşleri sizinle paylaşmak istedim.

Bu konu hakkındaki toplantı, Kaymakamlık toplantı salonunda Sayın Kaymakamımızın Başkanlığında, İl genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri, mahalle ve köy muhtarları ve bir satıcı firma katılımı ile yapıldı.

Akılı su sayacı uygulamasına geçilmesi için öne sürülen gerekçe, belediyenin su paralarını tahsil edemediği ve su kayıp kaçağına engel olunamadığı. Su sayaçlarının okumasında ve tahsil masasında toplam 8 personelin istihdam edildiği söylendi.

Neden tahsil edilemediğinin araştırılıp araştırılmadığını Sayın Belediye başkanına sordum. Bunun belediye hizmetlerinin yerine getirilmesindeki aksaklıklardan mı yoksa, tüketicinin, maddi durumunun iyi olmadığından mı, ihmalinden mi veya keyfi davranışından mı olduğunun araştırılması, su kayıp kaçaklarının tesbitinin yapılabilmesi için izlenmesi gereken yollar nedir ve bunların engellenmesi için neler yapıldı, yapılabilir, alt yapı iyileştirmesi gerekir mi .. gibi sorular teknik ve uzman kişilerce detaylı araştırılıp sorgulanmadan, bir firmanın ürettiği ürünü tanıtıp tüketiciye mecbur edilmesi ne kadar doğru, sorgulamak gerektiğini dile getirmeye çalıştım....

SANIRIM ÇOK YALNIZDIM, AMA İNSANLARIMIZIN, BİRTAKIM ANLAŞMALAR YAPILARAK BİR ŞEYLERE MECBUR EDİLMESİNE DİLİM DÖNDÜKÇE KARŞI ÇIKACAĞIM. NE KADAR YALNIZ KALSAM DA BİRİLERİNİN KULAĞINA BENİM ÇIĞLIKLARIM ULAŞACAK, GÖZÜNE ÇIRPINIŞLARIM GÖRÜNECEKTİR. BU UMUDUMU HİÇ KAYBETMEYECEĞİM...İYİ OLACAKSA BEN UTANAYIM... KÖTÜ OLACAKSA HİÇ BİRİMİZ UTANMASIN...

Bu Konu Hakkındaki Görüş ve Bilgiler

Ön Ödemeli Kartlı Su Sayacı Zorunluluğu Mahkemece Durduruldu.

BASINA VE KAMUOYUNA

İSTEKLERİ DIŞINDA KARTLI SU SAYACI TAKTIRILAN TÜKETİCİLER FAZLADAN ÖDEDİKLERİ SAYAÇ BEDELİNİ İSTEYEBİLİRLER

Değerli basın mensupları, gazeteci arkadaşlar, tüketiciler,

2005 senesinde ASKİ tarafından alınan 219 sayılı karar ile Ankara çapında ön ödemeli kartlı su sayaçları uygulamasına geçilmiş, Ankara’lı tüketicilerin kesintisiz ve erişilebilir su hakkı Ankara Su ve Kanalizayon İdaresi’nin bu kararı ile açıkça ihlal edilmişti. Söz konusu uygulama büyük tartışmalar ile günümüze kadar devam etmiş, tüketicilerin mağdur olmasının önüne geçilememişti.

Bu karara karşı Tüketici Hakları Derneği tarafından 19.03.2009 tarihinde iptal davası açılmış ve dava konusu işlemin yeni aboneliklere elektronik kartlı su sayacı takılması, arıza sebebi ile sökülen sayaçların yerine elektronik kartlı su sayacı takılması, kaçak su kullandığı tespit edilip sökülen su sayaçlarının yerine elektronik sayaç takılmasını zorunlu kılan ve bu zorunluluk için 100 TL montaj, 200 TL sayaç bedeli olmak üzere toplam 300TL alınması ile ilgili ASKİ kararının 1,3,4,5,6,7 ve 8. bentlerinin derhal yürütmesinin durdurulması istenilmişti.

Ankara 5. İdare Mahkemesi, 29.04.2009 tarihli kararı ile iptali istenilen kararın tüm bentlerinin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.

