Yayın Tarihi:12 05 2021 21:19(1783)

Arefe Günü ve Ramazan Bayramı

"Ramazan bayramı, bir aylık oruçtan sonra yeme-içmenin ve her türlü helal nimetten yararlanmanın mübah olduğu; müslümanların mutluluk içerisinde birbirlerini ziyaret ettikleri, hediyeleştikleri; çocukların, fakirlerin ve kimsesizlerin sadaka verilerek sevindirildiği; kısaca İslâmî kardeşliğin toplumun her kesiminde canlı olarak yaşandığı; bütün bunlarla birlikte Allah'a karşı da sorumluluklarının bilinciyle topluca namaz kılıp birbirine nasihat ettikleri, (el sıkışıp dargınların barıştığı, kucaklaşmaların bolca yaşandığı) sevinç günleridir. Ramazan bayramında yapılması vâcib olan fıtır sadakası vermek, bayram namazı kılmak gibi ibadetlerin yanında sünnet, müstehab olanları da vardır. Ramazan Bayramı'nın ilk gününde oruç tutmak ise haramdır." (Fedakar Kızmaz/sorularlaislamiyet.com)

Bayramların bir gün öncesine arefe denir. Peygamberimiz Muhammed Mustafa'nın (SAV) bildirdiğine göre: “Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: "Allah birdir, O'ndan başka ilah yoktur, O’nun ortağı da yoktur" sözüdür.” (Muvatta, Hacc 246)

Çocukluğumuzda büyüklerimizin bu günü, yani arife gününü sünnete uyarak önemsediklerine, tatlı telaşların yaşanmasına imkân verdiklerine şahit olurduk.

Çocuklar serbest bırakılır, evlerin tüm bölümleri baştanbaşa elden geçirilir; camlar, çerçeveler, yüzeyler, basamaklar, bahçeler temizlenir, odalar tam gün havalandırıldı. Bayramlıklar almak için ailece çarşı ve pazara gidilirdi. Bayramda gelecek olan misafirlere ikram edilmek üzere şerbet, tatlı ve börekler hazırlanırdı.

Şehirlerde belediye görevlileri rutin temizliğin dışına çıkarak ekstradan cadde, sokak ve meydanları temizlediği gibi ilave olarak şehir mezarlığını da temizler, kabir ziyaretçilerine hazır hale getirirlerdi.

Duaların en faziletlisinin arefe günü yapılan dua olduğuna inanılırdı. Bunun için de ikindi vaktinden sonra evlerde Kur'an-ı Kerim'den sureler okunur (Yâsin, Mülk, Nebe’), o akşama özel olduğu bilinen dualar edilir, vefat edenlerin ruhlarına ulaşması için dilek ve temennide bulunulurdu. Kur'an okumasını bilmeyenler de arefe gününe hürmeten bilen birisini eve davet eder, iftar öncesinde ya da sonrasında insanlara verilen en kıymetli vakitleri ibadet ve dualarla tamamlamaya çalışırlardı. Evlerde okunan Kur'an-ı Kerim, hep bir ağızdan getirilen Kelime-i Tevhid ve Şehadet sesleri sokaklara taşardı.

7’i den 70’e herkes Allah-ü Teâlâ’nın kıymet verdiği arefe gününe hürmet ederek bilinçli bir şekilde yaşamaya çalışırdı. Hürmet; verilen nimeti idrak etmekle, verileni bilmekle, görebilmekle, şükürle olur.

Sünnete sadık kalarak, gelenek ve görenekleri gözeterek arefe gününü ve gecesini de ibadetle geçirenlere ne mutlu.

Ramazan Bayramı’mız mübarek ola.

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

217116


Tasarım:DtGaNi