Yayın Tarihi:08 10 2022 22:24(1087)

Yeni bir anlatım dili

Camiler, cum’a ve bayram namazları başta olmak üzere toplu ibadetlerin yapıldığı en güzel, insana huzur veren kutsal mekânlardır. Bu mekânlar, kutsallığını ve önemini Allah’ın evi olmasından ve kıblemiz olan Kabe'nin şubesi olarak değerlendirilmesinden almaktadır.

Bu sene Camiler ve Din Görevlilerin Hatası ile Mevlid-i Nebî Haftası eski adıyla Kutlu Doğum Haftası aynı günlere denk geliyor.

''Peygamberimiz, Cami ve İrşat'' temasıyla birlikte icra edilecek iki önemli hafta münasebetiyle din görevlileri, dernek ve sendika yönetim kurulu üyeleri müftüleri makamlarında ziyaret ederek tebriklerini sunuyorlar. Bazı belediye başkanları da din görevlileri için yemekli programlar düzenliyorlar.

Müftülükler haftaya özel konferanslar gerçekleştirirken, Ebru ve Hat sanatı üzerine sergiler açıldı. Ayrıca tenzilatlı kitap satış stantları kuruldu.

Toplum açısından son derece önemli olan camiler pandemi döneminde cemaatsiz kaldı. Salgın hastalık nedeniyle cemaatle kılınan namazlara da sosyal mesafe kuralı getirildi. Bir müddet cemaatle kılınan namazlarda saflar sıklaştırılamadı. Tabi bulaşı önleyici bir tedbir gayesiyle.

Sizler fark ediyor musunuz bilemem; pandemi sonrası camilerde cemaat eksilmesi dikkat çekiyor. Geçtiğimiz hafta ikamet ettiğim mahalleye komşu başka bir mahalle hudutları içerisindeki bir camide arkadaşlarla beraber cum’a namazını eda ettik, önceleri çok sayıda cemaatin sıra sıra saf tuttuğu mekânın yarısı ancak dolmuştu. Caminin din görevlileri cemaat azalmasının nedenlerini araştırılmalıdırlar.

Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.) döneminden bu yana okul, ibadethane, kütüphane, kültür ve kongre merkezi gibi çok amaçlı olarak kullanılan camilerimiz önemli misyona sahiptir. Din görevlileri de bu misyona sahip çıkarak toplumumuzu inşa ve irşat etmektedirler.

Din Görevlileri cemaate tebliğ ve irşat için vaaz-ı nasihatte bulunurlarken sevgi dilini kullanmaları, çoğu kere de müjdeleyici olmaları hem iletişim, hem etkileşim, hem de tesir etme hususlarında çok mühimdir.

Köylerimizde de kentlerimizde de dün olduğu gibi bu gün de tebliğ ve irşat hizmetlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Cami ile cemaat, cemaat ile din görevlisi arasındaki bağ kopmamalı, koparılmamalı, koparacak olanlara da fırsat verilmemelidir. Siyasi tartışmalardan ve politik söylemlerden kaçınılmalıdır.

İmam Hatip ile Müezzin Kayyım, Din Görevlileri ile cami derneği yönetim kurulu arasındaki anlaşmazlıklar mutlaka giderilmelidir. Barışık bir ortam oluşturulmalı, camide rol sahibi olan kimseler din hizmetlerine ve dini eğitime odaklanmalıdırlar.

Özellikle camilerdeki kürsülerden yapılan vaaz-u nasihatlerde yeni bir anlatım dili tesis edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Cezalandırılmaya, azapla korkutulmaya çalışılan dil zannımızca insanımızın gönüllerinin yumuşamasına tesir etmemektedir, fayda sağlamamaktadır.

Bir diğer hususta din görevlileri ofis memurlarıyla kendilerini mukayese etmekten vaz geçmeleridirler. Sıkıntıları yok değildir elbet, biliyoruz ki istekleri de vardır. Sıkıntılar zamanla giderilecek, talepler de vakti geldiğinde karşılanacaktır. Din Görevlileri arasındaki kadrolu, vekil, fahri ayırımı giderilecek, kadroları verilecek, özlük hakları gözden geçilecek, eşitlik sağlanacaktır. Çözülmez gibi gösterilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu masada. Yılbaşına kalmadan çözüleceğe benziyor. Ümitsizliğe kapılmadan gayrete devam…

Yeter ki ihlâsla, samimiyetle zaman mefhumu gözetilmeden cami cemaatine ve dini bilgiler edinmek için kapıyı çalmış genç dimağlara emek vermeye devam edilsin. Atalarımız ne güzel söylemiş, “Yap iyiliği at denize, balık bilmezse halik bilir” diye.

Facebook'ta Paylaş
2. Yorum: okçu musa 13 10 2022 19:40
eyt2yi gündeminize aldığınız için teşekkürler osman bey.

1. Yorum: halk 09 10 2022 11:24
özellikle boyabatta gençler cuma namazı dahi kılmıyor,aileler çok duyarsız,cuma günleri sanki normal bir günmüş gibi sokaklarda insanlar boş boş dolaşıyor,hatta büyük camide hutbe okunduğu esnada cami avlusunda hiç utanmadan gezen insanlar var.allah iman nasip eylesin.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

218870


Tasarım:DtGaNi