Mahkemece verilen kararın gerekçesinde, 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’nun 1. maddesinde Kanun’un amacının, milli ekonominin ve ticaretin gereklerine ve kamu yararına uygun olarak Türkiye hudutları içinde her türlü ölçü ve ölçü aletlerinin doğru ayarlı ve uluslararası birimler sistemine uygun olarak imalini ve kullanılmasını sağlamak olduğunu belirtilmektedir.

Ayrıca, kararın gerekçesinde, Türk Hukuk Mevzuatında elektronik kartlı su sayaçlarının standartı ve kullanımının düzenlenmediği, bu sayaçların ölçüler ve Türk Standartlarını düzenleyen mevzuatta hiçbir şekilde tanımlanmadığına dikkat çekilmiştir. Mahkemece, ön ödemeli sayaçlar ile anayasal ve kamu hizmeti anlayışına uymayan ticari niteliği ağır basan yeni bir ilişki biçimi oluşturulmak istenmesinin de hukuka uygun olmadığına karar verilmiştir

Bu durum daha önce Ankara 7 ve 11. İdare Mahkemeleri tarafından da çeşitli tarihlerde tespit edilip kesinleşmesine rağmen, ASKİ tarafından Anadolu Ajansı’na yapılan 25.12.2008 tarihli açıklama ile söz konusu davalarda verilen kararların davacıları ilgilendirdiği, mahkemenin ön ödemeli kartlı su sayaçlarının takılmasının iptali ve tahsil edilen paraların iade edilmesi yönünde karar vermediği iddia edilmiş, KARTLI SAYAÇ UYGULAMASININ DEVAM EDECEĞİ VE BUGÜNE KADAR ALINAN 200 TL SAYAÇ VE 100 TL MONTAJ BEDELLERİNİN TÜKETİCİLERE İADE EDİLMEYECEĞİ açıklanmıştı.

Derneğimizin açtığı dava sonucu 5. İdare Mahkemesi’nce verilen karar çok açıktır. Bu karar ile, ANKARA HUDUTLARI DÂHİLİNDE, ÖN ÖDEMELİ KARTLI SU SAYACI TARTIŞMASI SONA ERMİŞTİR. BİR DİĞER DEYİŞLE BU HAKSIZ UYGULAMA ANKARA İÇİN GERİ DÖNÜLMEMEK ÜZERE TAMAMEN İPTAL EDİLMİŞTİR. ASKİ, Mahkeme kararının gerekçesi ile bağlıdır. Bu kararın arkasından dolanılmak suretiyle aşılması girişimlerine, Tüketici Hakları Derneği’nce izin verilmeyecektir. Derneğimiz bu haksız uygulamanın sona erdiğinin Ankaralılara duyurulması onurunu taşımaktadır.

5. İdare Mahkemesi kararı ile bu uygulama sona ermiştir. Derneğimizce, ASKİ’ye başvuru için dilekçe örnekleri hazırlanmıştır.Tüketicilerimiz, Derneğimizden bu dilekçe örneklerini alıp doldurarak ASKİ’ye verebilir ve bu dilekçe uyarınca kartlı su sayaçları yerine mekanik su sayaçlarının geri takılmasını, kendilerinden sayaç ve montaj bedeli olarak, fazladan tahsil edilen paraların faizi ile birlikte kendilerine iade edilmesini isteyebilirler.

Bugün Ankara’da 250bin dolayında aboneye zorunlu olarak kartlı su sayacı kullandırılmaktadır. ASKİ’nin abonelerden fazladan aldığı bedel 60MilyonTL’dir.

5. İdare Mahkemesinin kararı Derneğimizce 19.06.2009 tarihinde ASKİ’ye ihbar edilmiştir. ASKİ yetkilileri, bugün itibariyle kartlı su sayacı ile ilgili Mahkeme kararını öğrenmişlerdir. ASKİ bu kararı uygulamak zorundadır.
Yetkililerin abonelik işlemlerinde tüketicileri zorlaması halinde açıkça suç işleyeceği ve TC Mahkemeleri huzuruna çıkacağı tartışmasızdır. Bu kararın uygulanmasını geciktiren, kararın gerekçesinde belirtilen şartları yerine getirmemek suretiyle tüketicilerin haklarını ihlal eden ASKİ’nin ilgili ve yetkilileri hakkında tüketiciler Derneğimizin web adresinde www.tuketicihaklari.org.tr bulunan şikayet dilekçesini doldurarak disiplin soruşturması açılmasını ve savcılıkça soruşturma başlatılmasını talep edebilirler.
Tüketici Hakları Derneği olarak kamuoyuna saygı ile duyururuz.

