Yayın Tarihi:14 09 2026 11:39(79)

Su gibi aziz ol…

Bizim kültürümüzde su yalnızca bir ihtiyaç değildir.
Su, hayatın kendisidir.
“Su gibi aziz ol” derken aslında insana, ömrü su gibi bereketli ve temiz olsun diye dua ederiz.
Bu yüzden suyla ilgili alınan her kararın da bereketi, ölçüsü, hakkı ve adaleti gözetilerek alınması gerektiğine inanıyorum.
Boyabat Belediye Meclisinin 1 Eylül 2026 tarih ve 98 sayılı kararı ile periyodik muayene süresi dolmuş su sayaçlarının tespit edilmesi, sökülmesi ve geçerli muayenesi bulunan sayaçlarla değiştirilmesine ilişkin karar alınmıştır.
Toplantıya katılamadım. Bu nedenle alınan kararda oyum ve sözüm bulunmamaktadır. Ancak konu doğrudan hemşehrilerimizi ve aile bütçelerini ilgilendirdiği için, kendi adıma bazı hususları kamuoyuyla paylaşmayı gerekli gördüm. Toplantı öncesi grup arkadaşlarımla da paylaştım.
Öncelikle şunu açıkça ifade etmeliyim:
Sayaçların mevzuata uygun olması gerektiğine itirazım yoktur.
Mevzuat, süresi dolmuş sayaçların takip edilmesini ve geçerli muayenesi bulunan sayaçların kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Sayaçların takibinin yapılması ve gerekli işlemlerin yürütülmesi de su idaresinin sorumluluğundadır.
Benim sorguladığım nokta şudur:
Mevzuata uymak başka, mutlaka yeni sayaç satın alınmasını zorunlu tutmak başka şeydir.
Yönetmelik, süresi dolan sayaçların tüketiciden sökülerek yerine geçerli muayenesi olan bir sayaç takılmasını öngörüyor. Sökülen sayaçların da mevzuatta öngörülen muayene süreçlerinden geçirilerek yeniden kullanılabilmesine imkân tanıyor.
O halde hemşehrilerimizin karşısına:
“Yeni sayacı belediyeden alacaksınız.”
şeklinde tek bir seçenek konulmadan önce, bunun hukuki, teknik ve ekonomik gerekçesi açıkça ortaya konulmalıydı.
Çünkü burada söz konusu olan yalnızca bir sayaç değildir.
Binlerce ailenin bütçesidir.
Tarafıma, yaklaşık 17.300 abone olduğu ve ilk aşamada yaklaşık 5.000 adet, üzerinde “Boyabat Belediyesi” ibaresi bulunacak sayaç temini yapılacağı ve bu sayının yaklaşık 3.000 adetinin inin mevcut sayaçların (2000 ve öncesi yıllara ait olan) değiştirilmesi, 2.000 adetinin ise yeni yapılar için olduğu ifade edilmiştir.
Bu bilgi meclis kararının metninde yer almamaktadır. Bu nedenle kamuoyunun da bilmesi gereken husus, bu sayının hangi çalışmaya dayandığı ve nasıl belirlendiğidir.
Bir de kullandığımız suyun karakteristik özelliği var.
Suyumuzun sertlik ve kireç özellikleri dikkate alınarak seçilen sayaçların bu su karakteristiğine uygunluğu konusunda teknik bir çalışma yapılmış mıdır?
Meclis kararında;

KARAR: Meclisimizce yapılan değerlendirmeler neticesinde, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünün 06.10.2025 tarihli ve E-70093029-622.02-7327221 sayılı yazısı ile bildirilen hususlar doğrultusunda, belediyemiz sınırları içerisinde periyodik muayene (damga) süresi dolmuş su sayaçlarının tespit edilerek sökülmesine ve yerine geçerli muayenesi bulunan, korozyona dayanıklı elektro statik boyalı pirinç gövde, içme suyuna uygun, çok huzmeli tasarımı olan, ilk hareket debisinde yüksek hassasiyet, basınç ve darbeye dayanıklı özel cam, su almamazlık sertifikalı (IP68) su sayaçlarının takılmasına, söz konusu sayaçların ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Belediyemizce temin edilmesi veya satın alınmasına ve gerekli montaj işlemlerinin yapılmasına, gerekli iş ve işlemlerin ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak Belediyemiz ilgili birimlerince yürütülmesine, yapılan işaretle oylamada oy birliği ile karar verildi.”

denilmiştir.

Ancak burada da önemli bir ayrım vardır:
IP68, su ve toz girişine karşı koruma sınıfıdır; kirece karşı dayanıklılık anlamına gelmez.
İSKİ’nin teknik dokümanında, hız esaslı tek ve çok hüzmeli sayaçlarda sayaç önündeki filtrelerin tıkanabileceği ve kullanım süresi arttıkça ölçüm doğruluğunda bozulmalar meydana gelebileceği belirtilmektedir.

