Yayın Tarihi:04 02 2023 12:11(6724)

Ne İstediniz (İnönü İlkokulu) Okulumdan

Güneş balçıkla sıvanmaz. Türlü bahanelerle ismini silebilirsiniz fakat tarihten asla. Sizlerin amacı üzüm yemek değil bağcıyı dövmek.

Değerli Boyabat Gazetesi okuyucuları Bugün sizlere Cumhuriyetin ilk yıllarında (1924..Kaynak:Kültür portalı) yapılıp 93 yıl eğitim veren çok sayıda Boyabatlı vatandaşın eğitim hayatında önemli yere sahip olup 2017 yılında eğitime son verilerek kapatılan İnönü İlkokulunun hazin hikayesinden bahsedeceğim.

Osmanlı Devleti döneminde okuma/yazma oranı erkeklerde yüzde 5 kadınlarda binde 5 civarındaymış. Oranlara baktığımızda resmen halk cahil bırakılmış diyebiliriz. Bu oranları görünce 5-6 yıl önce katıldığı televizyon programında çok çarpıcı açıklamalar yapan Rektör Yardımcısı Bülent Arı, “Ben daha çok cahil ve okumamış tahsilsiz kesimin ferasetine (anlayış-sezgi) güveniyorum bu ülkede. Yani ülkeyi ayakta tutacak olanlar, okumamış, hatta ilkokul bile okumamış, üniversite okumamış cahil halktır’’ sözleri o yılların gerçeği olabilir mi? Bilemiyoruz!... Ama bir nedeni de mutlaka olmalıdır.

Geçmişin izlerini silmek için kalkınmada eğitimin şart olduğu bilincinde olan YENİ CUMHURİYET ülke genelinde eğitim çalışmalarına hız vermiştir. Ve aynı yıllarda günümüzdeki adı İnönü olan Büyük Meydan Mektebi yapılarak eğtim vermeye başlıyor. (Yine aynı yıllarda günümüzde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak hizmet veren bina Merkez Mektebi olarak yapılmıştır. Daha sonraki yıllarda okulun adı Dumlupınar olmuştur) 93 yılın akabinde 2017 yılında eğitime son veriliyor. Şu an itibarı ile restorasyon yapılıyor. Bitim aşamasında öğretmen evi olarak hizmet verecekmiş.

Neden eğitim yuvası değil de farklı amaçla kullanılmak isteniyor? Öküzün altında buzağı aramak karakterime ters düşer ama görünen köyde kılavuz istemezmiş. Bir zamanlar devletin üst kademesi ‘’İki ayyaşın yaptığı yasa’’ demişti. Bu sözün kimlere gittiği aşikardır. İnönü İlkokulunun eğitime kapatılma nedenini bu söz ile bağdaştırmak ne kadar doğru/yanlış tartışılır ama Atalarımızın ‘’Perşembenin geleceği Çarşambadan belli olur’’ sözünü de yabana atmayalım.

4000 nüfuslu bir mahallenin tek ilkokuluydu. İzahı olmayan nedenlerle kapısına kilit vuruldu. Şu an itibarı ile koskoca mahallede eğitim veren tek bir ilkokul yok. Böyle bir mağduriyet varken okul kapısına kilit vurulması çok manidar. Restorasyon sonrası bu mağduriyet giderilir mi sorusu aklıma defalarca gelse de. ama nafile. Çünkü bir asır boyu eğitim veren okulun restorasyon sonunda ÖĞRETMEN EVİ olarak hizmet vereceği yetkililerce defalarca beyan edildi.

Son söz……… Bugün için umudumu yitirmiş olabilirim ama bir noktadan sonra hayatında, başkalarının kapattığı tüm ışıkları açacak birileri görünecektir. Gelecek için umutluyum. Yitirdiğimiz değerler gün gelecek vücut bulacaktır.

Günün anlamlı sözü…… Adalet Partili Milletvekili “İsmet İNÖNÜ”ye eleştirenin dozunu fazla kaçırınca, Süleyman DEMİREL Vekilini makamına çağırır ve der ki; İsmet İNÖNÜ’nün ardında İki cephede “SAVAŞ ZAFERİ” var, senin arkanda terzinin diktiği “Ceketten başka neyin var ?” der………….

Dipnot: İsim değişim tarihi için Ömer Sütçüoğlu amcanın bilgisinden istifa etmek istedim. Kendisi ilkokula 1938 yılında Dumlupınar okulunda (Eski ismi Merkez Mektebi… Şu an ki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ) başladığını yine aynı yıllarda Büyük Meydan Mektebi nin İnönü İlkokulu olarak hizmet verdiğinden bahsetti. Bu bilgiye göre isim değişikliği Atatürk döneminde yapılmış….

SAYGILAR……………….

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: martalos 09 02 2023 17:12
demirel'in bir adamı vardı köylüm olurdu kendisi tevekkeli adamsözde sağ görüşlü adalet partiliydi, lakin ideolojik olarak chp'liydi ve bir gün şunu demiştir banan bu milleti ümmetçilik kurtarmaz, öldü gitti değişmedi sanırım fikri ama islami usullere göre defnedildi ne yaman çelişki


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Her Şeyin Başı İyi Eğitim


Eğitimde Dijitalleşme


Boyabat Gazetesi Mevlid Kandili Mesajı


Medya, Tüketim ve Mutluluk


Sayın Boyabat CHP İlçe Başkanım…..


İlklerin Başkanları: Hasan Kara ve Ferdi Canoğlu..!


Özler Akaryakıt Eleman Aranıyor


2024 Boyabat Yerel Seçim Sonuçları (31 Mart 2024)


Şafak Akça yazdı: Yaşasın Tatil!


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 4- Mart 2024


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Ekim ayı ziyaretci sayısı:

147445


Tasarım:DtGaNi