Turhan ÇAKAR
Genel Başkan


Akıllı su sayacı akıllara zarar akılsız bir icattır!

Yayınlanma tarihi: 18 Kasım, Cuma, 2011

Artvin’de akıllı su sayacı takanlar yavaş yavaş seslerini çıkarmaya başladılar.

Bu sayacın adını kim “akıllı” takmışsa o kişinin aklından şüphe etmek gerekiyor! Ne demek akıllı?

Paran kadar su mu? Ya yoksa parası, o zaman ne olacak?

Artvin’de belediye ‘Akıllı Su Sayaçlarını’ mecbur kılamadı.

Çünkü bu sayaçlar hukuk yönünden, insan hakları yönünden, yaşam hakkı yönünden nerden bakarsanız bakın aykırıdır.

Cep telefonundaki kontör yüzünden çok sıkıntı çektiğiniz olmuştur.

Çok önemli bir anda kontör bitmiş ve siz ulaşmak istediğiniz yere ulaşamıyorsunuz. Olsun.

Ama su öyle mi? Suyun yaşam ile hayati birebir ilişkisi var.

Onun için suyun ulaşmasını engellemeye yönelik her çalışma cinayetle eş bir durum arz eder.

Bu konuda Artvin’de önümüzdeki aylarda büyük sıkıntı yaşanabilir.

Buradan ben Belediye yetkililerini uyarmak istiyorum.

Gazetemize gelen akıllı sayaç mağdurları seslerini çıkaracaklarını açıkça ifade ediyorlar. Bu insanlar haksız da değiller hani.

Suyu ticari meta olarak görüp en tepeden fiyata ulaştırmaya çalışmak doğru değildir.

Kimse suyun bedava olmasını istemez.

Neden? Çünkü bu suyu evlere taşıyabilmek için alt yapıya, bakıma, elektriğe, arıza işlerini yürütebilmek için kaynağa her zaman ihtiyaç var.

Suyun ticari hale gelmiş en kötü örneği 500 miligramlık küçük sulardır. Bu suları iyi hesap ettiğiniz de bir ton suyun bin TL’ye geldiğini görürsünüz!

Bu korkunç bir şeydir. Su şirketlerinin gözü kararıyor, başı dönüyor!..

Bir tarafta Artvin’de Kafkasya’da, Karadeniz’de, Munzur’da köpük gibi akan sular, diğer yandan susuzluktan ölen 100 milyonlarca insan!

İşte bu kaynaklara göz dikenler bu gerçeği gören, tek derdi daha çok para kazanmak olan su holdingleridir.

Benim korkum ne biliyor musunuz?

Bu şirketler gün gelecek şehirlerdeki suları da “Özelleştirme” yutturmacısıyla elimizden alıp fahiş fiyata halka satmanın projelerini yürütüyorlar.

Bu akıllı sayaçlar bu yolda atılan büyük ve tehlikeli adımdır!

Suyu adeta petrol istasyonlarındaki sayaçtan geçiren makinelerden esinlenmiş.

Bu makinelerde duygu yoktur. Bu makinelerde insaf, üzülme, utanma, arlanma gibi insanı duygular bulunmaz. Kontur bitti mi pilin bitiyor. Paran yoksa su da gelmiyor.

Bu saatin Artvin’e hiç takılmaması gerekiyor.

Hele CHP’li bir belediye bunu asla yapmamalıdır.

Bakın çok değil, 2005 yılında Ankara’da su sayaçları ile ilgili ciddi problemler yaşanmış, konu mahkemeye taşınmıştır.

