Yayın Tarihi:14 04 2016 04:48(58205)

Tuğla Sektörüne Dokunmayın, Çekin Elinizi!

Boyabat ilçesinin köyleriyle beraber 2016 yılı sonu itibari ile nüfusu toplam 44.035 kişidir. Boyabat'ın nüfusu köyleriyle beraber 1985 yılında 60.470 kişi, 2000 yılında ise 45.193 kişiydi. Bu durum Boyabat'tan dışarıya bir göç olduğunun en büyük delilidir. Özellikle Boyabat'ın köy nüfusu 16.338 kişiye düşmüştür. Şehir nüfusunun düşmemesinin en önemli sebebi ise Boyabatı bu güne kadar her konuda ayakta tutan tuğla sektörüdür.

Boyabat'ta tuğla sektörü, Hamit Tekin, Abdullah Yayla, Ergün Gürbüz, Kazım Koç, İlyas Çetinkaya ve Hikmet Çetinkaya'nın 1967 yılında inşaatına başladıkları, 1968 yılında üretime geçtikleri Çelik Kiremit Fabrikası'nın kurulmasıyla başlamış ve tarihsel süreçte toplam 34 tuğla fabrikası üretim yapmıştır. Bunların bir kısmı kapanmış, süreç içinde yenileri açılmıştır. Ancak günümüzde 26 tuğla fabrikası faal olarak üretim yapmaya devam etmektedir.

Bugün tuğla sektörü Boyabat'ın ekonomisini, daha doğrusu ve gerçekçisi Boyabat'ı ayakta tutan en önemli unsurdur. Ancak bu önemli gerçeğe rağmen Boyabat'ta yaşayan insanların bir çoğunda tuğla sektörünün en önemli aktörü olan tuğla fabrikalarına ve fabrika sahiplerine karşı bir ön yargı bulunmakta ve bu ön yargı bir türlü kırılamamaktadır.

İşin en acı tarafı ise Boyabat'ın her kademesinde görev alan yetkililerinde bu ön yargıya sahip olmasıdır.

İşin ironik tarafı ise bu ön yargılı insanların her yardım isteği ve sıkıntısı tuğlacılar tarafından giderilmektedir.

Bütün bu olumsuz düşünce ve ön yargılara rağmen biz bunun tam aksini düşünüyoruz ve tuğla fabrikalarının her zaman Boyabat'ın faydasına olduğuna inanıyoruz.

Şimdi size tuğla fabrikalarının günümüz şartlarında yararlarını anlatmaya çalışalım.

Boyabat'ta 2017 yılında faaliyete girenlerle beraber toplam 26 adet tuğla fabrikası üretim yapmaktadır.

Öncelikle fabrikalarda çalışan emekçilerin yani işçilerin üzerinden gidelim. Bir tuğla fabrikasında sezonun en yoğun olduğu yaz aylarında ortalama 70 işçi çalıştırılır. Bu sayı üretimi yüksek bazı fabrikalarda daha fazladır, ama biz ortalamayı alalım. Bu da bütün fabrikaların toplamda 1900-2000 işçi çalıştığı sonucunu verir. Bu işçilerin dört kişilik çekirdek aile olduğunu varsayalım, (aileler daha kalabalıktır) böylece sadece işçi ailesi olarak 7600-8000 kişi emeklerinin karşılığı olan işçi parasıyla geçimini sağlıyor. Buradan bir başka sonuca daha ulaşırız, işçilere net 1400 TL olan asgari ücretten maaş ödendiğini düşünsek, işçilere fabrikalar tarafından ödenen aylık ücret toplamda 2.800.000 TL (Eski parayla 2 trilyon 800 milyar TL), yıllık toplamda 33.600.000 TL (Eski parayla 33 trilyon 600 milyar TL) rakamına ulaşırız.

Bu para emekçilerin bir yılda cebine giren yaklaşık miktarı gösterir.

