Erdoğan Erkaymaz
Kahramanmaraş merkezli oluşan 2 büyük deprem sonucu 10 ilimiz etkilenmiş, olayın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KYK yurtlarında depremzedelerin konaklayabilmesi adına üniversitelerin uzaktan eğitime geçeceği açıklamasını yapmıştı. Bunun üzerine tepkiler çığ gibi oluşmaya başladı… Ülkemizde ilk kapanan hep okullar oluyor, en rahat ondan vazgeçiyoruz.
Üniversiteleri kapatma kararı yönetenlerin eğitim sistemini de ortaya koymakta. Deprem felaketinin sonuçlarına yönelik çözüm aranırken, ilk gözden çıkarılacak kurumların üniversiteler olması çok şey anlatıyor! Yine yurtlardaki öğrencilerin dönüş imkanları yaratılmadan, apar topar yurttan çıkartmak sokağa bırakmak afet yönetimi midir? Üniversite kapatmak en kolayı… Savaşta bile üniversiteler çalışır. Oysa depremden etkilenen bölgedeki üniversitelerde kademeli öğretime geçiş, geçici kampüs ve başka bölgelere yatay geçiş de düşünülmeliydi.
Pandemi sürecinde ki uygulamanın hem öğretim kalitesi hem de üniversitenin öğrencilerde yaratması diğer etkilerin nedeniyle büyük hasar verdiğini yaşadık. Şimdi tam toparlanırken aynı uygulamaya geçilmesi çocuklarımızın yeniden mağdur duruma sokacaktır. Buna uzaktan eğitim için gerekli bilgisayar ve gereçleri eklersek gerekli altyapının da olmayışı tam bir çöküş…
Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtları evi olan; eğitimleri, stajları devam eden, gidecek evleri ya da olanakları olmayan öğrencileri kovarcasına yurtlardan boşaltmak daha büyük mağduriyetler yaratmaktadır. Devletin misafirhaneleri, öğretmenevleri, polis evleri varken ilk tercih neden öğrenci yurtları? Üniversite öğrencilerimize yaratılan maduriyet asla kabul edilemez.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Erdoğan’a “Hayır” dedi… “Oda tv” 13 Şubat Pazartesi günü saat 20.30’daki haberinde Fakülte “Biz Ankara Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyeleri olarak deprem felaketinin yaralarının daha hızlı sarılabilmesi için, bölgedeki üniversitelerin öğrenci ve öğretim elemanlarının ihtiyaç ve talepleri göz önüne alınarak gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra, eğitimin yüz yüze devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Uzaktan Eğitime gerekçe olarak gösterilen ve öncelikli olarak karşılanmasında eğitimi aksatmayacak şekilde karşılamanın yollarının yaratılabileceğine inanıyoruz.”
Öğrencilerimizi; eğitimin bir parçası olan sosyalleşmenin mekanı olarak kampüslerden koparılması psikolojik yıkımlara yol açar. Covit döneminde öğrencilerimizin iki senesi çöp oldu. Şimdi yine faturayı öğrencilerimize kesmeyin… Zaten döneminizde sürekli sistem değiştirilerek, sınav soruları çalınarak eğitimin geldiği yer belli, birde üniversitelerimizi uzaktan eğitime mahkum etmek tam bir felakettir. Milyonlarca öğrenciyi madur etmeyin! Bir şeylerin bedelini de geleceğimiz olan gençlerimize ödetmeyin!