İşte o yazıdan bazı bölümler;

“2005 yılı bütçe kararnamesince kartlı sayaçların satış ve montaj işleri ile ilgili bazı esaslar getiren ve bu konuda Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi’ni yetkilendiren Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 23.11.2004 tarih ve 1466 sayılı Belediye Meclis Kararı ile

bu karar ile yetkilendirilen ASKİ’nin 18.05.2005 tarih ve 219 sayılı “Borcundan dolayı sökülen su sayaçlarının yerine Kartlı Su Sayacı takılması”na ilişkin 2 numara ile numaralandırılan Yönetim Kurulu Kararı’nın Anayasa’ya, insan ve yaşam haklarına, temel hak ve özgürlüklere kamu yararı ve hizmet gerekleri ile hukuka aykırı olduğundan yürütmelerinin ayrı ayrı durdurulması ve takiben iptallerine karar verilmesi istemi ile açılan davada

26.11.2008 tarihinde verilen yürütmeyi durdurma kararı Belediye Seçimleri’nin yaklaştığı şu günlerde Ankara sakinleri için bir ışık oldu.

Eski su sayacının borcundan dolayı sökülmesi üzerine, eski sayacın yerine kartlı su sayacının takılacağını öğrenen Mustafa TANŞİ isimli vatandaş bu işlemin iptali için dava açmış ve açılan davada idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.

Söz konusu davada, davacının “Belediyeler, belediye halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuşlardır. (Anayasa md.127)

Belediyelerin temel ve öncelikli amacı kamunun ihtiyaçlarını karşılamak ve kamuya hizmet sunmaktır.

Belediyeler sundukları kamu hizmetlerinde kamu yararını sağlamak zorundadırlar.

Bu nedenle Belediyeler, her türlü idari işlerde eşitlik ve süreklilik ilkelerini, kamu hizmetinin yürütülmesinde de kamu yararı esas almalıdır.

ASKİ, davacının borcunun ödenmesini yeterli görmeyip, kartlı sayaç bedelinin de ödenmesi halinde tekrar su hizmeti verebileceğini beyan etmişti.

Bu işlemler Belediye’nin öncelikli olarak su sağlama hizmetini arka plana itmektedir.

Suyun insan ve canlı yaşamındaki önemi ve hayatiliği son derece açıktır.

Söz konusu karar davacının iddiası uyarınca kamu yararına aykırıdır.

Bir insan hakkı olarak su hakkı, insanlık onuruna uygun bir hayat sürdürülebilmesi için zaruridir.

Herkesin yeterli, güvenli, kabul edilebilir, fiziksel olarak erişilebilir suya hakkı vardır.

Yeterli miktarda güvenli su, susuzluktan kaynaklanan ölümleri önlemek, su ile ilgili hastalıkların riskini azaltmak ve her türlü tüketim, yemek pişirme, kişisel veya ev içi sağlık gereksinimlerini karşılamak için gereklidir.

Su hakkı başta antlaşmalar, bildirgeler olmak üzere pek çok uluslararası belgede tanınmıştır.

1994 Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı Eylem Programında herkesin yeterli standartlarda yaşama hakkı içinde su ve sağlığın koruması da yer almıştır.1999’da Genel Toplantı Kararı temiz suyu temel insan haklarından biri olarak tanımıştır.

Su hakkının yasal temeli olabilecek en açık uluslararası belge 2002’de BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komitesi tarafından yayınlanan Genel Açıklama 15’tir.

Komite’ye göre herkesin kişisel ve evsel kullanım için yeterli, güvenli, fizikî olarak ulaşılabilir suya erişme hakkı vardır.

Su vazgeçilmesi mümkün olmayan temel bir ihtiyaçtır.

Gerekçesi ne olursa olsun İNSAN’ın susuz bırakılması kabul edilemez.

Söz konusu kararlarla maddi sıkıntısı olan vatandaşların susuz bırakılması mümkün hale getirilmektedir.

Sayaç uygulaması ile parası olan suyu kullanma hakkını elde edecek, parası olmayan ise susuz kalacaktır.

İdarelerce dayatılan önce para sonra su (hizmet) anlayışı, vatandaşların sahibi oldukları su hakkı karşısında müşteri olarak algılanmalarının önünü açmaktadır.

Bahse konu uygulamanın Anayasa ile güvence altına alınmış Sosyal Hukuk Devleti olan ülkemizde varlığını sürdürmesi fahiş bir hatadır, ivedilikle iptali gerekmektedir.

Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasa’nın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. (Anayasa md. 13)

Somut olayda temel hak ve özgürlüklerin kullanılması şarta bağlanmış, sınırlandırılmıştır.

Üstelik bu sınırın kanuni bir dayanağı yoktur.

