Yayın Tarihi:26 01 2023 13:06(1795)

Boyabat da Petrol Arama Çalışmaları Başlayacak mı?

Şükür 100 yıllık Lozan anlaşması nihayet sona erdi. Yeraltı zenginliklerimizi gün yüzüne çıkartmak için önümüzde bir sorun kalmadı………….

Gençlik çağlarımda doğru olarak kabul ettiklerimin çoğunun bugün arkasında durmuyorum. Zamanla o çağlarda doğru diye kabul ettiğim birçok şeyin gerçeği yansıtmadığını gördüm. Peki bu değişim nasıl oldu? Okulda önüne bir kitap koyarlar, onu okursun ve içindekileri bilgi olarak zihnine yerleştirirsin. Ve senin yıllarca doğrun o olur. Ta ki ne zamana kadar….. Gençliğinde verdiğin karar seninle mezara kadar da gidebilir. Veya zamanla kafan tak der araştırma içerisine girebilirsin. İşte ben ikincisini tercih edenlerdenim. Yaptığım araştırmalar neticesinde gençliğimde doğru olarak bildiğim nice bilginin zamanla hatalı olduğuna karar verdim.

Toplum olarak çoğunluğumuz kulaktan dolma sözlere itibar ediyoruz. Okuyan ve araştıran bir toplum değiliz. Ve bu zaafımız insanları bilgiçliğe itiyor. Bu zaaf içerisinde olan kişileri ikna etmek Deveye hendek atlatmaktan daha zor. Nuh der peygamber demezler. Yazdıklarım benim penceremden, ya onlar!... onlarda aynısını bizler için söylerler. Ve hayat böyle devam eder………

Gelelim sadede… Asıl konumuzun içeriği Lozan anlaşması…. Günümüzde çok insanın Lozan anlaşmasının 2023 yılında nihayete erdiğini akabinde yeraltı madenlerimizi çıkarabileceğimizi savunuyor.. Haydi gel de gülme bu safsataya…… Bu iddiayı uzaklardan değil doğup büyüdüğümüz ilçemiz Boyabat dan örnek vererek çürüteceğim. İlçemizde yaklaşık 25 civarı tuğla ve kiremit fabrikası var. Bu fabrikaların ilki 1970 den önce kurulmuş. Yaklaşık 55 senedir faaliyet içerisindeler. Malum hepimizin bildiği gibi tuğla ve kiremitin ham maddesi toprak. Ve bu toprak içerisinde nice mineraller var. Yeraltı madenlerimizin çıkarılmasını engelleyen Lozan Anlaşmasının 2023 yılında nihayete erdiğine göre… Biz Boyabat da 55 yıldır nasıl tuğla ve kiremit üretebiliyoruz.

Ayrıca……………. İlçemizde Cumhuriyet kurulduktan sonra farklı yıllarda birkaç kez petrol araması yapılmış. En son olarak da 1990 yılları başında Bürnük mevkiinde çalışmalar yapıldı. Hatta Akçakese/Aluç mahallesi mevkiinde üzeri kapatılmış sondaj kuyusu mevcut. Yeraltı madenlerimizin çıkarılmasını engelleyen Lozan Anlaşmasının 2023 yılında nihayete erdiğine göre… Bu çalışmalar yıllar önce nasıl yapıldı? Veya bu alanda tekrar çalışmalar ne zaman başlayacak? Çünkü ülkenin beklemeye tahammülü yok. Petrolün %90 nı nı dışardan aldığımız şu günlerde Boyabat dan çıkacak olan petrol ülkeye ilaç gibi gelecek.

Yine ayrıca…. Son aylarda MTA tarafından bir ekibin ilçemiz Kovaçayır köyü mevkiinde bakır ve altın madeni rezervi aradığını biliyor musunuz?

Yine ayrıca……. 25-30 yıl öncesine kadar Saraydüzü/Akbelen köyünden (O yıllarda Boyabat a bağlı idi) Linyit kömürü çıkartılıyordu.

Son söz……. Kimseye akıl vermek veya fikrimi benimsetmek gibi bir niyetim yok. Verdiğim örnekler söylendiği gibi gerçekleri yansıtmadığı ve bunun bir safsata olduğunu gözler önüne seriyor. Bu kadar aydınlatıcı bilgiden sonra halan ‘’BİLDİĞİM BİLDİK,ÇALDIĞIM DÜDÜK’’ diyen varsa bize nane yemesi düşer….

SAYGILAR…………………

Facebook'ta Paylaş
3. Yorum: ahmettt 28 01 2023 08:56
okur rumuzlu kardeşim doğru söylüyorsun unutturulmak istenen tarihimizin yeni nesillere anlatılması gerekli

2. Yorum: okur 27 01 2023 11:32
sayın cömert size katılıyorum yasaklar anlaşmalarda değil kafalarda sizin de dediğiniz gibi yıllarca okullarda bizlere öğretilenlerin bir kısmının hatalı öğretiler olduğunu gördük. bizimde derdimiz bu, yazık değil mi nesillerin yanlış öğretilerle heba edilmiş olmasına. bu ülkede uçak fabrikası kurup uçak üreten atatürk tarafından demirağ soyadı veriliş olan nuri demirağ isminin hiç hatırlanmaması isminin ve hayatının bilinmiyor olması ilginç değil mi. bakü fatihi nuri demirağ'ın kurduğu fabrikaların nasıl havaya uçurulduğunun öğretilmemesi, istiklal madalyası almış olan tayyareci vecihi hürkuş'un adının sadece komedi filmlerinde hayat bulması başarılarının ve hizmetlerinin anlatılmamış olması ilginç değil mi ne zaman memlekete hizmet edeni takdir edeceğiz eleştiri başka yok saymak başka. dediğiniz gibi safsatalardan kurtulmalıyız

1. Yorum: gökbörü 26 01 2023 13:24
çok güzel konulara dikkat çekmışşınız tşk cömert bey .boyabat için çok güzel olur...


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Siyaset Kazanı Yerel Seçim 4- Mart 2024


31 Mart Gecesi Mutlu Sona Kim Ulaşacak?


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

318693


Tasarım:DtGaNi