Yayın Tarihi:24 04 2023 12:03(571)

Türkiye’de ekonomi iyiyse, emeklisi, asgari ücretlisi neden açlık sınırı altında yaşıyor?

21 yıldır ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekonomi iyi” diyor. 8500 lira asgari ücret alanlar, 7 bin 500 lira emekli maaşı, 4 bin lira alan dul ve yetimler, 9 bin 250 olan açlık sınırı altında yaşıyor?

Ekonomi hangi kriterlere kimlere iyi?

Çarşıya, pazara, marketlere alışverişe giden vatandaş ülke ekonomisinin iyi olmadığını bilmiyor sanki !..

Sayın Erdoğan, televizyonlardan halka ekonomi iyi demekle, ekonomi iyi olmuyor.

Saray çevresine, devletten 5-10 maaş alanlara, yurtdışına para kaçıranlara iyi omasın da hangi sırdan vatandaşa iyi olsun öyle değil mi?

Millet İttifakı’nın, dünya finans piyasalarının güvendiği, tanıdığı, itibar ettiği deneyimli ekonomist kurmaylarının aylarca hazırladığı ekonomi programını karalamak yerine ülkenin içinde bulunduğu bu ekonomik krizden çıkmasını iktidarı, muhalefeti bir araya gelerek çözüm üretmeleri gerekmez mi?

Demekki, “Ben ekonomistim” demekle ekonomist olunmuyormuş.

Yerli ve yabancı yatırımcıların Türkiye’ye hukuki anlamda güveni kalmadıysa, iktidarın ve seçmenin oturup düşünmesi lazım.

Dünya finans piyasalarında en düşük faiz yüzde 3 civarıdayken, “Bay ekonomist” yüzde 10 faizle borçlanmış. AKP 21 yıllık iktidarında, faize 537 milyar dolar ödemiş.

Bu mantık, Türkiye’deki tefeci mantığıdır. Tefeciler, zengin çocuklarının mal varlıklarının üzerine konmak için uyuşturucu, kumar, lüks hayata alıştırırlar. Çok sıfırlı senetler imzalatırlar. Mirasyedi çocuklarını borçlandırmak için her türlü imkanlar sunarlar. Tefecinin alacağı limiti geçtiğinde sıkıştırmaya başlar. İmzaladığı senetlerden dolayı icralar arka, arkaya gelmeye başlar. Aileden kalan ne kadar gayrimenkul varsa satılır. Mirasyedi çocuk, ya aç, perişan bir şekilde köprü altlarında yaşar ya da intihar eder.

Türkiye’de, ekonominin evrensel bilimselliğinin bilinci , akılcı ekonomi programı ile gerekli önlemler alınmazsa. Bayrağını, vatanını, insanlarını kayıtsız şartsız seven, çocuklarının, gençlerin geleceğini düşünen sıradan bir Türk vatandaşı olarak, Millet İttifakı liderlerinin kurmaylarının hazırladığı, Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu’nun ekonomi programının akılcı, ülkenin içinde bulunduğu gerçek verilere dayanarak hazırlamış oldukları programın Türkiye’yi içinde bulunduğu çıkmazdan kurtaracağına inanıyorum.

Siyaseten laf olsun, torba dolsun vaatlerinin olmadığını insanlar ön yargısız, Millet İttifakı’nın ekonomik programını ve hedeflerini dikkatlice incelediğinizde sizler de göreceksiniz.

Peki, Millet İttifakı ve Kılıçdaroğlu seçim vaatlerini yerine getirebilir mi derseniz?

Seçim vaatlerindeki ekonomi programına tek adam gibi Kılıçdaroğlu tek başına karar veremeyecektir. Millet İttifakı’ndaki 6 liderin imzaladığı mutabakat doğrultusunda karar verecek olmaları beni ümitlendiriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP’nin eski ekonomi bakanı Mehmet Şimşek‘in tekrar partide görev alması ısrarlarına rağmen, hayır diyen Şimşek yakın çevresine; “ Cumhurbaşkanı Erdoğan, ben bakan iken beni dinlemeyen, bundan sonra mı beni dinleyecek” sözleri her şeyi anlatmıyor mu?

Savaşlar, topla tüfekle olmadığını bir kez daha anlamış olduk AKP iktidarında. Plansız, programsız, üretmeden tüketen bir anlayışın sonucu Türkiye ekonomik savaşa sürüklendiğini bugün anlamazlıktan geliyorsak, yarınlarda çok daha iyi anlayacaksınız ama iş, işten geçmiş olacak. Artık Afganistan gibi mi üçüncü dünya ülkeleri Afrika gibi oluruz bilemem.

2002 yılında AKP vaatlerine, ekonomi programına sadık kalarak, 200’ün üzerindeki kamuya ait fabrikaları satmak yerine daha modern hale getirilseydi, Avrupa Birliği fonlarından geri ödemesiz paralar ülke kalkınması yolunda harcansaydı, Suriyeli göçmenlere 50 milyar doların üzerinde para harcanmasaydı, yolsuzluklar, hırsızlık iddiaları ayyuka çıkmasaydı. 418 milyar doların yurtdışına kaçırılmasına göz yumulmasaydı, iç ve dış borca trilyon dolarlar ödenmeseydi, AKP’nin vaat etiği kişi başı milli gelir 25 bin dolar olur, hiçbir vatandaşı da açlık sınırı altında yaşamazdı.