Günümüzde tuğla fabrikalarında çalışan işçilerin tamamı SGK kapsamında çalışmakta, bu işçilerden kesilen SGK primleri yaklaşık aylık 1.200.000 TL (Eski parayla 1 trilyon 200 milyar), yıllık ise 14.400.000 TL (Eski parayla 14 trilyon 400 milyar) olmaktadır. Ayrıca işçilerin bir çoğu artık emekli olmakta ve yine Boyabat ekonomisine fayda sağlamaktadır.

Fabrikalarda çalışan kardeşlerimiz, kazandıkları bu parayı manavından, bakkalına, kasabından, tuhafiyecisine, kömürcüsüne kadar kısaca hayatını idame etmek için Boyabat içinde harcamaktadır. Bu işçinin parasının büyük kısmı Boyabat'ta harcanmakta ve Boyabat ticaretinin içinde dönmektedir. Kısaca bu para bütün esnaf, sanatkar ve tacirimize hayat vermekte, sayısı 1500 kişiyi bulan esnaf, sanatkar ve tacirimize, dolaylı olarak yine çekirdek aile olarak hesaplarsak, aileleri ile birlikte toplam 6000 kişinin geçimine ve Boyabat şehrinin sermaye birikimine fayda sağlamaktadır.

Her tuğla fabrikasında en az 1 adet kepçe, 1 adet damperli toprak kamyonu, 1 adet servis minibüsü ve traktörleri bulunmaktadır. Ayrıca fabrikalarda çalışan yaklaşık 2 bin işçinin bir çoğunun bugün herkesin ihtiyacı olan kendi arabası vardır. Bunların her türlü bakımı, onarımı, yedek parçası, lastik değişimi, lastik tamiri, yağlanması, yıkanması, arızası v.b.. işleri Küçük Sanayi Sitesi'nde esnafımız tarafından yapılmakta ve döngüden onlarda nasibini alarak evlerine ekmek götürerek, ailelerinin geçimini sağlamaktadır.

Yine Küçük Sanayi Sitesi esnaflarımız tuğla fabrikalarında meydana gelen mekanik arızaları gidermektedir.

Ayrıca tuğla üretiminde kullanılan ve bir çoğumuzun farkında olmadığı tuğla kurutma ranzalarının imali, ranzalarda tuğlanın kuruması için kullanılan çıtaların imali, tuğlaları yağmurdan koruyan çadırların imali, tuğlaya şeklini veren kalıpların imali, bakımı ve onarımı, kullanılan mekanik aksamların imalini yapan demirci, kaynakçı, marangoz, çadırcı, brandacı, kalıpçı ve tornacı esnaf arkadaşlarımızı göz ardı edemeyiz.

Gelelim tuğlanın pazara taşınmasını sağlayan nakliye işine. Boyabat'tan sezonun en yoğun olduğu günlerde yaklaşık 150 kamyon-treylerlik tuğla sevkiyatı yapılmaktadır. Boyabat'ta vergi mükellefi ve Şoförler Odası'na kayıtlı treyler ve kamyon sayısı 200 adeti geçmiş durumdadır. Bunu sadece treyler ve kamyon sahipleri açısından düşünmeyelim, bu treyler ve kamyonların en az 150 tanesinde şoför kardeşimiz işçi olarak çalışmakta ve hem kendisinin evini geçindirmekte, hem de treyler ve kamyon sahibine gelir sağlamaktadır.

Diğer bir detayda, Boyabatlı treyler ve kamyonlar, üretilen tuğlayı taşımaya yetmediği için çevre il ve ilçelerden neredeyse bütün Karadeniz bölgesinden treyler ve kamyonlar ilçemize gelmekte ve üretilen tuğlaları pazara taşımaktadır. Bu treyler ve kamyon sürücülerinin bir çoğu, yemek, barınmak, akaryakıt v.b.. ihtiyaçlarını, ilçemiz esnaflarından karşılayarak ilçemize para girişi sağlanmış olacaktır.