Bu nedenle Davalı idarelerin söz konusu kararları Anayasa’ya aykırılık teşkil etmektedir.”

İddialarını mahkeme haklı bulmuştur.

İdare mahkemesi: “Belediyeleri, belde halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan tüzel kişiler olarak tanımlayan Anayasal anlayış, içme ve kullanma suyu hizmetlerinin belde sakinlerinde sunulmasını düzenleten mevzuata da yansımış ve hizmetin karşılığının alınması, hizmetin sunulmasından sonra gerçekleşecek bir aşama olarak belirlenmiştir.

Olayda, davalı ASKİ Yönetim Kurulu’nun 18.05.2005 tarih ve 210 sayılı kararının 2. bendi ile borcundan dolayı sökülen su sayaçlarının takılmasını zorunlu kılan karar alındığı, dolayısıyla kamu hizmetlerinin sunumu peşin ödemeye bağlanarak anılan anayasal ve yasal kamu hizmeti anlayışına uymayan ticari niteliği ağır basan yeni bir ilişki biçimi oluşturulmak istendiği görülmektedir.

Bu durumda, ASKİ Yönetim Kurulu’nun 18.05.2005 tarih ve 219 sayılı kararının ‘Borcundan dolayı sökülen su sayaçlarının yerine kartlı su sayacı takılması’ kısmında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”

Gerekçesi ile dava konusu kararın yürütmesini durdurmuştur.

Daha önce de Ankara Barosu Başkanlığınca 2005 senesinde açılan davada, Ankara 7. İdare Mahkemesinin kararı ile ASKİ İdaresinin 10 yılını doldurmuş su sayaçlarının ön ödemeli elektronik kartlı sayaçla değiştirilmesine yönelik kararı ile sayaç bedeli olarak

200, montaj bedeli olarak 100 YTL alınmasına yönelik kararı iptal edilmişti.


Çanakkale'nin 'akıllı' su sayaçları 'akılsız' çıktı

23 Ocak 2012, Pazartesi12:26

Çanakkale Belediyesi tarafından takılan akıllı su sayaçları, bozulunca suyu kesmiyor. Belediye de tamir etmeyince vatandaş, para ödemeden yıllarca su kullanmaya devam ediyor.

Belediye Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, yıllar önce "akıllı sayaç" olarak adlandırılan kontörlü su sayacı uygulaması başlattı. Aboneler, sayaçla beraber verilen karta belediyenin veznelerinde kontör yükletiyor. Kart takılınca kontörler sayaca geçiyor, sayaç da kontörler bitene kadar su veriyor.

Kontör bitince, sayaç otomatik olarak suyu kesiyor fakat arızalanırsa kontör olmasa da su akıyor. Uzun süre sularının kesilmediğini gören vatandaşlar, durumu bildirerek sayacın tamir edilmesini istiyor. Belediye de tamir yerine, vatandaşlardan ne kadar su kullanıldığını söyleyip ona göre para ödemelerini istiyor.

Bozuk sayaç sahiplerinin az bir kısmı bu yöntemle para öderken büyük kısmı, yıllarca ödemeden su kullanmaya devam ediyor. Belediye yetkilileri ise yeni sayaç ihalesi yapılacağı için eski sayaçların tamir edilmediğini belirtiyor.


ÖN ÖDEMELİ SU SAYAÇLARI HUKUKA AYKIRI

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Erol Alkım Erdönmez:Domuz Gribine Karşı Önerilen Dezenfeksiyon İçin Su, Su İçin Kontöre İhtiyaç Var! Suyu Ön Ödemeli (Kartlı-Kontörlü-Peşin) Satarak, Yani Kullanmadığı Suyun Parasını Alarak Halkın Sağlığını Hiçe Saydıklarını Felaketler Başlayınca mı Anlayacaklar?

Hukuka ve Anayasaya aykırı olan Ön Ödemeli Su Sayaçlarına geçiş tüm hızıyla devam ediyor. İktidardakilerin ve belediyelerindeki anlayış şudur: Paran Varsa Suyun Var, Paran Yoksa Suyun Yok, Sağlığın Yok!