AKP’nin kuruluşunda çok iyi bir kadrosu vardı. Ama bugün hiç biri yok. Partiden bir şekilde ihraç edildi. Aile şirketi haline dönüşen bir iktidar da dini, insani kendisini bilen, hakka, hukuka inan hiçbir insan AKP saflarında durmaz dediler bazıları da kendi istekleri ile ayrıldı.

Tek adam sisteminde, atanmış bakanın, halkın temsilcisi milletvekilinin görüşlerini bildiremediği, alanlarında uzman kişilerle istişare etmediği, “Her şeyi ben bilirim” zihniyeti ülkeyi bu hale getirdi.

Sayın Erdoğan, geçmiş başbakanların, dürüstlüğüne, çalışkanlığına güvenerek devletin önemli kademelerinde 27 buçuk yıl hesap uzmanı, vergi müfettişi, üst düzey yöneticilik yapan üstat Kemal Kılıçdaroğlu’na “Sen devlet yönetiminden ne anlarsın” diyor vatandaşlarda alkışlıyor!

Devlet yönetimin talip olan bir adayın, bilgeliği, tecrübesi, dürüstlüğü mü hakkında yolsuzluk, hırsızlık iddiaları olması mı daha önemli?

Ülkeyi yönetmeye aday bir insanın, Alevi, Sunni, hoş görülü, topluma hakaret etmeyen kadınlara ‘Sürtük” demeyen ayrıştıran değil toplumu birleştiren mütevazi insan mı önemli?

Her insanın dini inancı, mezhebi kendine. Vatandaş olarak, bilgiye, teknolojiye dayalı ülkesine, insanına yapacağı kalıcı hizmetler olduğunu düşünmek yerine nedir bu çağdışı Alevi’misin, Sünni misin?

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, gençlere bulunduğu çağrı da; Ben Aleviyim. Hak Muhammed Ali inancı ile yetişmiş samimi bir Müslümanım… Allah’ın verdiği bir canım var, kul hakkı yemem. İyi bir insan olmayı, dürüst olmayı, ahlaklı olmayı, vicdanlı olmayı, erdemli ve adil olmayı seçebiliriz” dedi.

Zencileri insan yerine koymayan, her alanda onları sömüren, köle zihniyetli, ırkçı ABD zenciyi devlet başkanı yapıyor, Türkiye’de ise Alevi mi, Sünni lider mi tartışması yapıyor?

Sanki Aleviler, bu ülkeye vergi vermiyor, Türk vatandaşı değil, Çanakkale’de savaşmamışlar?

2002 AKP iktidarı öncesi emekli maaşımla 15 çeyrek altın alabiliyordum, günümüzde 2 bin 189 lira olan çeyrek altından 4 tane bile alamıyorum. Yine aynı yıllarda, emekli maaşım asgari ücretliden 2 bin liraya yakın fazlaydı daha eksik alıyorum.

Türk ekonomisi böyle mi iyi? Ekonominin iyi kriterleri neye göre?..

“Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan ve AK Parti 14 Mayıs seçimlerinde seçilirse büyük bir ekonomik yıkımı ve fakirliği bekleyin…” Bu benim görüşüm değildir. Ülkemizin önde gelen kapı gibi üniversite diploması olan, profosör ünvanı olan ekonomistlerinin uzmanların görüşüdür.

Karar sizin…

Facebook'ta Paylaş
4. Yorum: şaban 07 05 2023 21:48
çok yazık hep milleti mideden vurmaya çalışıyorsun başka bildiğiniz başka bişey yok millet patatise türk milleti soğana vatanını satmaz

3. Yorum: trt 26 04 2023 12:08
dünyanın felaketini yaşamışız sen hala çanakkale edebiyatı yapıyorsun bak evler birer birer teslim ediliyor. 10 katlı binanın altından hiç insan çıkardın mı sen boş boş konuşuyorsun. beğenmediğin afganistan kurtuluş savaşında elinde avucunda ne varsa buraya gönderdi. sizinkiler iş bankasını kurdu o parayla.

2. Yorum: diken 25 04 2023 10:47
trt yorumcu, kahramanmaraş depreminde, iktidarın beceriksizliğinden, ihmalinden, ankara'dan 48 saat sonra enkaz altındaki vatandaşları kurtarma talimatı gelmesini beklediler 50 bin kişi öldü. milyonlarca insan açlıktan ölmesi mi lazım. bu vatan sizin mi, bizim atalarımız çanakkale'de ölmedi mi? bu ülkeden gidecek birileri varsa sizlersiniz. afganistan'da talibanlar sizi bekliyor.

1. Yorum: trt 24 04 2023 20:01
hiç açlıktan ölen birini gördünüz mü.sizler çok iyi paralar alıyorsunuz herhalde bu ülke bu kardeşim beğenmeyen çeker gider yurdışinda tuvalet temizlemeye.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Siyaset Kazanı Yerel Seçim 4- Mart 2024


31 Mart Gecesi Mutlu Sona Kim Ulaşacak?


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

327974


Tasarım:DtGaNi