Yayın Tarihi:05 11 2022 16:14(2121)

Sayın Valim Kaldır Şu Cenaze Yemeğini!

Merkez, ilçe ve köylerde cenaze sahiplerinin yemek vermesi işi biran önce yasaklanmalı..  Eskiden bir evde cenaze varsa, 3 gün cenaze sahibi aile, mutfağa girmez ve komşuları ailenin acısı olduğu için yemek getirirdi..  Bu güzel gelenek, bugün yerini, cenaze sahibinin yemek verme merasimine dönüştü ve  bu da toplumsal ciddi sıkıntılara yol açıyor..  Cenaze sahibi acısını baş başa kalıp yaşamadan, cenazeye gelenlerin yemeğini düşünür oldu.. Hele hele cenaze sahibi bir de fakir ise ...Çünkü yemek parası çok büyük bir külfet..

Cenaze sahibinin 'ben yemek ikram etmezsem gelenlere ayıp olur', diye sağdan soldan borç alması ve bankadan kredi çekmesi kabul edilir bir şey değil.Cenazeyi defnettikten sonra böyle bir yemek şöleni, ne örfümüzde, ne de adetlerimizde var. Dinimizde ise cenaze sahibinin yemek vermesi hiç yok..! Bu yemek verme işi Peygamber Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.) Efendimizin sünnetine de uygun değil.. Sünnete uygun olan, komşuların cenaze evine yemek getirmesidir... Düşünebiliyormusunuz cenazeyi defnediyorsunuz, yemek şöleni düzenleniyor..  Herkes cenazeyi unutup sanki düğüne gelmiş gibi boğaz derdinde..! Cenazeye niçin gidilir? Rahmetliye şahitlik ederek son görevi yapmak ve cenaze sahibinin acısını paylaşmak için.. Biz ne yapıyoruz? Sanki cenazeye değilde, yemek için gidiyoruz ve öyle de oluyor..! Bir de cenazede herkesin ölen kişiyi değilde, dünya işlerini gülerek konuşması yok mu, görenleri hayrete düşürüyor..! Yani herkesin yüzü, cenaze sahipleri dışında hep gülüyor.. Buda iman zayıflığından kaynaklanıyor sanırım.!  Lütfen bu alışkanlığınızdan da biran önce vazgeçin derim.. Yarın sizde o musalla taşına gelince, aynı muameleyi göreceksiniz ve sizinde arkanızdan gülerek konuşacaklar..!

Sinop Valisi Sayın Erol Karaömeroğlu'na sesleniyorum.. Sayın Valim biran önce  cenazelerde verilen yemek veya pide işini kaldırırsanız vatandaşa iyi bir hizmet yapmış olursunuz.. Bakın Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, katıldığı bir cenaze namazı sonrası, valilik olarak cenaze yemeğini yasaklandığını açıkladı..! Bu uygulama Türkiye'de örnek olacağını düşünüyorum...  Buda bize emsal teşkil ederek Sinop'un ilçeleri ve köylerinde de yasaklanabilir.. Sayın Valim, düğün yemeğine dönüşen bu cenaze yemeklerini biran önce yasaklarsanız, kaldırılmasına yardımcı olursanız cenaze sahiplerini zora sokan bu yemek külfetinden kurtarmış ve acısıyla baş başa bırakmış olursunuz..!

Vatandaş vefat eden anne veya babası için dilerse 7., 40., veya 52. günü şeklindeki yerleşik uygulamanın birini hayır ve sevap umarak mevlid yaptırabilir, hatim okutabilir ve ikramda da bulunabilir.. Sanırım buna da kimse karışmaz..!

Facebook'ta Paylaş
13. Yorum: analiz 09 11 2022 16:38
yanlış bir uygulama olan, son yıllarda iyice yerleştirilmeye çalışılan, memur yorumcunun belirttiği gibi "yapmazsam ayıplarlar" diye, imkanı olmasa bile cenaze sahibinin endişe duyduğu ve acısının yanında imkanları zorladığı, belki 1-2 jenerasyon sonra tamamen yerleşip bidat a dönüşme tehlikesi olan bu uygulamanın kaldırılması için yazıyorsun, doğru yazıyorsun, ancak son paragrafta da yüzyılların bidatının devam ettirilmesi için tavsiyelerde bulunuyorsun. yazar olmak ya da kendini yazar zannetmek, herhangi bir bilginin olmadığı alanda da (özellikle bu din konusu ise) ahkâm kesmeyi gerektirmez. benim de dini konularda derin bilgim yok ama şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim, herkes te söyleyebilir : öbür dünyada bize faydası olacak olan en önemli husus, dünyada iken olan amellerimizdir. yani biz öldükten sonra başkalarının bizim gıyabımızda yapacakları şey değil, dünyada iken kendimiz için yapacaklarımızdır.

12. Yorum: gökbörü 09 11 2022 13:40
valinin işi gücü yok düşünem de ya şu cenaze yemeklerını bı kaldıram mı diyecek bırakalım bu işleri ülke de yuzde 500 enf var ülke ekmek alamaz hale gelmış -cenazede zaten kımse yemek veremez mıllet kendını zor doyuruyor.