Geçtiğimiz günlerde İSKİ tarafından abonelerine gönderilen mektuplarla "mekanik sayaçların Elektronik Kartlı Sayaca dönüşüm" yapılacağı bildiriliyor. "Kartlı Sayaç Uygulamasına geçtikten sonra tarafınıza verilen elektronik karta dolum yaparak su kullanımına devam edebileceksiniz" deniliyor. Anlaşılan, Hukuka Uyarlığı bulunmayan Ön Ödemeli Elektronik Sayaç uygulaması oldu bittiye getirilerek hızla devam ettirilmektedir.

Abonelere gönderilen mektupta, "bu işlemler için hiçbir ücret talep edilmeyecektir" açıklaması dikkat çekiyor. Bilindiği gibi sayaç alımlarının yapıldığı Elektromed Firması ve bedelleri konusunda basında daha önce bir takım haberler yapılmıştı. Sayaç bedelleri aboneden talep edilmiyor ise bu sayaçları Elektromed firması ya da eski Alfagaz firması -ki firmanın web sitesinde Rize ve İnegöl‘ün de bu uygulamaya geçtiği belirtiliyor- bu sayaçları abonelere "hediye" mi etmektedir? Yoksa kamu kaynakları birilerine ve malum bir firmaya peşkeş mi çekilmektedir? Anılan sayaçların mekanik sayaçlar sökülmeden takıldığı İSKİ tarafından açıklandı. Peki iki sayaç daha mı "sağlam" okumaktadır? İnternet sitesinde deniliyor ki; kartlı sayacın arızası durumunda mekanik sayaç m3 olarak ölçümü yapar ve bu ölçüm fatura edilir. Yani mekanik sayaç görevini zaten yapıyor. O zaman bu firmadan alınan elektronik sayaca ne ihtiyaç var? Bu "Kamu İdarecileri"ne "el insaf" demek gerekir ya da başka bir şey...

Ön Ödemeli Elektronik Su Sayaçları sosyal devlet ilkesine aykırıdır. Ön ödemeli elektronik sayaç kullanımının doğal sonucu, kontörü biten ve yeni kontör almak için parası olmayan abonenin, içme, temizlenme, bulunduğu yeri temizleme, dolayısı ile sağlık hakkından mahrum kalması demektir. Parası olamayan insanların, çocuklarının, okulların, kamu binalarının, hastanelerin, üniversitelerin bu uygulama ile susuz kalması söz konusudur. Bu durum sosyal devlet ilkesine aykırıdır.

Hiçbir kurumun insanları susuz bırakma yetkisi yoktur. Anayasa uyarınca, herkes maddi ve manevi varlığını geliştirme, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Ön ödemeli sistem İstanbul‘u sağlıksızlığa, hastalığa mahkum etmektir. İstanbulluların maddi ve manevi varlığını geliştirmesinin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamasının engellenmesi Anayasanın 56. maddesine aykırıdır. İSKİ‘nin sadece kısa bir süre yetecek su bırakarak su sayacını değiştirmesi, yoksul halkın dolaylı olarak cezalandırılması sonucunu doğuran, çevre kirliliğine ve çeşitli hastalıkların oluşmasına yol açabilecek tehlikeli bir uygulamadır.

Önceki açıklamalarımızda belirttiğimiz gibi; eski su sayaçlarının değiştirilmesi, teknolojik ve yasal bir zorunluluk değildir. Su tüketim faturalarında da belirtildiği üzere su sayaçlarının mülkiyeti aboneye aittir. Aboneye ait olan sayacın zorla değiştirilmesi, Anayasa‘nın 35. maddesinde düzenlenen mülkiyet hakkının ihlalidir.

Bu konuda açılan davalar da sürmektedir. TMMOB tarafından İstanbul‘da açılan Dava reddedilirken, Ankara 11. İdare Mahkemesinin Mustafa Tanşi isimli davacının açtığı davada verdiği Yürütmeyi Durdurma kararının gerekçesinde şöyle denildi; "Belediyeleri, belde halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan tüzel kişiler olarak tanımlayan Anayasal anlayış, içme ve kullanma suyu hizmetlerinin belde sakinlerine sunulmasını düzenleten mevzuata da yansımış ve hizmetin karşılığının alınması, hizmetin sunulmasından sonra gerçekleşecek bir aşama olarak belirlenmiştir. Olayda, .....kamu hizmetlerinin sunumu peşin ödemeye bağlanarak anılan anayasal ve yasal kamu hizmeti anlayışına uymayan ticari niteliği ağır basan yeni bir ilişki biçimi oluşturulmak istendiği görülmektedir. Bu durumda, ASKİ Yönetim Kurulu‘nun 18.05.2005 tarih ve 219 sayılı kararının ‘Borcundan dolayı sökülen su sayaçlarının yerine kartlı su sayacı takılması‘ kısmında hukuka uyarlık bulunmamaktadır." Davanın sonuçlanması ile birlikte bireysel olarak tüm abonelere de dava açma yolu açılacak. Bu konuda Oda olarak açtığımız dava da devam etmektedir.

