Yayın Tarihi:18 11 2022 12:41(815)

Sevgi ve korku

Köpekler üzerine yazılar yazmaya başlayalı gelen şikâyetlerin arkası kesilmiyor. Şehirlerden sonra köylerdeki vatandaşlar da dert yanmaya başladı.

Köy ve kasabalarda başıboş o kadar çok köpek var ki, açık alanlarda sürü halinde dolaşıyorlar. Sayılarının giderek artması insanları düşündürmüyor değil. Nasıl düşündürmesin. Sabahın alacakaranlığında camiye giden yaşlı vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde eğitim gördükleri okulların yollarına düşen öğrenciler ilk olarak gruplar halinde ortalıkta başıboş gezen köpeklerle karşılaşıyor. Aralarında sevimli olanlar olduğu kadar, ürkütücü olanlar da var. Bu yüzden mevcut durumdan hoşnut olmayanların sayısı gitgide çoğalıyor.

Sorunlar ve çözüm arayışları artık televizyon programlarına da taşındı. Hayvan severlerden tutun, güvenli sokaklar isteyenlere varıncaya kadar ne kadar Sivil Toplum Kuruluşları (STK) varsa, temsilcileri aracılığıyla fikirlerini ve yaklaşımlarını canlı yayında izleyenlerle paylaşabiliyorlar artık.

Tartışma programlarından anlaşılan o ki, sahipsiz köpekler her yerde sorun. Sokaklardaki köpekleri sahiplendirmek yaşanan sorunlara çözüm olmayacaktır. Köpekler için de resmi bir nüfus planlaması yapılması şart. Önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi sokak hayvanlarının ülke genelinde sayıları 10 milyonu aşmış vaziyette.

Herkes biliyor ki, hayvanlarla birarada yaşayan bir toplumuz. Kabul edelim; bu bir gelenek. Her hanenin olmasa da her mahallenin bir köpeği ve onlarla ilgilenen insanlar var. Onlara yardım etmeyi görev bilmiş arkadaşlarım yemek yedirmeyi ve su içirmeyi hiçbir zaman ihmal etmiyorlar. Yavruları gibi bakımını üstlenmişler, yakından ilgi ve alaka gösteriyorlar.

İnsanlar arasında köpekleri sevimli bulanlar da var, ürkütücü, tuhaf görenler de. Kim nereden nasıl bakıyorsa öyle görüyor. Oysa köpekler de insanlar gibi sevgi dolu bir dokunuşa, nazik, kibar bir söze ihtiyaç duyarlar.

Onlara sevgiyle yaklaşmak, sırtlarını sıvazlamak, şefkatle okşamak lazım ki sevildiklerini hissetsinler.

Bir canlının sevildiğini hissetmesi ise en büyük mutluluk... Bu yüzden her zaman sevgiyi karşılıklı paylaşmalıyız.

*****

Küçük köpeklerin büyüklerden daha saldırgan olduğu söyleniyor. Bunun nedeni olarak da küçüklerin büyüklerden daha çok öfkelenme olasılığının yüksek oluşuymuş.

Tatlımı tatlı küçük bir köpeğin parmak kadar haliyle kısa bir sürede nasıl saldırgan hale dönüşerek sevimsizleştiğini yaşadığım bir olayla anlatmak istiyorum:

Bir arkadaşımla beraber sahilde yürüyorduk. Çevresi vinil afişlerle kapatılmış bir inşaat şantiyesinin yanından geçiyorduk ki, küçük sevimli bir köpeğin yarı açık kapıdan dışarı çıkarak neşeli bir şekilde üzerimize geldiğini gördük.

“Aaaa ne güzel, sevimli bir köpek” diyerek aşağıya doğru eğildim, başından boynuna doğru sıvazlayarak sevdim. O da mutluluktan uçarcasına hoplamaya zıplamaya başladı. Ardından yanımdaki arkadaşın etrafında bir tur attı, sonra da dizlerine ardıldı. Korku ve kaygıdan dolayı arkadaş ayağını köpeğe doğru sallayınca, o sevimli köpeğin sevinci yarıda kaldı. O sevimli küçük köpek bir anda akresifleşti. Öfkeden olsa gerek önce hırlayan, peşinden de havlayan köpek sıkıyı görünce ardına bakmadan kuyruğunu kıstırıp kaçtı.

Korkulu ve endişeli köpekler yabancılara karşı daha agresif davranabiliyorlarmış. Yaşadığımız bu olayda onu da görmüş olduk.

Zannımca bu sevimli dostlarımız saldırgan tavırlarını korkudan ötürü sergiliyorlar. Korkunun meydana getirdiği kendini koruma içgüdüsüyle agresifleşen sokak köpekleri rehabilite edilmeyi bekliyor.

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

221168


Tasarım:DtGaNi