Ayrıca seçilecek sayaçların bakım ihtiyacı, ölçüm hassasiyeti, kullanım ömrü ve garanti şartlarının da değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Bu nedenle benim sorum çok basittir:
Boyabat'ın su şartlarında seçilen bu sayaçların uzun süreli kullanımına ilişkin teknik uygunluk değerlendirmesi yapılmış mıdır?
Kireçlenme, filtrelerin temizliği, ölçüm hassasiyeti, bakım ihtiyacı, kullanım ömrü ve garanti şartları incelenmiş midir?
Binlerce sayaç alınacaksa, bunların cevabını bilmek vatandaşın hakkıdır.
Bir başka mesele de maliyettir.
Sayaçlar hangi yöntemle temin edilecektir?
Birim fiyatı nedir?
Montaj bedeli var mıdır?
Bu bedeller kime ait olacaktır?
Aynı teknik özellikleri taşıyan sayaçların piyasadaki karşılığı nedir?
MHP Belediye Meclis Üyesi Hayrettin TUNCAY beyin düştüğü şerhi uygulamada dikkate alınacak mı? Yani vatandaşımızın kendi imkânıyla, belirlenen teknik şartlara ve mevzuata uygun bir sayaç temin etmesine veya mevzuatın öngördüğü muayene imkanlarından yararlanmasına izin verilecek midir?
Bunların tamamı açıkça ortaya konulmalıdır.

Çünkü kamu yönetiminde yalnızca “kanuna uygunluk” yetmez; kamu yararı, ölçülülük, ekonomik davranma ve şeffaflık da gözetilmelidir.

Bugün bir vatandaşımızın evindeki su borusu eski olabilir. Şebekede yenilenmesi gereken hatlar, kayıp-kaçaklar ve altyapı sorunları olabilir.
İnsanlarımızın geçim sıkıntısı yaşadığı bir dönemde ister istemez şu soru da soruluyor:
Bu uygulamanın önceliği nedir?
Üstelik 1 Ocak 2026 itibarıyla damga süresi geçmiş su sayaçları bakımından, kanunda 31 Aralık 2028'e kadar muayene yaptırılması veya geçerli muayeneli sayaçla değiştirilmesi halinde belirli idari yaptırımların uygulanmamasına yönelik bir düzenleme de bulunmaktadır.
Bu düzenlemenin anlamı elbette “hiçbir işlem yapılmasın” değildir. Ancak uygulanacak yöntemin, zamanlamanın ve maliyetin yeniden değerlendirilmesi gerektiği sorusunu da beraberinde getirmektedir.
Ben belediyemizin mevzuat gereği yapması gereken denetim ve takibin yapılmasına karşı değilim.
Tam tersine, yapılmalıdır.
Ama bunu söylerken vatandaşın da hakkını korumak zorundayız.

Su gibi aziz olan, yalnızca suyun kendisi değildir; vatandaşın hakkı da azizdir.

Ne belediyemizi zor durumda bırakmak isterim ne de hemşehrilerimizin mağdur edilmesine razı olurum.
İstediğim şey çok açık:
Mevzuat uygulansın.
Teknik gereklilikler ortaya konsun.
En ekonomik yöntem araştırılsın.
Vatandaşın önüne tek bir seçenek konulmasın.
Ve su gibi temel bir hizmette, her kuruşun hesabı yapılsın.
Çünkü belediye de vatandaş da birbirinin karşısında değildir.

Belediye halkın hizmetkârıdır; vatandaş ise bu hizmetin sahibi ve hesabını sorma hakkına sahip olandır.

Ben de bir meclis üyesi olarak bu konuyu hukuk, kamu yararı, şeffaflık ve hemşehrilerimizin hakkı açısından hemşehrilerimle birlikte takip etmeye devam edeceğim.
Su gibi aziz olun.

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Su gibi aziz ol…


Gözler ve Gönüller


Şafak Akça:Cüzdanın Belirlediği Gelecek!


Boyabat Gazetesi 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı


“Çerçeve” ve "İnce İşçilik!"


Gazeteci Turan Aslan'dan bayram mesajı..


Beko Eleman Aranıyor


2026- 1447 Boyabat Ramazan İmsakiyesi


Tuz Kokmuş Bir Kere, Kırklasan Nafile…..


Boyabat'ın 2025 yılı nüfusu belli oldu


Kalebağı'ndan Sonbahar Fotoğrafları


Kedinin Ölümüne Yazılan Bir Mersiye: Ah Pisi Vah Pisi


2024 Boyabat Yerel Seçimleri Mahalle Bazında Sonuçlar


Boyabat Dörtyol'dan Kar Manzaraları-22 Şubat 2025


Emekliler Yılı...


Medya, Tüketim ve Mutluluk


Mutlu Yıllar


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Eylül ayı ziyaretci sayısı:

278657


Tasarım:DtGaNi