Ön Ödemeli Su Sayaçlarına ödenen / ödenecek olan büyük bedel, ortaya çıkan bu maliyet kamusal bir maliyettir ve kamu kaynaklarının birilerine yok yere peşkeş çekilmesidir. Biz Makina Mühendisleri Odası olarak; meslek alanlarımız kapsamındaki bu ve benzeri konularda yaşanan gelişmeleri takip ederek kamuoyunu aydınlatma görevimizi yerine getirmeye devam edeceğimizi belirtir, kamuoyunun dikkatini çekmek isteriz.

Erol Alkım ERDÖNMEZ
TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri

Not:Akıllı sayaca geçilen bazı yerlerdeki kullanıcıların, düşünce, yorum ve değerlendirmeleri facebook sayfamda yorumlarda görülebilir.

Facebook'ta Paylaş
13. Yorum: ahmet duran karabulut 06 05 2015 02:51
ben tokat artova ilçesinde ikametgah etmekteyim 2015 yılından itibaren akıllı su sayacı takmaya başladı artova belediyemiz sayaç bedeli 230 tl bence yanlış bir şey akıllı sayaç mecburi diyorlar kaymakam bey belediye başkanı ve üyeleri muktar karrı diye söylediler ben itiraz etmeme ragman takıldı bayagı tartıştık belediyede ne yapmam gerek yasal olarak var mı akıllı su sayacı diyorlar 2 yıl garantili bende dedim garantisi bitince bozulursa ne olcak onlar dedi tamir ben dedim olmaz çok saçma diyer saati alıyoruz 40 tl en fazla ama bu 2300 tl ben nerdeyse diyer saatten 5 adet alıyorum bozulsa bile ama bundan 1 tane alabilirsin 40 tl nerde 230 nerde 40 tl den 5 adet akıllı sayaçtan 1 tane alıyoruz ben mecburmuyum kaçak varsa banane borcunu ödemeyen varsa banane ben borcumu zamanında ödeyim ödediğim halde bana akıllı sayaç tak ama belediye başkanına dedim ben helal etmiyorum çocuklarımın rıskını aldılar haram olsun dedim

12. Yorum: cht 25 03 2015 20:44
gereksiz işlerle uğraşmayı ne kadar çok seviyorsunuz. rahatlık battı herhalde.

11. Yorum: hüsnü cömert 21 03 2015 06:06
inşallah olurda boyabat anlar yanlışları neden akşam 7 de puanın bitti sabaha kadar su yok iyi olur sabah 8 de belediye açılsada su puanı alsam diye belediye önünde beklersiniz işte hizmet bu arkadaşlar diye övünürsünüz

10. Yorum: alp 19 03 2015 21:13
ön ödemeli kartlı su sayaçları arızalı;
.sayaç sık arızalanıp su kesiliyor.
.kart arızalandığında kontör satış yerine gidip yenisi ile değiştiriliyor. sayaca tanıttıktan sonra kontör merkezine gidip eski kontör yükleniyor.
bu işlemler yapılırken suyumuz kesik olacaktır.

9. Yorum: boyabatlı 18 03 2015 22:31
bu uygulama sinop'ta 3 4 yıl önce yapılıp,olmayacağı görülüp vazgeçilen bir uygulamadır.su çok pahalıya geliyor birde kart haftasonu biterse vay haline boyabat...

