Yayın Tarihi:14 03 2023 10:58(867)

Yaşlanan nüfus bakıma muhtaç (2)

Ülkelerdeki nüfus sayısının artı ve eksi yönde değişikliğe uğramasının çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenler arasında doğum, ölüm, yaşlanma, sağlık, ekonomi, savaş, göç, evlenme-boşanma, sosyal hayat gibi konular gelmektedir.

Avrupa ülkelerinde nüfusun artış hızı durmuş, yaşlı nüfusun yaşamını kolaylaştıracak yeni adımlar atılmaktadır. Öte yandan yeni evlenen çiftlerin çocuk sahibi olmaları teşvik ediliyor. Ailelere doğum sonrası, okul öncesi ve okul çağında hem ebeveynlere hem de çocuklara önemli destekler veriliyor.

Biliyorsunuz bir önceki yazımızı şöyle tamamlamıştık: “Bir ülkede, doğurganlık oranının azalması ve ortalama ömür süresinin uzamasıyla nüfusun yaşlanması şeklinde ortaya çıkan demografik-nüfustaki değişimler; ekonomik büyüme, istihdam, işgücü üretkenliği, özel tasarruflar, vergi yükü ve yaşam standartları gibi birçok ekonomik ve sosyal alanda sonuçlar doğurmaktadır.

Evet, AB ülkelerinde nüfus yaşlanmaktadır ve bu durumun gelecekte birçok sorun yaratacağı açıktır.”

Avrupa’ya nazaran ülkemizde nüfus artışı devam ediyor olsa da, ortalama ömür süresinin uzamasıyla yaşlanan kesimin çoğalması dikkatlerden kaçmıyor. Ülke genelinde ihtiyaca binaen çocuk yuvaları ve kreşler çoğalırken yaşlı bakım evlerinin sayısında da kayda değer artışlar olduğu gözlemlenmektedir. Çocuklar büyürken, anne ve babalar da yaşlandıklarında bakıma muhtaç hale düşebilmektedir.

Çağımızda aile kurumunu ayakta tutmak maalesef giderek zorlaşıyor. Ekonomik yetersizlikler ile sosyalleşmedeki sınırsız arzular sıkıntıları beraberinde getirmektedir. Yönetilemeyen dış tehditler ise aile fertlerinin birbirleriyle olan iletişiminin kesilmesine, birlikteliğin bozulmasına, ayrılmasına, hatta dağılmasına neden olmaktadır.

Çevremizde tanıdık bazı yaşlı kimselerin bakım evlerine taşınmaya mecbur kaldıklarını üzülerek işitiyoruz. Bakım evlerinde yaşamını sürdüren yaşlıların besleyip büyüttükleri evlatlarından ilgili, alaka ve saygı bekledikleri bir gerçektir.

Yaşlanan nüfus bazı sorunların yaşanmasına neden olmaktadır. Muhtemel sorunlar; işgücü kapasitesinin ve üretkenliğinin azalması, ekonomide genel tasarruf miktarının azalması ve sosyal güvenlik sistemlerinin olumsuz etkilenerek kamu harcamalarının artması olarak sıralanabilir.

Nitekim Fransa’da son yıllarda sık sık gördüğümüz kitlesel protestolar ve şiddete dayalı eylemlerin temelinde ekonomik yetersizlikler ve birikmiş toplumsal sorunların çözülememesinin yer aldığı anlaşılıyor.

Son üç ayda yığınların sokaklara çıkarak protesto ettiği emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yeni emeklilik yasası reformunu Fransa Senatosu yoğun tartışmaların gölgesinde kabul etti. Ne adına? Tabi ki sosyal güvenlik sisteminin bozulmaması adına...

Hesabı kitabı iyi yapılmış radikal kararlar çoğu kere sistemin düzenli ve sürekli çalışmasını sağlamaktadır.

Refah toplumu kolayına olunmuyor. Toplumun yaşam kalitesini düzenli artırarak yüksek seviyelerde kalmasını sağlamak, çalışmak, üretmek, sistemi sağlıklı ve sürekli çalıştır durumda tutmakla mümkün oluyor.

Malumunuz olduğu üzere refah, insanların sadece yaşamlarını idame ettirebilmesini değil, aynı zamanda belirli bir yaşam kalitesinde yaşamalarını ifade etmektedir. Toplumsal refah ise içinde yaşanılan toplumun yaşam niteliğindeki düzeyini belirtiyor.

Hem ailede, hem de toplumda refah seviyemizi yükseltmek, cennet vatanımızda rahat bir hayat sürmek istiyorsak ülkemizi her alanda büyütmeliyiz; genç nüfusta, istihdamda, eğitimde, sporda, kültür ve sanatta, sağlıkta, tarımda, sanayide, ihracatta, insana ve insan haklarına saygıda…

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Gelen Ağam Giden Paşam Diyen İki Yüzlüler….


Geleceği iyi okumak


Vatan Haini Olamaz


2024 Boyabat Yerel Seçim Sonuçları (31 Mart 2024)


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 4- Mart 2024


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

247089


Tasarım:DtGaNi