Yayın Tarihi:27 01 2016 04:10(56131)


Zika Virüsü Tehlikesi Büyüyor...




Son günlerde sıkça adını duyduğumuz ve Güney Afrika kıtasında sıklıkla görüldüğü ifade edilen Zika virüsü hakkında internetten sizin için kısa bir derleme yaptım.

---------------------------------------

Adı yeni duyulmaya başlanan ancak kısa süre içinde bir felakete dönüşen Zika virüsü salgını büyümeye devam ediyor. Özellikle gebe kadınlarda sakat doğumlara neden olan ve bebeklerde beyin deformasyonu yapan virüs nedeniyle sadece Brezilya’da kafaları anormal küçüklükte doğan bebek sayısı 4 bin kişiyi aştı.


Tarihte ilk kez bir Sağlık Bakan, kadınlara hamile kalmamaları çağrısında bulundu.

Orta Amerika ülkesi El Salvador Sağlık Bakanı Eduardo Espinoza, konuyla ilgili yaptığı uyarıda kadınlara bu yıl ve gelecek yıl çocuk yapmaktan kaçınmaları ve aile planlamasına yönelmeleri çağrısı yaptı. Espinoza, halka sivrisinek savar kullanmaları ve eteklerinin altına pantolon giymeleri tavsiyesinde bulundu.

Ayrıca, Honduras Otonom Ulusal Üniversitesi Tıp Fakültesi yetkilileri de benzer uyarılarda bulunarak kadınlardan hamileliği şimdilik ertelemelerini istedi.
Genellikle ölümcül olmayan zika virüsü en ağır etkiyi hamile kadınlar üzerinde yapıyor.
Virüs hamile kadınlara bulaştığında bebeklerinin kafaları anormal küçüklükte doğuyor.
Mikrosefali adı verilen hastalık, Aedes aegypti cinsi sivrisineklerin anne adaylarına bulaştırdığı Zika virüsünden kaynaklanıyor.

Özürlü doğan bebek sayısı şimdiden 4 bini aştı

Virüsü kapan her 5 kişiden birisi mutlaka hastalanıyor. Zika virüsü alındıktan sonra hasta olunduğunun en önemli belirtileri arasında, döküntü, eklem ağrısı ve konjunktivit (kırmızı göz) bulunuyor. Bu belirtileri genellikle kas ağrısı ve baş ağrısı takip ediyor. Virüs bulaşmasının ardından bir hafta içinde kişiler hastalanıyor, genellikle hastaneye yatmaya gerek kalmıyor. Ancak azda olsa ölümle sonuçlanabiliyor.
Zika virüsünü yayan sineklere karşı ilaçlama yapılıyor

Halen keşfedilmiş hiç bir tedavisi ve aşısı bulunmayan Zika virüsüne karşı ülkeler şimdilik çaresiz. Sağlık otoriteleri genellikle yerel yönetimlerle birlikte sivrisineklere karşı sürekli ilaçlama yapılıyor. Aedes türü sivrisineklerin sokması sonucu insana bulaşabilen ve henüz ne aşısı nede tedavisi bulunan virüsün önlenmesi kapsamında pek çok ülkede şimdilik sivrisineklere karşı kapsamlı ilaçlama yapılıyor.



Sağlık yetkilileri, bebeklerdeki mikrosefali (küçük kafa) vakalarıyla Zika virüsü arasındaki bağlantıyı araştırıyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, baş, kas ve eklem ağrıları gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. Brezilya’da 3 bin 500 bebekte gelişim bozukluğu. Zika virüsünün yayıldığı Brezilya’da, ekim ayından bu yana 3 bin 500’den fazla bebeğe nöro-gelişimsel bozukluk olan mikrosefali teşhisi koyuldu. Son olarak ABD’ye bağlı Hawaii adalarında yeni doğan bir bebekte Zika virüsü kaynaklı doğum kusuru tespit edildiği açıklanmıştı.

ABD virüse karşı vatandaşlarını uyararak, doktorların bölgeye seyahat eden hamile hastalarına, virüs belirtilerinin bulunup bulunmadığını sormalarını istemişti. Dünya Sağlık Örgütü Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika’da Zika virüsünün görüldüğünü bildirmiş ve yayılmaya devam ettiği uyarısı yapmıştı.


Zika virüsü nedir, nasıl bulaşır? Belirtileri ve tedavisi?

Zika virüsü nedir? Zika virüsü tarihte ilk kez 1947 yılında tanımlanmış ancak bu güne kadar hiç bir zaman salgına dönüştüğü rapor edilmemişti. Özellikle Güney Amerika ülkelerinde görülen zika virüsünün salgına dönüştüğüne dair ilk bulgu 2015 yılında Brezilya’da açıklanmıştı. Uzmanlar hastalığın bugüne kadar hamile kadınlar dışında genellikle çok ciddi sorunlar yaratmadığını belirtiyor. Ancak virüsü kapan hamile kadınların çoğunda özürlü bebek doğumları oluyor. Sadece son bir kaç ayda Brezilya’da zika virüsü nedeniyle 4 binden fazla çocuğun özürlü doğduğu rapor edildi. Bu ise ülke yönetimlerini alarma geçirdi.






internet sitelerinden derlenmiştir.






Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

220361


Tasarım:DtGaNi