8. Yorum: yolcu 18 03 2015 22:04
bu boş işlerle ugrasaniza ilçemizde olan şeylerle deyil olmayan seyleri arastirin dogalgaz gibi mesela kisin neydeyse zehirlenecek duruma geliyoruz komur dumanindan devletin gucu yetmiyormu boyabata getirmeye alan alir almayan almaz yoksa birilerinin isinemi gelmiyor dogalgaz

7. Yorum: 6.yorumcuya 18 03 2015 21:49
sen neyin derdindesin,neyin peşindesin,ne anlatmak istiyorsun?güneydoğu para ödemiyor bunu bilmeyen yok da,boyabatlı dürüst vatandaş yonulanacak kaz mı?kişiler ve kurumlar kendi başarısızlıklarını başkalarına yükleyerek iş yürütemezler.

6. Yorum: boyabatli 18 03 2015 17:39
hamfendi senin hic guneydoguya gitmedigin belli gitseydin gõrerdin bazi il ve ilcelerde hic ne elektirik ve ne su saati olmadini gorerdin.siz bu akilli saat maat hikayelerini bize ugrasaniza guneydoguda daha manuel saat bile yok onlar hayvan ahirlarini bile elektirikli isiticilarla isitiyorlar. biz komur kul ugrasalim bide onlarin kayip kacak bedellerini odeyelim.memleketlerinde su yok devlet ne zorluklarinan su getiriyor onlara onlar su parasimi veriyorlar.bizim memleketimizden nereyi kazarsan su fiskiriyor masallah.

5. Yorum: yakup 18 03 2015 16:36
sayın ali şahin yüreğine sağlık güzel yorumlamışsınız. akıllı sayaç yerine aklınızı başınıza almanız gerekmez mi boyabat belediyesi...şu anki ime suyunun kalitesini belediye iyi bilir.kalite varmı ki sayaç taktırıyosunuz.
bende akıllı su sayacı işi yapıyorum. toplantıya aldığınız firmadan %20 daha ucuza vereceğim. ihale ilanlarını görelim.

4. Yorum: tebrik 18 03 2015 16:34
öncelikle tanımayanlar için söylüyorum, ayse hanım belediye meclis üyesidir. ayse hanım yazıniz için çok teşekkür ediyorum. belediye de yapılan toplantılar, alınan kararlar zaten halka aciktir ama malesef boyabatta pek bunu göremedim. belediye de tartışılan konuları sürekli yazarsaniz çok memnun olacağız. teşekkürler.

3. Yorum: çok mantıklı 18 03 2015 07:02
inşaallah akıllı sayaç takılır. takılırda 1500 oy farkı boşa gitmez

2. Yorum: evet 18 03 2015 07:00
bence cazibesiyle akan kaynağa ulaşılmalı böylece elektrik tüketimi azalacak tüketiciyede ucuz su verilmiş olacaktır çözümü burada aramalı akıllı sayaçta deği lütfen bu konu araştırılsın

1. Yorum: . 18 03 2015 06:21
savunmanız için teşekkür ederim.orada despotizmle savaşmışsınız.kiracı suyu harcamış.ödememiş. ev sahibinden büke büke aldı.belediyeye zıkkım olsun.eski su saatinin parasını ben ödedim.bozuğunu belediye niye alıyor.hurdacıya satacaktım mesela.kömür gazı şehrin üzerine ölüm yorganını çekiyor.doğal gaz için yatırım yapın.dudak boyasına değil.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Sinop'un Öncü Kadınları..!


Suskunluk


İlçemiz Belediyesi, akıllı su sayacı uygulamasına geçmek istiyor


Boyabat Gazetesi Ramazan Bayramı Mesajı


Beko Eleman Aranıyor


Orucu Bozan 10 "Yemek"


2026- 1447 Boyabat Ramazan İmsakiyesi


Tuz Kokmuş Bir Kere, Kırklasan Nafile…..


Boyabat'ın 2025 yılı nüfusu belli oldu


Devlet mi güçlü, Maden Şirketi mi?


Kalebağı'ndan Sonbahar Fotoğrafları


Kedinin Ölümüne Yazılan Bir Mersiye: Ah Pisi Vah Pisi


2024 Boyabat Yerel Seçimleri Mahalle Bazında Sonuçlar


Boyabat Dörtyol'dan Kar Manzaraları-22 Şubat 2025


Emekliler Yılı...


Medya, Tüketim ve Mutluluk


Mutlu Yıllar


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

601797


Tasarım:DtGaNi