Bu örnekleri çoğaltarak devam edebiliriz. Zaten kendini bilen, azıcık beyni olan herkes bunları düşünebilir. Bu gerçeklere karşı gelebilecek, tuğla sektörünü tenkit edecek insanın ya aklından zoru vardır, ya da en büyük Boyabat düşmanıdır.

Bu fabrikalar olmazsa ki, bu fabrikalara Boyabat'ta üretim yapan ve istihdam sağlayan, cam mozaik, çivi, strafor, un, tekstil ve yangın söndürme fabrikalarınıda eklememiz gerekir, bu çalışanların büyük kısmı işsizlik nedeniyle ilçemizden göç ederek ve ilçemiz nüfusu azalacaktır.

Son günlerde yine kendini bir şey sanan sayısı bir elin parmağını geçmeyen belirli insancıklar tarafından, tuğla sektörü terbiye edilmeye çalışılmaktadır. Üç beş kişinin şahsi çıkarı için, popülist yetkililer, Boyabat'ta yaşayan binlerce kişiyi yok saymaktadır.

Buradan bu konudaki bütün yetkililere sesleniyoruz, altından kalkamayacağınız bir hareket yapmayın. Boyabat'ın can damarı olan sanayisini ve sanayicilerini, üç beş çapulcunun keyfi için zor duruma sokmayınız.

Sizin yapmanız gereken, Boyabat'ın gelişmesi için sanayicilere köstek olmayıp, destek olmanızdır.

Ayrıca bir kaç kelimede siyasilere ve Sinop ilinde görev yapan yetkili ama neticede memur olanlara söylemek istiyorum, sizlerde tuğla sektörünün her daim sorunlarını elinizden geldiğince çözmeye çalışın, unutmayın tuğla sektörüne düşmanlık, Boyabat'a ve Boyabatlılara düşmanlıktır, sizlerin Boyabat'a ve Boyabatlılara düşman olduğuna inanmak istemiyorum.

Facebook'ta Paylaş
10. Yorum: boyabatlı 12 01 2019 00:36
belediye başkanı bu kentten sanayi kenti olmaz diyor? inanmayan varsa internette videosu var oradan izlesin. demekki osb projesini desteklemiyor mu acaba? yani işkur dan doğru insanlar hep bize bağımlı olsunlar, kendi ayakları üzerinde duramasınlar diye mi düşünüyor?

9. Yorum: kumluklu veli 11 01 2019 19:48
tuğla sektöründe yeni gelişmeler şart. mesala şu reklamlarda gördüğümüz kendinden yalıtımlı ekosistem tuğlalar gibi. kompozit malzemeden, hafif, dayanıklı ve kendinden yalıtımlı ürünler arge çalışmaları yapılarak geliştirilmesi lazım.

8. Yorum: pirincci 11 01 2019 18:44
bence tuğla ile değil pirinç ile boyabat öne çıkmalı 1 kamyon pirinç 200.000 tl 1 kamyon tuğla 1500 lira ilçeye getirisi en fazla olan pirinçtir.pirinçci kazanır köylü kazanır traktörcü kazanır ilaçccı kazanır tamirci kaynakçı kazanır.

7. Yorum: mehmet özyılmaz 11 01 2019 15:38
30 yıl içerisinde tuğla fabrikalarından kaç kişi emekli olmuştur? olabilmiştir. sigortalar tam yatırılıyor mu bu kişilerin güvenli bir şekilde evlerinden alınıp fabrikalara taşınıyor mu? maaşları zamanında alabiliyorlar mı ya da alabiliyorlar mı? fabrikalarının sorunlarını dile getirirken işçilerinde sorunlarını dile getirseydiniz gazetecilik bunu gerektirir. eğer ki insancık dediğiniz kişiler fabrikaları bu yönde sıkıştırıyorsalar doğru yapıyorlar. sgk görevlileri gelince hemen sigortasız işçileri fabrikadan kaçıranlar bundan rahatsız mı oldular?