11. Yorum: gökbörü 09 11 2022 13:38
ya arkadaş herşey bıtti bumu kaldı veren versın yıyen yesın .....

10. Yorum: memur 08 11 2022 23:31
yorum halk kültürü. zengini var fakiri var. biri veriyor biri vermiyor.halk arasında bu sefer gıybet başlıyor. falan canın yakını öldü yemek bile vermediler diye. bir evde cenaze varsa yakını hemen pide derdine düşüyor. cenaze sahibi acısını yaşayamıyor. pideye verilen para boyabatta yapımı devam eden kuran kursuna verilse daha iyi olmaz mı. kimse açından ölmez. cenazede kulagimla duydum pide de ucuza kaçmışlar. yok cigdi. yok yetmedi falan diye

9. Yorum: halk kültürü değil 08 11 2022 13:04
önce şunu sormalı cenazede pide ikramı yapılmakla suç mu işleniyor,zorlama mı var. birileri çıkıyor dine bağlıyor birileri insanlareri cenaze evi yemek vermez diye luzumsuz yazılar yazıyor.bunun vali ile ne alakası var.veren verir vermeyen vemez bu da şartlara bağlı.örnek şehir merkezinde pide ikramı yoktur. sadece köyler rastlıyoruz o da şöyle istanbuldan cenaze sabah köye geliyor öğle defnediliyor.cenaze ile birlikte müsafirler cenaze yakınları olmak üzere kalabalık oluyor.öğle sonu cenaze defnedildikten sonra amaç cenaze yakınları ve misafirlere ikram olmak üzere dağıtlır.çünkü cenaze sahibinin köyde evi kapalı oluyor köyde yaşlı 4-5 aile kalmış bu misabirler yemek verme durumları yok cenaze sahibi kendi isteğiyle bu ikramı yapmak durumunda kalıyor.ne sakıncası var.bu konunundinle valiyle yanlışla doğru ile alakası yokeskiden köyler kalabalıktı cenaze evine 3 gün yemek taşınırdı.şimdi köylerde şartlar öyle değil.

8. Yorum: aksakal 08 11 2022 09:34
boyabat gazetesine sesleniyorum. sokaklarda basibos cok kopek var. cocugumu sokaga cikartmaya korkuyorum. bu basibos kopekleri haber yapin durmadan. sozde hayvan barinagi yapmislar. herhalde hayvan barinagi bos duruyor. boyabat gazetesi lutfen bu konuyu yetkililerin gozune sokun bu kopekler toplanana kadar yeter artik ya hicbir cozum uretemiyorlar.

7. Yorum: aslan 08 11 2022 00:02
aksaray valisi yasaklamıs! yine de yemek veren olursa yapacak bir sey yok ama en azından caydırıcı olur. hatta, il müftüleri ve imamların da halkı bu yönde egitmesi en geçerli yoldur...

6. Yorum: köylü 07 11 2022 21:14
bir gün eve pide yaptırmıştım. sofra kurulurken komşunun oğlu geldi. onu da sofraya davet ettik. çocuk pidelere şöyle bir baktıktan sonra, amca kim ölmüş demez mi?
bakar mısınız, çocuk pide ile cenazeyi nasıl özdeşleştirmiş.
sayın yazara tamamen katılıyorum. tabi burada muftuluklerimize de çok görev düşüyor vesselam..

5. Yorum: boyabatlı 07 11 2022 21:01
kaldırın cenaze sahibi yemekle uğraşmaz

4. Yorum: sinirli 07 11 2022 12:03
sayın karaçaylı siz müslüman değil misiniz, unuttuysanız hatırlatalım cenazede yemek dağıtılması her koşulda haramdır, eğer cenazeye geliyorsanız yemeğinizi kendiniz temin edebilir, hatta cenaze sahibinin yemeğini de yakını olarak sizin temin etmeniz gerekir, ayrıca siz cenazeye mi geliyorsunuz, yemek yemeye mi?

3. Yorum: osman kızılaslan 07 11 2022 11:37
bu uygulama islama aykırıdır.ortadoks hristiyan geleneğinde yeri vardır.biz ortadoks hristiyanlarla uzun süre içiçe yaşadığımız için her halde onlardan geçmiş olmalı.ilçe müftüsü ve imam kardeşlerimiz halkı aydınlatmalı.osmanlı islam anlayışında cenaze evine hısm akraba komşular üç gün yemek ikramı yapar.acılı aileye ,acıları nisbeten geçene kadar yardımcı olunur.islami olan budur.

2. Yorum: karaçaylı 07 11 2022 11:26
bazı şeyler yasaklama ile olmaz. din adamlarımız siyaset yapmayı bırakıp adam gibi dinimizi anlatsalar...
zamam oluyor bir bardak su verebilecek genç bulunmuyor. ıl dışından cenaze ile geliyoruz. bu durumlar için alınan karar ile derneğimiz yemek ikrami yapıyor yanlis mı?

1. Yorum: ulukoy 07 11 2022 09:05
diyelim ki sayın vali yemek işini kaldırdı veya yasakladı. cenaze sahibi yine yemek verdi ve yakalandı. cezayı kime kesecekler?
cenaze sahibine mi?
yemek yiyenlere mi?
buda başka bi ironi tabii


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Öncelik ekonomide


İhanete Hazır Olun…


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Vatan Haini Olamaz


2024 Boyabat Yerel Seçim Sonuçları (31 Mart 2024)


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 4- Mart 2024


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

352106


Tasarım:DtGaNi