Yayın Tarihi:11 12 2023 11:16(951)

Efendiler

Günümüzde elifi görse mertek zanneden, çevresindekilere akıl vermekte geri kalmayan, kısaca mangalda kül bırakmayan o kadar çok kişi var ki.

Biliyorum. Birileride bana sen ne biliyorsun, kendini birşey bilenlerden mi sayıyorsun diyebilirler. Geçmişte çapın ne diye soranlar olmuştu. Birşeyler bilmek için çaba harcayan, mümkün olduğunca okumaya çalışan biriyim.

2023 yılında okumaya çalıştığım kitap sayısı istediğimden çok az ama değişik türde en az ayda bir kitabı okudum. Şu an okuduğum NUTUK.  Nutuk'u da ikinci kez okuyorum. Buradan esinlenerek yazınımın başlığını Efendiler diye seçtim.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılını kutladık. Yüz yıl önce Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden yolda yaşananlar neler? Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışında neler yaşanmış, neler olmuş? Hangi gün nasıl açılmış? Sizlerin bilgisine sunacağım.

Önümüzdeki yerel seçimlerde, "Camiler ahır yapıldı, satıldı, kapatıldı" yalanını söyleyeceklere ve bu yalana inananlara Atatürk'ün emriyle onarılan camilerin listesini vermeyeceğim. Çünkü liste uzun.

Bazı cami hocalarının dediği gibi laiklik dinsizlik değildir. Din işleri devlet işlerinin ayrı yürütülmesi, yönetimin azınlıktaki dini grupların  çoğunluktaki dini gruplardan korumasıdır. Bu konuda da yazmayacağım.

Noktası virgülüne dokunmadan Nutuk'dan TBMM'nin açılışında yaşananları Mustafa Kemal Atatürk ne yapmış, aktarmaya çalışacağım. Detaylara girmeden.

Hey'eti Temsiliye adına Mustafa Kemal'in 21.4.1920 tarihli "Çok Acele" telgrafını kimlere göndermiş. TBMM açılışı ile ilgili altı maddelik bildirisinde ne yazıyor? Neler yapılması iştenmiş?

Bu acele telgrafı, Karakollara, Bütün  Valiliklere, Bağımsız sancaklara, Belediye Başkanlıklarına, bazı kişi ve kurumlara gönderilmiş. Telgraf altı madde, aynen şöyle.

"Telgraf: Çok Acele

1- Tanrının lütfuyla Nisan'ın 23. Cuma günü, Cuma Namazından sonra, Ankara'da Büyük Millet Meclisi açılacaktır.

2- Vatanın bağımsızlığı, yüce Hilâfet ve Saltanat Makamının kurtarılması gibi en önemli  ve hayati görevleri yapacak olan Büyük Millet Meclisi'nin açılış gününü Cuma'ya raslatmakla, o günün kutsallığından yararlanılacak ve bütün milletvekilleriyle Hacı Bayram Veli Cami-i Şerifi'nde Cuma Namazı kılınacak. Kur'an'ın ve namazın nurlarından da feyz alınacaktır. Namazdan sonra, Sakal-ı Şerif ve Sancak-ı Şerif alınarak Meclisin toplanacağı yere gidilecektir. Meclise girmeden önce bir dua okunarak kurbanlar kesilecektir. Bu merasimde Cami-i Şeriften başlayarak Meclis Binasına kadar Kolordu Komutanlığın'ca askeri birliklerle özel tören düzeni alınacaktır.

3- Açılış gününün kutsallığını belirtmek için bu günden başlayarak vilayet merkezinde, Vali Beyefendi Hazretleri'nin düzenleyeceği şekilde,  hatim indirmeye ve Buhari-i Şerif okunmaya başlanacak ve Hatm-i Şerifin son kısımları uğur getirsin diye, Cuma Günü namazdan sonra Meclis'in toplanacağı yerin önünde tamamlanacaktır.

4-Kutsal ve yaralı vatanımızın her köşesinde bu günden itibaren aynı şekilde Hatm-i şerifler indirilmesine ve Buhari-i Şerif okunmasına başlanacak. Cuma günü ezandan önce minarelerde salâ verilecek, hutbe okunurken, Halifeniz, Padişahımız Efendimiz Hazretleri'nin mübarek adları anılırken, Padişah Efendimiz'in Yüce varlıklarının, şanlı ülkesinin ve bütün halkının  bir an önce kurtulmaları ve saaddete kavuşmaları için ayrıca dua okunacak ve Cuma namazının kılınmasından sonra da hatim tamamlanarak yüce Hilâfet ve Saltanat Makamı ile bütün vatan topraklarının kurtuluşu için girişilen Milli Mücadele' nin önemi ve kutsallığını, milletin her bir ferdinin, kendi vekillerinden meydana gelmiş olan bu Büyük Millet Meclisi'nin vereceği vatani görevleri yapmaya mecbur olduğunu anlatan vaazalar verilecektir. Daha sonra, Halife ve Padişah'ımızın, din ve devletimizin, vatan ve milletin kurtuluşu, selameti ve bağımsızlığı için dua edilecektir. Bu dini ve vatani tören yapıldıktan ve çıkıldıktan sonra, Osmanlı vilayetlerinin her tarafında, Hükümet Konağına gidilerek Meclis'in açılmasından dolayı resmi tebrikler yapılacaktır. Her tarafta cuma namazından önce uygun şekilde Mevlid-i Şerif okunacaktır.

5- Bu bildirinin hemen yayınlayarak her tarafa ulaştırılabilmesi için her araca başvurulacak, hızlaen uzak köylere, en küçük askeri birliklerle, memleketin bütün teşkilat ve kuruluşlarına ulaştırılması sağlanacaktır. Ayrıca büyük levhalar halinde her tarafa asılacak ve mümkün olan yerlerde bastırıp çoğaltılarak parasız dağıtılacaktır.

6- Yüce Tanrı'dan tam bir başarıya ulaştırılması niyaz olunur.

Hey'et-i Temsiliye adına Mustafa Kemal"

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni kur'an okutarak açtıran, Cumhuriyetin ilanından dört ay sonra Diyanet İşleri Başkanlığını kurduran Atatürk'e saydı duymayıp hakaret edenler sizin derdiniz ne?

Başka bir soru ile bu yazıma noktayı koyacağım. Ülkemizde neden çok sayıda tarikat var ve bu tarikatlar bazı güçler tarafından destekleniyor olablir mi?

Mustafa Gürleyen (11.12.223)

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: boyabatlı kağzım 13 12 2023 12:57
yazarımızın kalemine sağlık dostlar. çok güzel bir yazı olmuş doğrusu.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Öncelik ekonomide


İhanete Hazır Olun…


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Vatan Haini Olamaz


2024 Boyabat Yerel Seçim Sonuçları (31 Mart 2024)


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 4- Mart 2024


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

367373


Tasarım:DtGaNi