6. Yorum: halk tanesi 11 01 2019 15:14
yazıya bakacak olursak emekçiler sanayi çalışanları badanacı boyacı şoför çadırcı vs herkes memnun. adamların bir sürü sorunları var keşke onları dile getirseniz. o kadınlar gecenin 12 sinde buz gibi havada yol kenarlarında servis bekliyor. niye eşleri çocukları oları geçindirecek kadar kazanamıyor demiyoruz hiç. patronlar kazansın tabi. onlar yıkılmasın. tekin yayla mor çetinkaya vb her kuşakları kalbur üstü olsun. ahmet mehmet hasan mustafa nın devam eden her kuşağı da o fabrikaların ocaklarına girsin üç kuruşa. devlet asgari ücret belirliyorsa bunu vermek zorunda değil patron. azıcık dokundursunlar. sanayi bitmesin tabi ki de keşke biraz bu tarafını da yazsaydınız. bir de gazetede çıkan yazı niye dedikodu gibi gizli kapaklı yazılıyor. ne olup bittiği kimlerin neye köstek olduğu apaçık yazılamaz mı

5. Yorum: gökbörü 10 01 2019 21:29
türkıye demek inşaat demek , inşaat tuğla , tuğla boyabat demektir.boyabat sektorun gözbebeği il -ilçelerden bırısıdır. o bakımdan her açıdan buradakı işadamlarımız desteklenmelıdır.fazla soze gerek yok , hepsı vatansever istıhdam yaratan işadamlarımızdır.derın sevgıler.tengri onları korusun ve daıma yuceltsın.

4. Yorum: daylulu kerem 10 01 2019 21:07
yazara teşekkürler. çok güzel bir yazı kaleme almış doğrusu. bu yazıyla artık uyanmalı gerçekleri görmeliyiz beyler.hep birlikte tuğla sektörüne sahip çıkmalıyız.

3. Yorum: serhat 18 11 2017 00:00
neler olup bittiğini bilmiyorum işinizi düzgün yaparsanız halk da sizin yanınızda olur. ortalıkda bazı konuşmalar dönüyor zaman zaman boyabatta sanayi fabrika açmak isteyenlere bürokratik engeller çıkarıldığı bazı istenen paralar olduğu konuşuluyor. kendi düzenleri sömürü düzenleri bozulmasın isteyenler olduğu söyleniyor. ben bilmem her türlü kaybeden boyabat

2. Yorum: logar 14 11 2017 06:53
emekçi kardeşimize katılıyorum geçenlerde boyabatta dolmuşta gidiyordum dolmuşa bir tuğla fabrikasında çalışan bir işçi bindi daha önceden binen bir işçi ile konuşmaya başladilar ve bende kulak misafiri oldum bir tugla fabrikasında halen çalıştığını ve alacağı olduğunu soyledi alamadığı için dert yaniyordu yanı boyabattaki tuğla fabrikalarının hepsi işçilerinin paralarını ve tüm işçi haklarını vermiyor bu yüzdende kimse tuğla fabrikası nda çalışmak istemiyor sizde tuğla fabrikasından çekin elinizi diye bir yazı yazmışsın iz bence siz tuğla fabrikasındaki çalışanların ne sıkıntılar ekonomik zorlukları yaşayanların sorunlarını yazsanız daha iyi olur sunuda söyleyeyim işçi olmadan patron olmaz umarım bi dahaki yazımızda tuğla fabrikasın da çalışanların sorunlarını yazarsiniz

1. Yorum: emekci 18 10 2017 22:31
iyi guzel calissin tabi bizde isteriz ama ey bu haberi yapan sabah saat 6:30 da en az o sicak yatagindan kalk yeni mahalle den saraydizu yol ayrimina kadar bi bk herkezin elinde bi canta sefer tasi icinde peynir zeytin helva domates soguk yemek bi ekmek bu mu anlayis calissin tabi bizde isteriz ama bi ogun yemek veremeyecek kadar aciz patronlar iscileri somuruyo bi yemek vermek bu kadar zor mu pazar ginu yok tatil yok bi gun tatip yapsin cocuguna hasret hiden bi gun kafa dinlsein


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

218513


Tasarım:DtGaNi