Yayın Tarihi:11 05 2020 22:08(34968)

Kontrollü Sosyal Hayat

Osman ÇAKIR
ocakirr@gmail.com
11 Mayıs 2020

Dünyada alışılagelmiş gündelik yaşamı kökten değiştiren koronavirüsle mücadelede önemli verilerden biri kritik vaka oranı. Ülkemizde bu oran 24 Mart’ta yüzde 7,26’yla en yüksek seviyeyi gördü. 6 Mayıs tablosunda kritik hasta oranı ilk kez yüzde 1'in altına indi. Son 24 saatte bu oran biraz daha düşerek yüzde 0,9'a geriledi.

Veriler son iki ayda yaşadıklarımız dikkate alındığında çok sevindirici. Yalnız koronavirüs tehlikesini atlatmış durumda değiliz. Salgının ortasındayız ve dikkate almaz isek ikinci dalga ile çok sert karşılaşacağız. Pandemi aşısı bulunmadıkça, ilacı üretilmedikçe risk devam ediyor. Rehavete kapılmamalıyız.

Koronavirüsle mücadelede ikinci aşama bugün başlıyor. “Kontrollü Sosyal Hayat” adıyla bundan sonra anılacak ikinci aşama bir nev’i yeni hayata adaptasyon dönemi olacak.

Koronavirüse karşı yürütülen mücadelede birinci aşama başarıyla sonuçlandı. Günlük yapılan test ve iyileşen hasta sayısı arttı. Vaka ve ölü sayısı ise azaldı. Grafikteki eğri yön değiştirdi. Salgın kontrol altına alındı.

Koronavirüs salgınına yönelik tedbirler kapsamında kapatılan berber, kuaför, güzellik salonu, alışveriş merkezleri ile giyim eşyası, ayakkabı, çanta, zücaciye gibi ürünlerin satıldığı işletmeler kontrollü şekilde faaliyete geçiyor.

Yasakların ve kısıtlamaların gevşetilmesiyle sokağa çıkan vatandaşların caddelerde ve AVM'lerde dolaşımı artacak. Kontrol altındaki salgın risk oluşturmaya devam edecek. En kritik günde maske takmak, sosyal mesafeyi korumak, sık sık el yıkamak gibi hayati kurallara harfiyen uymak hâla çok büyük önem taşıyor.

Salgını önleme mücadelesinden asla vazgeçilmemesi gerekiyor. Sadece ülkemizde değil tüm dünya devletlerinde Covid-19 diye de isimlendirilen yeni tip koronavirüsle mücadelede uzun soluklu bir savaş var. Eski gündelik yaşama yeniden dönsek bile bu durum, salgın tehlikesi bitene kadar herkesin Devletimizce alınan tedbirlere ve oluşturulan kurallara uymaları bir zorunluluk.

Haber kanallarından öğrendiğimize göre; Güney Kore'de vaka sayısının artmasının ardından başkent Seul'daki yakın zamanda açılan gece kulübü ve barlar tekrar kapatıldı.

Bugün bir kez daha gördük ki; kısıtlamaların gevşetilmesinin ardından yine sokaklar doldu, taştı. Yollarda trafik yoğunlu baş gösterdi.

Çin’den dünyaya yayılan koronavirüs henüz geçmiş değil, ülkemizde şimdilik kontrol altına alındı. Ancak ölüm saçmaya devam ediyor. Bugüne kadar virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı korkutucu boyutlara ulaşmış durumda.

Kontrollü Sosyal Hayat’a merhaba derken rehavete kapılmayalım, alınan kararlara mutlaka uyalım. İkinci ve büyük bir dalganın gelme olasılığı kuvvetle muhtemel.

Onun için Devletimizin aldığı kararları evimizde, cadde ve sokaklarımızda işyerlerimizde uygulayalım. Bilim Kurulu Üyelerinin yaptığı uyarıları dikkate alarak yeni yaşantımızı ona göre şekillendirelim.

Facebook'ta Paylaş
3. Yorum: gökbörü 14 05 2020 22:00
tedbırı elden bırakmayın neden :bı düşünün vaka sayısında ilk onda yız ama ölüm sayısında sonlardayız sizce gerçek mi bu:ne özellığımız var ulke olarak -mıllet olarak -o yüzden kımse rehavete kapılmasın çünkü aşı verılmedıkçe ilaç olmadıkça bu pıyango herkese vurabılır!!!!!!!!!yapılan
test 1.337.000 vaka :137.000 ölüm:3500 kusurlerde nıye bu alan da sapma var , her ülkede doğru orantılı bızde nıye sapmış -oda sizin yorumunuza bırakıyorum !!!!!!halbukı bu olay:alman bilim adamına göre doğru orantılı gider daıma yanı 13.500 olması gerekır !!!!!!!syg.

2. Yorum: gökbörü 13 05 2020 00:44
bu şerefsızlerın kendılerını deşifre ettiği filmde tom cruıse başrollerınde olduğu gözleri tamamen kapalı filmidir. işte ordakı rituellerı yapanlar dunyaya her türlü musıbetı getıren şeytanın çocuklarıdır.tanrı türkü korusun ve yüceltsın)

1. Yorum: gökbörü 12 05 2020 21:57
doğru virüste kontrollu zaten , istenılen yenı dunya düzenıne geçiş için kontrollu virus ürettı şerefsızler , daha once açıkladım bu oyunu , isteyıncede bitirecekler gerı kalan herşey tıyatrodan ıbaret , başlaması normalleşme vs.ve bıtışıde kontrollu olacak -kendını dunyanın efendısı ılan eden sapkın ezoterık masonık yapı isteyınce bıtecek -o zamana dek masum insanlar ölecek ,şu rahmet ayında allah belalarını versın ey büyük allahım!!!!!!!!


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

220716


Tasarım:DtGaNi